Начало » Статии » Здравословно хранене » Правилни и балансирани коледни пости за оптимално здраве

Правилни и балансирани коледни пости за оптимално здраве

Send Email

Интервю с д-р Димитър Пашкулев, лекар и специалист по интегрална природна медицина в Здравословен център Vita Rama.

Д-р Пашкулев, как да подходим правилно по време на постите?

Правилно разбиран, постът се състои както от ограничаване на консумацията на животински продукти (месо, риба, яйца, мляко, сирене, кашкавал) и изолирани мазнини (олио, зехтин, шарлан и масло), така и от стремежа ни да развиваме една по-висока нравственост, отговорност към своите близки, към човечеството и природната среда.

Как всъщност да постим правилно, без да лишаваме от нищо важно организма си?

След като изключим всички животински продукти от менюто си, е важно да премахнем и някои други вредни за здравето ни храни, но и да добавим други, които са полезни. Необходимо е да ограничим до минимум продуктите, които повече натоварват и дисбалансират организма – силно преработени и рафинирани храни, като вафли, шоколади, торти, чипсове, снаксове, тестени храни, изолирани растителни мазнини. Това са храни, богати на празни калории и бедни на полезни хранителни вещества.

След като премахнем това, което пречи на организма ни, можем да добавим разнообразни необработени растителни храни, които ще осигурят повечето хранителни вещества за нашето тяло. Трябва да се храним балансирано, включвайки всеки ден разнообразие от цели растителни храни, като плодове, зеленчуци, зърнени, бобови, малко семена, ядки, маслини и авокадо. Могат да се включат други различни суперхрани и добавки, ако има нужда.

Какви са ползите от постенето?

Физиологично погледнато, постенето може да компенсира негативните ефекти от храната, която масово се консумира – твърде много животински белтъчини и мазнини, преработени и рафинирани растителни продукти. Научните данни за постите посочват като основни ползи балансирането на храносмилателната система, подобряването на кръвообращението и подсилването на имунитета. И разбира се, постът ни призовава към по-осъзнато отношение към заобикалящата ни среда.

А кои подправки могат да разнообразят вкуса на храната по време на пости?

Свежите или изсушени леки подправки, като магданоз, копър, чубрица, джоджен, сминдух, майоран и редица други, могат да се ползват свободно. Те са не само подобрители на вкуса, но и съдържат ценни фитохимикали от лабораторията на природата, чрез които се подобрява състоянието на храносмилателната, дихателната и други системи, както и се повишава антиоксидантният защитен капацитет. Твърде лютивите зеленчуци и подправки, като джинджифил, хрян и синап, също могат да бъдат полезни чрез противомикробното си и пречистващо действие, но могат и да дразнят лигавиците, така че не трябва да се прекалява с тях.

Как да си набавим белтъчини от растителната храна?

Много хора в днешно време всъщност системно злоупотребяват с количеството протеини, които приемат, а това натоварва черния дроб, бъбреците, ставите и може да активира редица възпалителни, алергични, автоимунни и дори туморни процеси. Мит е, че само от животинските храни можем да си набавим белтъчини.

При разнообразно хранене със зърнени, бобови, ядки, семена и зеленолистни можем да си набавим всички есенциални аминокиселини и протеини, от които нашето тяло има нужда. Могат да се добавят и някои концентрирани източници на белтъчини, като водорасли, цветен прашец и хранителна мая. Ако все пак споменатото разнообразие е проблем, могат да се добавят и някои функционални храни и добавки с растителни белтъци и добавени аминокиселини, например, лизин.

Какво ще посъветвате хората, които ще постят за първи път?

Най-добрият съвет, който мога да дам, е предварително да се подготвят чрез постепенно намаляване на животинските продукти и изолираните мазнини, както и чрез увеличаване на консумацията на плодове и зеленчуци. Има много привлекателни алтернативи на стандартните рецепти, с които всички сме свикнали, като кюфтета и шишчета с тофу, нахут или други бобови, „рибена“ супа с водорасли, сирена с хранителна мая, млека от ферментирали ядки и т.н.

Има ли хора, за които постът е противопоказен?

Постите са благоприятни за всички хора, дори и тези със здравословни проблеми, както и при деца, бременни и кърмещи жени. Все пак при тези групи е желателно да се пости под наблюдение от специалисти.

Защо хората бъркат поста с гладуване?

В интернет пространството има масово объркване относно понятията „пости“ и „гладуване“. Почти всички здрави и дълголетни народи, включително българите до средата на миналия век, са се хранили предимно с цели растителни храни, което е и в основата на правилния пост. Но ако под „пост“ разбираме по-строги ограничения, примерно, хранене само с плодове, сокове или вода, то това са режими, които могат да бъдат полезни само за кратки периоди и под строгия контрол на специално подготвен експерт. Тяхното неправилно прилагане може да причини различни по вид и степен проблеми със здравето.

Как да постим, без да качваме килограми?

Идеята е да употребяваме умерено количество цели растителни храни и да не се фиксираме само върху храненето, а да спортуваме, да творим и изобщо – да живеем един пълноценен живот. Без изключение, по време на пости напълняват само онези, които употребяват много мазнини и рафинирани продукти или употребяват само малка част от възможната гама растителни храни, така че чрез количество се опитват да компенсират качеството, но това е невъзможно.

Предложете ни една бърза рецепта за вкусен обяд по време на пости?

Започнете със салата от разнообразни зеленчуци, не подценявайте и земната ябълка – най-силният сезонен пребиотик. Вместо олио или майонеза за дресинг на салатата, можете да завъртите в блендера ядки или авокадо с малко вода и предпочитани подправки. Към обяда можете да добавите някакъв вид зърнено ястие в комбинация с бобова храна и зеленчуци. Например, императорски ориз със зеленчуци, яхния с карфиол и нахут, гювеч със сини сливи, просо с нахут. Ако сте накиснали от вечерта боб и някоя зърнена храна, те ще се сварят по-бързо.

Трябва ли да приемаме някакви витамини по време на постите?

Въпреки че пълноценните растителни продукти съдържат почти всички нутриенти и допълнителни съставки, в съвременните условия е възможно организмът да има нужда от подсилване с помощта на някои витамини и минерали, например, витамин В12 и витамин D.

Витамин B12
е изключително важен за правилното функциониране на нервната и сърдечносъдовата системи, както и за клетъчното делене. Той се съдържа най-вече в храните от животински произход, но дори и такива храни да се приемат, често настъпват дефицити, защото витамин B12 много трудно се усвоява от организма.

Ако не сме се излагали достатъчно на слънце през топлите сезони, нивата на витамин D3 е възможно да се понижат и да се налага прием на добавка до пролетта.

По-рядко, индивидуално преценено чрез изследвания, могат да се назначат и други добавки или суперхрани за попълване на налични дефицити.

Подходящо ли е да се пости по време на коронавирусна епидемия?

Самият факт, че по традиция най-дългите пости са през късната есен и ранната пролет, е показателен. Това в действителност са сезоните с най-висок риск от вирусни заболявания, така че режими за балансирано разтоварване са повече от желателни именно тогава. Но най-напред е важно да се научим да ги провеждаме наистина правилно.Send Email