Начало » Статии » Здравословно хранене » Как да избегнете хранителните дефицити в организма

Как да избегнете хранителните дефицити в организма

Send Email

За да бъдем здрави, е важно да познаваме факторите, които затрудняват и улесняват усвояването на важните хранителни съставки.

Принципи на хранителния баланс

Не е тайна, че определени хранителни вещества са от съществено значение за здравето и нормалното функциониране на организма. Това са различните микроелементи - витамини и минерали, както и макроелементите - белтъчини, мазнини и въглехидрати. Някои от тях не се произвеждат естествено в организма, така че трябва да му ги доставяме чрез храната.

Ако организмът не успее да усвои и трансформира достатъчно количество от основните и допълнителните хранителни елементи, това може да доведе до различни здравословни проблеми и оплаквания, свързани с липсата на енергия и концентрация, с храносмилането, кожата, костната система и много заболявания.

Фактори, които пречат на усвояването и трансформирането на важни хранителни елементи в организма

1. Неправилният избор на храни – недостатъчна консумация на натурални и пресни продукти.
2. Неправилното им комбиниране.
3. Недостатъчен общ калориен прием.
4. Създаване на среда за развитието на различни бактерии, вируси и паразити, поради неправилно хранене.
5. Натрупване на различни тежки метали и токсини в тялото.
6. Различни храносмилателни проблеми, като раздразнени черва, запек, разстройство, гастрит, улцерозен колит, дисбактериоза и др.
7. Недостатъчно излагане на слънце.
8. Отслабена функция на ензимите в тялото.
9. Генетични мутации, които могат да са предпоставка за неправилно метилиране, детоксикиране и трансформиране на витамини.
10. Неправилен избор на хранителни добавки.

Фактори, които помагат за усвояването и трансформирането на важни хранителни елементи в организма

1. Разнообразие в консумацията на пресни, добре узрели плодове и зеленчуци, които ще ви осигурят голяма част от нужните минерали и витамини.
2. Прием на достатъчно количество прясна храна, богата на ензими. Нека тя да бъде 60-80% от менюто ви. Това са плодове, зеленчуци, кълнове, изкиснати семена и ядки, прясно изцедени плодови и зеленчукови сокове.
3. Консумиране на разнообразие от зърнени и бобови храни, които ще ви осигурят голяма част от нужните калории, въглехидрати, белтъчини и витамини от В-групата и др. Изкисвайте ги за по-добро усвояване, а някои от тях (фасул, кафяв ориз, киноа) мийте и след като ги сварите.
4. Разнообразие от семена и ядки в менюто ви, което да осигури нужните полезни мазнини. Повечето от тях организмът ги образува сам, но незаменимите мастни киселини като Омега-3, Омега-6 трябва да се приемат отвън. За по-добро усвояване, накиснете семената и ядките предварително, но нека да не надвишават 50-60 г на ден. За достатъчно количество Омега-3 в организма препоръчваме минимум 30% от дневния прием на семена и ядки да бъде ленено семе и чиа.
5. Правилно комбиниране на храни за най-добро храносмилане.
6. Приемане на достатъчно калории. При средни телесни размери и умерено физическо натоварване това са около 2500 калории.
7. Изключване от хранителния на тежки и мазни храни – месо, риба, яйца и повечето млечни продукти. Концентрираните мазнини като олио, зехтин, шарлани, маргарин също са нежелателни, тъй като пречат на усвояването на микро- и макроелементите.
8. Спазване на дни за разтоварване (водно, соково, плодово), чрез което ще пречистим организма от натрупаните токсини и други вредни вещества.
9. Редовно излагане на слънце за 15-30 минути всеки ден, така си набавяме важния за организма витамин D3.

Въпреки трудните условия, в които живеем, всеки може да се радва на пълноценно здраве, ако насочи усилията си превантивно в тази посока. Консумирането на точните храни, правилното им приготвяне и комбиниране могат да ни предпазят от повечето широко разпространени хранителни дефицити.

Прием на хранителни добавки

Хранителните добавки ни предлагат богатство от витамини, минерали и други нутриенти. Приемът им може да ни помогне, но може да бъде безполезен, а понякога дори да ни навреди. Затова е от изключителна важност добавките да бъдат съобразени с индивидуалното състояние на организма, което включва анализ на миналото и настоящото меню, както и по-точна диагностика чрез различни биохимични и генетични изследвания. Ето защо е важно да се обърнете към специалист по здравословно хранене с дългогодишна практика и широко познание за метаболитните процеси в организма.

Препоръчваме най-често следните хранителни добавки:

1. Витамин B12 трябва да се приема от:

Видовете B12, които се усвояват най-добре и са безвредни, са:

2. Витамин D3 е изключително важен, особено през зимата. С предпоставка за дефицит на витамин D3 са хората, които не се излагат на слънце, както и тези, които имат мутации в гена, активизиращ витамин D.

3. Омега-3 трябва да приемат хората, които нямат възможност да консумират достатъчно количество сурови растителни източници – ленено семе, чиа, тученица, спанак, маруля, морски водорасли, боровинки, ягоди и др.

За всички останали видове хранителни добавки е препоръчително да се направят допълнителни изследвания, които да определят дали имате нужда от тях.

Човешкият организъм притежава уникалната способност да извлича максимума от минимума, да изхвърля всичко ненужно и да приема всичко, което му е потребно – това е естествен механизъм за самосъхранение, който притежаваме по рождение. Храненето основно с растителна храна, с повече пресни плодове и зеленчуци, ни осигурява така нужните ни полезни хранителни вещества. Когато сме си набавили всичко необходимо, ние сме жизнени, щастливи, енергични и спокойни.

Свързани публикации

Как да комбинираме храните, за да се храним здравословно?

Как да комбинираме храните, за да се храним здравословно?

Как да съчетаваме храните? Комбинирането на храните е от изключителна важност, за да се разграждат правилно хранителните вещества и организмът ни да ги усвоява. Той се храни не с...

  повече »  
Как да се предпазим от дефицит на Омега-3?

Как да се предпазим от дефицит на Омега-3?

Роля на мазнините в организма Мазнините са важна част от метаболитните процеси в нашия организъм. Най-основно те се разделят на две групи – есенциални и неесенциални....

  повече »  
Какво е витамин D и защо ни е нужен?

Какво е витамин D и защо ни е нужен?

Уникалният слънчев витамин Витамин D , известен и като „слънчевия витамин“ , e мастноразтворимо съединение, съставено от витамин D1, D2 и D3. Въпреки името си, това не...

  повече »  


Send Email