Начало » Статии » Здравословно хранене » Как да избегнете хранителните дефицити в организма

Как да избегнете хранителните дефицити в организма

Send Email

Важно е познаването на факторите, възпрепятстващи и улесняващи усвояването на важните хранителни съставки (нутриенти).

Принципи на хранителния баланс

Всеки е наясно, че определени хранителни вещества са от съществено значение за здравето и нормалното функциониране на организма. Това са различни микроелементи - витамини и минерали, а също и макроелементи - белтъчини, мазнини и въглехидрати. Някои от тях не се произвеждат естествено в организма, така че трябва да се доставят отвън чрез храни.

Ако организмът не успее да усвои и трансформира достатъчно количество от основните и допълнителните хранителни елементи, може да се стигне до различни здравословни проблеми и оплаквания, свързани с липса на енергия и концентрация, също с храносмилането, кожата, костната система, а и до много заболявания.

Фактори, които възпрепятстват усвояването и трансформирането на важни хранителни елементи в организма:

1. Неправилният избор на храни: недостатъчната консумация на натурални и пресни продукти.
2. Неправилното им комбиниране.
3. Недостатъчен общ калориен прием.
4. Създаване на среда за развитието на различни бактерии, вируси и паразити, главно вследствие неправилното хранене.
5. Натрупване на различни тежки метали и токсини в тялото.
6. Различни храносмилателни проблеми като раздразнени черва, запек, разстройство, гастрит, улцерозен колит, дисбактериоза и други.
7. Недостатъчно излагане на слънце.
8. Отслабена функция на ензимите в тялото.
9. Генетични мутации, които може да са предпоставка за неправилно метилиране, детоксикиране и трансформиране на витамини.
10. Неправилен избор на хранителни добавки.

Фактори, които благоприятстват усвояването и трансформирането на важни хранителни елементи в организма:

1. Разнообразие в консумацията на пресни, добре узрели плодове и зеленчуци, които ще ви осигурят голяма част от нужните минерали и витамини.
2. Прием на достатъчно количество прясна храна, богата на ензими. Нека тя да бъде 60-80% от менюто ви. Това са плодове, зеленчуци, кълнове, изкиснати семена и ядки, прясно изцедени плодови и зеленчукови сокове.
3. Консумиране на разнообразие от зърнени и бобови храни, които ще ви осигурят голяма част от нужните калории, въглехидрати, белтъчини и витамини от В-групата и др. Изкисвайте ги за по-добро усвояване, а някои от тях (фасул, кафяв ориз, киноа) също така промивайте след сваряване.
4. Разнообразие от семена и ядки в менюто ви, за да си осигурите нужните полезни мазнини. Повечето от тях организмът сам си ги образува, но незаменимите мастни киселини като Омега-3, Омега-6 трябва да се приемат отвън. За по-добро усвояване изкисвайте семената и ядките предварително, но нека да не надвишават 50-60 г на ден. За достатъчно количество Омега-3 в организма препоръчваме минимум 30% от дневния прием на семена и ядки да бъде ленено семе и чиа.
5. Правилно комбиниране на храни за най-добро храносмилане.
6. Приемане на достатъчно калории. При средни телесни размери и умерено физическо натоварване това са около 2500 калории.
7. Изключване от хранителния на тежки и мазни храни като месо, риба, яйца и повечето млечни продукти; концентрираните мазнини като олио, зехтин, шарлани, маргарини също са нежелателни, тъй като са пречка за усвояването на микро- и макроелементите.
8. Спазване на дни за разтоварване (водно, соково, плодово), чрез което ще пречистим организма от натрупани токсини и други вредни вещества.
9. Редовно излагане на слънце за 15-30 минути всеки ден, така си набавяме важния за организма витамин D3.

Въпреки трудните условия, в които живеем, всеки може да се радва на пълноценно здраве, ако насочи усилията си превантивно в тази посока. Консумирането на точните храни, правилното им приготвяне и уместното комбиниране може да ни предпази от повечето широко разпространени хранителни дефицити.
 

Прием на хранителни добавки

Те са богати на витамини, минерали и други нутриенти. Приемът им може да ни помогне в тази посока, но може и да е безполезен, а понякога - дори да ни навреди. Затова от изключителна важност е добавките да са съобразени с индивидуалното състояние на организма, което включва анализ на миналото и настоящото меню, както и по-точна диагностика чрез различни биохимични и генетични изследвания. Ето защо е важно да се обърнете към специалист по здравословно хранене с дългогодишна практика и широко познание за метаболитните процеси в организма.

Препоръчваме най-често следните хранителни добавки:

1. Витамин B12 трябва да се приема от:

Видовете B12, които е най-добре да се приемат и са безвредни, са:

2. Витамин D3 е изключително важен, особено през зимата. С предпоставка за дефицит на витамин D3 са хората, които не се излагат на слънце, както и тези, които имат мутации в гена, активизиращ витамин D.

3. Омега-3 за тези, които нямат възможност да консумират достатъчно количество от сурови растителни нейни източници (ленено семе, чиа, тученица, спанак, маруля, морски водорасли, боровинки, ягоди и др.)

За всички останали видове хранителни добавки е препоръчително да се направят допълнителни изследвания, които да определят дали човек има нужда от тях.

Човешкият организъм притежава уникалната способност да извлича максимума от минимума, да изхвърля всичко ненужно и да приема всичко, което му е потребно – това е естествен механизъм на самосъхранение, придобит от нас по рождение. Храненето основно с растителна храна, с повече пресни плодове и зеленчуци ни осигурява така нужните ни полезни хранителни вещества. Когато сме си набавили всичко необходимо, сме жизнени, щастливи, енергични и спокойни.

Свързани публикации

Правилното комбиниране на храните е част от здравословното хранене

Правилното комбиниране на храните е част от здравословното хранене

Как да комбинираме храните? Правилното комбиниране на храните е от изключителна важност, за да може да разградим хранителните вещества и да ги усвоим по подходящ начин. Организмът...

  повече »  
Как да се предпазим от дефицит на Омега 3

Как да се предпазим от дефицит на Омега 3

Роля на мазнините в организма Мазнините са важна част от метаболитните процеси в нашия организъм. Различаваме два вида – есенциални и неесенциални. Неесенциалните мазнини...

  повече »  
Какво е Витамин D и защо ни е нужен?

Какво е Витамин D и защо ни е нужен?

Уникалният слънчев витамин Витамин D , известен и като „слънчевият витамин“ , e мастноразтворимо съединение, съставено от витамин D1, D2 и D3. Въпреки името си, това...

  повече »  


Send Email