Начало » Статии » Здравословно хранене » Правилното комбиниране на храните е част от здравословното хранене

Правилното комбиниране на храните е част от здравословното хранене

Send Email

Как да комбинираме храните?

Правилното комбиниране на храните е от изключителна важност, за да може да разградим хранителните вещества и да ги усвоим по подходящ начин. Организмът се храни не с това, което приемаме, а с онова, което усвояваме!

За всяка храна се изискват специфични ензими – чрез тях тя се разгражда в тялото ни. Нашата храносмилателна система е устроена по такъв начин, че да разпознава различните видове храни и да създава за тях определени условия. За едни се изисква алкална среда, а за други – кисела. Освен това за всеки продукт се нуждае и от различно време за разграждането си.

Идеята на правилното комбиниране е да не се стига до прекомерна ферментация или усилено гниене в чревния тракт. Заради това не само че няма да получим пълноценно нужните ни хранителни вещества, но и ще навредим на храносмилането и ще подкиселим вътрешната среда на организма. Така че, ако следвате указанията, които специалистите на Vita Rama - център за здравословен живот ви предлагат, ще се радвате на здраве и максимален енергиен ресурс, дарен ви от вашето тяло!

Плодовете

Плодовете са най-естествената храна за нашия организъм. Напоследък са широко разпространени таблици, посветени на алкално-киселинния баланс, в които плодовете се поставят в графа „киселинно образуващи“. Това е голяма грешка на много лекари и натуропати. Огромната част от плодовете са алкални, но поради неправилната им комбинация, се получава ферментация (от въглехидратите и мазнините) и гниене (от белтъчините), с което те могат да придобият киселинна реакция вътре в организма. Затова грамотността относно правилното им комбиниране е от голямо значение!

За най-добро храносмилане:

Подсладители

Тук поставяме захарта, меда, меласата, кленовия сироп, сироп агаве. Разграждат се за 2 часа и за най-добро храносмилане се консумират самостоятелно или разредени във вода.

Зърнени храни и картофи

За оптимално храносмилане трябва да се консумират самостоятелно (то най-добре само един вид концентриран въглехидрат – като хляб, ориз, картофи и т.н.); комбинират се сполучливо с всякакви зеленчуци. Задоволително е комбинирането им с малко семена, ядки, маслини или авокадо, както и с домати, лимон и оцет; в големи количества тези съчетания обаче не са полезни за повечето хора. Обикновено е най-лека комбинацията от 85% зърнени + 15% бобови. Например, ориз с боб, просо с нахут и т.н.; включването обаче на много повече бобови прави съчетанието трудно смилаемо.

Бобови храни

Бобовите храни са по-трудносмилаеми са и трябва да се консумират умерено.

Семена, ядки, маслини и авокадо

Семената и ядките трябва да се накисват предварително във вода поне за 8 часа преди употреба.

За най-добро храносмилане:

Колкото по-просто се храни човек, толкова по-добре ще храносмила и ще усвоява хранителните вещества.

Прочетете още за:

Свързани публикации

Коледни пости - препоръки за здрав и успешен пост

Коледни пости - препоръки за здрав и успешен пост

Какво да ядем по време на Коледни пости и как да приготвяме храната си? Коледните пости започват на 15 ноември - истинска благодат за нашето тяло, ум и съзнание. Те са отлична...

  повече »  
Алкално-киселинният баланс в организма

Алкално-киселинният баланс в организма

Основна предпоставка за постигането и поддържането на пълноценно здраве е алкално-киселинният баланс на организма.  Храната, която консумираме, играе основна роля за поддържането...

  повече »  
Комбиниране на храни

Комбиниране на храни

Правилното комбиниране на храните е един от най-важните елементи в здравословното хранене . Той позволява нормалното разграждане на храните в организма и благоприятното протичане на...

  повече »  


Send Email