Начало » Статии » Здравословно хранене » Билки и добавки по време на Коледните пости

Билки и добавки по време на Коледните пости

Send Email

Многовековното знание на народите е установило полезността на частичните и пълни хранителни разтоварвания, а това се потвърждава и от съвременни научни изследвания. Коледните пости в християнския свят са мъдро предпазване от инфекциите и грипа през зимния сезон. Интересен актуален въпрос е: какви билкови, витаминни, минерални и други добавки са допустими и препоръчителни по време на тези пречистващи периоди?

Роля и място на билките и добавките

Хранителните добавки, заедно с по-старите форми на употреба на билките и минералите – например като чайове и прахове – не могат да заместят водещото значение на правилното хранене и спазването на важните правила при разтоварването и захранването. Те обаче могат да допълнят полезните им ефекти – при положение че се включват и съчетават грамотно.

Характеристиката на традиционните ни пости предполагат силно ограничение на всички животински продукти, а също и на изолираните растителни масла. Пречистващият процес предявява повишени изисквания към различните органи и системи. Той може да бъде усилен и балансиран чрез билки и подправки с установен пречистващ и регулиращ ефект. Има и друга перспективна линия за прием на добавки – тя включва средства за компенсиране на възможните дефицити, включително след хранителни паузи или ограничения – и тя работи предимно с витамини и минерали. Разбира се, някои от тях, както и от билковите продукти, е целесъобразно да бъдат продължени и след приключване на съответното разтоварване.

Билки

От подправките и пречистващите организма билки могат да бъдат споменати: мащерка, риган, майорана, босилек, кориандър, коприва, розмарин, бреза, златна пръчица, глухарче, репей, джинджифил, андрографис (индийска билка, която вече е включена и в български добавки) и редица други. Полезните им свойства са разнопосочни, като от особено значение тук е способността на някои от тях да подобряват детоксикиращите свойства на черния дроб и бъбреците, да успокояват спазмите в стомаха и червата, да регулират централната и вегетативна нервна дейности и съня и т.н.

Минерали

От минералите, специално е важна ролята на магнезия (който може да се ползва и интрадермално, т.е. външно) и калия (включително като диетична сол), на редица микроелементи, сред които особено е важна ролята на цинка, лития, селена, йода и среброто. Споменатите, а и редица други елементи, все по-често недостигат при съвременното хранене, а са всекидневно нужни за функционирането на клетките – тяхната енергетика, хранене, структурен метаболизъм и газообмен, освобождаване от отпадъчни метаболити, защита от свободни радикали и други вредности.

Витамини

От витамините – на първо място, това са съвременните подезични форми на витамин В12, чрез които може да се стабилизира нивото на този толкова важен за кръвта, нервната система и целия организъм биокомпонент. В съвремието все повече хора, независимо от начина им на хранене, имат лабораторни данни за дефицит, особено ако се приемат новите данни за долната му нормална граница, които досега са сериозно снижени.

И после, „слънчевият“ витамин D разчита повече на грамотността ни относно целогодишното пребиваване на открито, отколкото на хранителното си набавяне. Факт е, че тази грамотност бързо се губи или не се съобразяваме с нея – много хора влизат в студения и мрачен сезон с критично ниски нива и би следвало да се включват добавки – от късната есен поне до месец април. Съответстващ на изискванията на постите е витамин D3, получен от лишеи, тъй като другият вариант е изолиран от животински кожи.

Витамин А обикновено се получава в тялото на постещия от обилно внасяния с растителната храна каротин; обаче в определени случаи, например компрометирана щитовидна функция и някои наследствени дефекти на обмяната, този процес може да е затруднен и той е уместно да се включи като добавка.

Омега-3, аминокиселини и ензими

Други хранителни съставки или нутриенти, посочвани от много източници като критични, са висшите омега-3 мастни киселини DНА и ЕРА. Принципно, при липсата на голяма конкуренция от други мазнини, организмът може да превръща растителната форма алфа-линоленова киселина (особено от чиа и ленено семе) в по-висши. Удобен вариант за допълнително подсигуряване са добавките с по-концентрирано съдържание на омега-3.

Белтъчните и аминокиселинни добавки понякога са полезни – но обикновено в дози, значително по-ниски от обичайните спортни такива. Аминокиселинното производно таурин е специално препоръчително за вегани и при дълги разтоварвания, тъй като е важно за поддържане на мускулатурата, сърцето, очите, чернодробно-жлъчната система и нервите.

Ензимните добавки – отново по-добри са тези от растителен произход – могат да са полезни при слабо храносмилане и възстановяване от инфекциозни и други заболявания.

Значително по-рядко реално би се налагало да се включват други суплементи, освен изброените – най-добре е да се остави решението за това на съответно подготвен специалист. За отбелязване е, че някои добавки, ако се приемат във високи дози, дълго време и най-вече – при липса на индивидуални показания за това, биха могли повече да навредят, отколкото да помогнат. Например, от аминокиселините – метионин и триптофан; от минералите – желязо и мед; от витамините – В1 и обикновена форма на В9 (неметилиран фолат), както и редица силно действащи лечебни растения. Но и добавките, за които няма съществен риск да навредят, няма нужда да бъдат закупувани, като се реагира на недостоверни реклами и се харчат напразно пари. Най-добрият вариант остава – особено ако се касае за дългосрочен прием – индивидуално необходимите добавки да бъдат дългосрочно определени от опитен специалист.

Прочетете още: Как да избягвате хранителните дефицити в организма?

Преценка в зависимост от конкретния хранителен режим

При отделните разтоварващи дни (дните Екадаши или други системи) решаващо значение за преценката има вида на режима. Чистите водни (или даже безводни) периоди са силнодействащи, но изискват съответни познания и предварителна подготовка чрез правилно хранене и по-леки форми на разтоварване. При тях по правило не се приемат както храни, така и добавки.

Ако сме обаче на плодове, сокове/смутита, плодово-зеленчукови сурови и сготвени храни или дори на по-разширено растително хранене без бобови и житни семена – някои добавки са в състояние да помогнат. Могат да се имат предвид главно пречистващите от тях (които вече бяха споменати), тъй като при кратките форми е малко вероятно да възникнат или да се обострят дефицити (което не изключва изследване за удостоверяване на хронично съществуващи такива). Внимание заслужават и растителните ензими, които могат да подобрят смилаемостта специално на сготвените зеленчуци и нежитни зърна (елда, киноа, амарант) и така допълнително да намалят товара върху храносмилателните органи.

Прочетете още: 108 билки, подправки и добавки, подходящи за студените сезони

Прегледайте хранителните добавки в био здравословен онлайн магазин Vita Rama!

Свързани публикации

Как да избегнете хранителните дефицити в организма

Как да избегнете хранителните дефицити в организма

Важно е познаването на факторите, възпрепятстващи и улесняващи усвояването на важните хранителни съставки (нутриенти). Принципи на хранителния баланс Всеки е наясно, че...

  повече »  
Коледни пости 2020 с Vita Rama

Коледни пости 2020 с Vita Rama

Всяка година на 15 ноември започват Коледните пости. Те продължават 40 дни - до 24 декември - Бъдни Вечер, включително.  Постите са благоприятен период и възможност за всеки, който...

  повече »  
Правилното комбиниране на храните е част от здравословното хранене

Правилното комбиниране на храните е част от здравословното хранене

Как да комбинираме храните? Правилното комбиниране на храните е от изключителна важност, за да може да разградим хранителните вещества и да ги усвоим по подходящ начин. Организмът...

  повече »  


Send Email