Начало » Статии » Холистичен подход » Екадаши – дни за физическо и духовно пречистване и зареждане

Екадаши – дни за физическо и духовно пречистване и зареждане

Send Email

На санскрит думата Екадаши означава единадесет и с нея се обозначават дните, според Лунния календар, които са изключително благоприятни за пречистване на тялото, ума и душата. В тези дни се препоръчва пълно или частично въздържане от храна.

Пречистване на тялото – физическо въздействие

Според съвременната наука атмосферното налягане на нашата планета варира изключително много както по-време на новолуние, така и на пълнолуние. Това се дължи на комбинацията от орбиталния път на Слънцето, Луната и Земята. Тази промяна в атмосферното може да бъде наблюдавана чрез приливите и отливите в дните на новолунието и пълнолунието.

Щом Луната оказва влияние както върху океаните и моретата - приливите и отливите, значи тя оказва влияние и върху човешкото тяло, което е съставено основно от около 70% вода. Фазите на Луната са две и те влияят върху човешкото тяло по различен начин. През първата фаза то предимно абсорбира вещества и се зарежда, a през втората фаза – отделя ненужното и затова тя е подходяща за пречистване.

Дните Екадаши са пряко свързани с фазите на Луната. Въздържането от храна в тези дни се препоръчва, тъй като оказва изключително благоприятно въздействие върху пречистващите процеси в организма. Ако не можете да гладувате в тези дни, можете да преминете на плодова диета. Ако и това не е по силите ви, то се препоръчва в тези дни поне да ограничите приема на месо, риба, яйца, зърнени и бобови храни.

Различните системи за хранене препоръчват поне 1-2 пъти в месеца да даваме почивка на храносмилателната си система, която често претоварваме всекидневно. Дните Екадаши са изключително подходящи за това.

Комбинацията от следването на Екадаши поста на всеки две седмици и пълноценното растително хранене подобрява инсулиновата реакция, понижава холестерола в кръвта и удължава живота на теломерите, и разбира се,  продължителността на живота. Тя също помага за подобряването на психо-емоционалната стабилност, като подобрява нивата на невро-хормоните и намалява тревожността и депресията. И не на последно място влияе на детоксикацията на организма като помага за пречистването на токсини от кръвта и подобрява функционирането на бъбреците и черния дроб. Удивително е как древната ведическа цивилизация е знаела за физическите, психоемоционалните, енергийните и духовните ползи на тези специални дни!

Енергийно и психично въздействие

Астрологията учи, че човекът принадлежи и е част от организма, наречен Слънчева система. Подвластен е на законите и енергиите, които съществуват и влияят на този организъм. Според астрологията отделните части на човешкото тяло са под влиянието на различните планети. Слънцето влияе върху жизнената енергия и въздейства върху всички системи на тялото. Луната има пряко влияние и въздействие върху ума и менталната енергия. Някои източни култури, особено тези, свързани с ведическото знание (Индия, Тайланд, Тибет и др.), дори препоръчват взирането в Луната за увеличаване на силата и остротата на ума.

Науката йога обяснява, че тялото има няколко енергийни или психични центъра. Като влияе върху ума, Луната влияе и върху тези центрове, които са в пряка връзка с него. Ако умът се движи съзнателно през тези центрове – това е част от процеса на йога, но ако това се случва несъзнателно, под външни въздействия, например, това на Луната, умът бива силно повлиян и дестабилизиран. 

Неслучайно когато Луната е в новолуние или пълнолуние хората с по-лабилна психика стават по-неспокойни и нервните им възприятия се изострят. На Екадаши умът е в благоприятно разположение и това е много подходящо време за медитация, тъй като той се концентрира много по-лесно.

Препоръка: По време на дните Екадаши използва за духовно или интелектуално развитие енергията, която тялото ви би изразходило по време на храносмилане.

Духовно въздействие

Дните Екадаши имат предимно духовна насоченост. По време на пост, енергиите в тялото се балансират. Ведите твърдят, че човек, който се въздържа на Екадаши от вода, храна, интимни отношения и сън, се пречиства от миналите си грехове. Във Ведите се казва още, че тези, които освен изброените ограничения, изпълняват и духовна практика, като киртан или джапа медитация, например, ще постигнат съвършенство и ще се освободят от самсара – колелото на раждането и смъртта. Затова тези, които искат да постигнат духовен напредък и съвършенство, винаги спазват Екадаши. Но дори и човек да не търси този духовен резултат, спазването на Екадаши винаги има много благоприятно влияние върху физическото тяло, ума и духа.

Екадаши дни за 2024 г.:

Януари: 7 и 21
Февруари: 6 и 20
Март: 6 и 20
Април: 5 и 19
Май: 4 и 19
Юни: 2 и 17
Юли: 2,17 и 31
Август: 16 и 29
Септември: 14 и 28
Октомври: 14 и 28
Ноември: 12 и 27
Декември: 11 и 26

Още интересни статии от екипа на Vita Rama за медитация и духовна практика:

Най-лесният начин да възстановим жизнената енергия е чрез духовна медитация

Киртан йога – лесна практика за трудна епоха

Свързани публикации

Специалните дни Екадаши - шанс за всеки от нас

Специалните дни Екадаши - шанс за всеки от нас

Тайната на числото 11 Слънцето и Луната са постоянни и свръхмощни източници на вълни и енергия. Циркадните ритми на тялото и ума ни (биологичният ни часовник) са в синхрон с техните...

  повече »  
Екадаши пост – защо и как?

Екадаши пост – защо и как?

Тайните на лунното въздействие Всички древни цивилизации са определяли и изчислявали дните и часовете според слънцето и луната, както и различното им влияние върху човешкото тяло....

  повече »  
На Екадаши пречистваме тялото

На Екадаши пречистваме тялото

Сериозната медицина преоткри п олзата от Екадаши Екадаши е санскритска дума за числото 11 Тя обозначава 11-ия ден на всяка половина от месеца във ведическия лунен календар....

  повече »  


Send Email