Начало » Статии » Здравословно хранене » Приеми предизвикателството на Вегануари 2024

Приеми предизвикателството на Вегануари 2024

Send Email

Обновена на 03.01.24 г.

Ежегодно стотици хиляди души обещават да ядат само веган храна през месец януари, присъединявайки се към събитието, наречено Вегануари. Броят на хората, опитващи растителни алтернативи на месото, непрекъснато расте. Вегануари вдъхнови и подкрепи над половин милион души да опитат да преминат на растително хранене по време на кампанията през 2021 г. с участници от над 200 страни.

Мисията на Veganuary е да вдъхновява и подкрепя хората да се хранят с повече растителни храни чрез едно глобално движение, подкрепящо по-осъзнатия избор на храни с цел по-добро здраве, защита на околната среда и хуманно отношение към животните.

Една четвърт от тези, които приемат предизвикателството, 125 000 души, са от Великобритания. Там събитието се радва на все по-широка популярност, особено след като британските супермаркети се присъединиха към инициативата с информация, специални рецепти, телевизионна и радио реклами, пропагандиращи веганството.
Ново проучване на инвестиционната банка UBS относно растителните алтернативи на месото, като вегетариански бургери и колбаси, показва, че все повече хора са склонни да опитат тези нови продукти. Проучване проведено с 3000 потребители от Великобритания, САЩ и Германия показва, че хората, които са изпробвали алтернативите предложения, се е увеличил от 48% на 53% между март и ноември 2020 г. Проучването също така установява, че половината от опиталите растителни алтернативи на месото продължават да ги включват в менюто си поне веднъж седмичнo.

Хората изтъкват редица причини за намаляване на количеството животинска храна в менюто си – хуманно отношение към животните, подобряване на здравето и намаляване на екологичните щети от производството на месни храни.

Статистиките показват, че много хора ядат повече месо, отколкото е полезно за здравето им. Също така учените твърдят, че най-добрият начин за овладяване на проблемите с климата и дивата природа е спирането на консумацията на месо.

„Наистина ми се струва, че растителната храна вече не е толкова непопулярна“, казва Тони Вернели от Veganuary. „Общо взето всички се съгласяват, че количеството на животински продукти в менюто ни трябва да бъде редуцирано, за да намалим въздействието си върху природата.“

„Начинът, по който британските супермаркети прегърнаха идеята за веганството, наистина промени правилата на играта“, допълва Вернели. „Те не само използват това като маркетингова възможност, но и популяризират много от ползите на растителното хранене. Като основни играчи във веригата за снабдяване с храни, те знаят, че единственият устойчив път напред е свързан с растителните продукти.“

Вернели дава за пример послание, насочено към хуманното отношение към животните, публикувано в уебсайта на Aldi: „Редуцирането на консумацията на месо или избягването на животински продукти, е явен знак, че искате да бъдете част от промяната“. Вернели също така отбеляза, че веригата Marks&Spencer са разработили 31-дневен план за за хранене, посветен на Veganuary.

„Последните данни от нашето изследване показват, че растителните алтернативи на месото продължават да набират все по-голяма популярност“, казва Андрю Стот от UBS. Половината от участвалите в проучването на UBS, са заявили, че смятат растителните месни алтернативи за по-здравословни и по-екологични от месото.

Десетки компании по целия свят работят по отглеждането на истински месни клетки, без да се налага да се убиват животни. Първата продажба на култивирано месо се проведе в Сингапур. Там клиентите имаха възможността да опитат „пилешки хапки“ с марката Eat Just, но се очаква да минат още няколко години, преди то да достигне до масовия пазар.

Присъединете се и вие към Вегануари! Да ограничите животинските продукти за 1 месец е вашата възможност да промените света!Send Email