Начало » Статии » Здравословно хранене » Плодове и здраве

Плодове и здраве

Send Email

Плодовете са една от най-съвършените и лечебни храни, които природата ни е дарила.

Сочни, вкусни и питателни, те съдържат много витамини, минерали, прости захари и в малки количества – белтъчини и мазнини. Плодовете съдържат 80-90% структурирана вода, от която тялото има нужда.

На клетките им трябва повече от „гориво“, отколкото изграждащи елементи, а простите захари в плодовете са най-качественото „гориво“ за нашия организъм. Те могат да се консумират както цели в подходящи комбинации, така и приготвени на сок.

Различните комбинации и видове плодове

За най-добра се смята комбинацията сладки със сладки плодове.
Задоволителни са комбинациите между сладки и полукисели, и кисели и кисели плодове.

Сладки плодове са бананът, сладкото грозде, сушените смокини, фурмите, стафидите, сушените плодове.
Полукисели плодове са ягодите, черешите, кайсиите, прасковите, крушите, ябълките, пресните смокини, сливите, малините, къпините, боровинките, гроздето, мангото.
Кисели плодове са киселите сливи, вишните, нарът, портокалът, мандарината, грейпфрутът, лимонът, кивито, ананасът. 

Пъпешът, динята и папаята трябва да се консумират самостоятелно, без да се комбинират с друг плод.

Едно от най-добрите качества на подовете е, че те се усвояват изключително лесно и бързо, заради живите ензими и простите структури в тях. Те са най-лечебни и се смилат най-лесно, когато се консумира по един вид плод на хранене. Максималното време, за което организмът смила един плод, е 60 минути. Но тъй като плодовете са наситени с много захари, е добре консумацията на следващ плод или хранене да е след 90 минути, за да не се смесват и да не предизвикват ферментация.

Добре е началото на вашия ден да започне със сутрешен плодов сок, който бързо ще енергизира полубудното ви тялото и ще му даде нужното хранително „гориво“ за един по-свеж и по-енергичен старт.

Какво съдържат и за какво са полезни някои от летните сезонни плодове

Черешите са богати на витамините С, Е и В, калий, магнезий, желязо, фибри, бетакаротин (провитамин А). Те са един от малкото плодове, източници на мелатонин – антиоксидант, регулиращ сърдечната дейност и съня. Черешите са полезни за мозъка и храносмилането, намаляват риска от възпаление на червата, симптомите на артрит и подагра, диабет, болките в ставните връзки след усилени тренировки.

Прасковите съдържат витамините А, С, ниски нива на витамин Е и К, както и тиамин, рибофламин, витамин В6, ниацин и други. Те са добър антиоксидант, подобряват здравето на очите и червата. Подпомагат изграждането на тъканите, регулират кръвното налягане и храносмилането, предотвратяват камъни в бъбреците и запек.

Кайсиите са богати на витамин А, С, бета-каротин, фибри. Подобряват зрението и регулират храносмилателната система. Препоръчват се при анемия, стомашно-чревни и сърдечносъдови заболявания.

Крушите са богати на фибри. Съдържат също така витамините А,С, К,В2, В3, В6 и минералите калций, магнезий, калий и мед. Крушите действат укрепващо на сърцето и стомаха, утоляват жаждата и спират повръщането. Сладките узрели круши регулират изхождането.

Ябълките са един от най-здравословните плодове, заради разнообразното съдържание на различни елементи в тях  – захари, органични киселини, минерали, витамини, ензими. Те са добър източник на витамин С, въглехидрати, фибри, фитохимикали, баластни вещества – пектин, целуоза. Ябълките действат благоприятно за здрави и бели зъби, помагат при хемороиди и камъни в жлъчката. Намаляват холестерола, борят се с диария и запек, действат добре на сърцето, контролират теглото, пречистват черния дроб, повишават имунитета.

Пъпешът е ниско калоричен и не съдържа почти без никакви мазнини. Богат е на витамините С и А, на калий и ликопен. Въздейства благоприятно на сърдечни и бъбречни заболявания. Пъпешът помага в борбата с екземите и за поддържането на хубавата кожа. Препоръчва се при храносмилателни проблеми.

Динята е богат източник на витамините А, C, В6, на минерала калий, както и на някои аминокиселини. Има най-концентрирано съдържание на мощния антиоксидант ликопен, който помага при сърдечносъдови заболявания. Динята подсилва имунната система, лекува рани, подпомага мускулните и нервните функции, регулира електролитния и киселинния баланс в организма. Намалява риска за високо кръвно налягане.

Смокините съдържат фибри, калий, магнезий, желязо, витамин В6, калории. Подобряват храносмилането. Смокините благоприятстват здравето на сърдечносъдовата система, съдействат в борбата с анемиите и тромбите в съдовете. Трябва да имате предвид обаче, че в големи количества предизвикват газове и въздействат неблагоприятно на стомаха.

Екипът на Здравословен център Vita Rama препоръчва плодовете винаги да присъстват в ежедневното меню, най-вече при децата. Запомнете, че най-подходящи за консумация са сезонните плодове. Ако имате някакви въпроси, ние сме винаги насреща, за да ви помогнем по пътя към здравето и хармонията!Send Email