Начало » Статии » Здравословно хранене » Как да комбинираме храните, за да се храним здравословно?

Как да комбинираме храните, за да се храним здравословно?

Send Email

Как да съчетаваме храните?

Комбинирането на храните е от изключителна важност, за да се разграждат правилно хранителните вещества и организмът ни да ги усвоява. Той се храни не с това, което консумираме, а с онова, което може да усвои.

За всяка храна се изискват специфични ензими, чрез които тя се разгражда в тялото ни. Нашата храносмилателна система е устроена по такъв начин, че да разпознава различните видове храни и да създава определени условияза тях . За някои се изисква алкална среда, а за други – кисела. Освен това за всеки продукт се нуждае и от различно време за разграждането му.

Целта на правилното комбиниране на храните е да не се стига до прекомерна ферментация или до усилено гниене в чревния тракт. В противен случай, не само че няма да получим пълноценно нужните ни хранителни вещества, но и ще навредим на храносмилането и ще подкиселим вътрешната среда на организма. Така че, ако следвате указанията, които специалистите на Vita Rama - център за здравословен живот ви предлагат, ще се радвате на здраве и максимален енергиен ресурс.

Плодовете

Плодовете са най-естествената храна за нашия организъм. Напоследък широко се разпространяват таблици за алкално-киселинния баланс, в които плодовете се поставят в графа „киселинно образуващи“. Това е голямата грешка на много лекари и натуропати. Огромната част от плодовете са алкални, но поради неправилната им комбинация се получава ферментация (от въглехидратите и мазнините) и гниене (от белтъчините), с което те могат да придобият киселинна реакция вътре в организма. Затова трябва да знаем как да ги комбинираме правилно!

За най-добро храносмилане трябва:

Подсладители

Тук поставяме захарта, меда, меласата, кленовия сироп, сироп агаве. Разграждат се за 2 часа и за най-добро храносмилане се консумират самостоятелно, или разредени във вода.

Картофи

За оптимално храносмилане картофите трябва да се консумират самостоятелно, но се комбинират сполучливо с всякакви зеленчуци. Задоволително е съчетаването им с малко семена, ядки, маслини или авокадо, както и с домати, лимон и оцет. За повечето хора тези съчетания не са полезни в големи количества. Обикновено е най-лека комбинацията от 85% зърнени + 15% бобови. Например, ориз с боб, просо с нахут и т.н. Включването обаче на много повече бобови прави храната ни трудно смилаема.

Зърнени храни 

Зърнените храни се комбинират много добре с всякакви зеленчуци. За да бъде храненето пълноценно и завършено, е добре към зърнените храни да се добавят бобови култури. Според храносмилателните възможности на човек, съотношението варира: 60-85% зърнени + 15-40% бобови.

Бобови храни

Бобовите храни са по-трудносмилаеми и трябва да се консумират умерено. Ако изпитвате неразположение към тях, е защото все още нямате достатъчно добри бактерии във вашия храносмилателен тракт. Затова ако ги въвеждате постепенно и всекидневно, до месец-два ще можете да храносмилате по-големи количества и ще се радвате на добро здраве.

Бобовите култури се съчетават добре с всякакви зеленчуци, без обикновени и сладки картофи и тикви. Задоволителна е комбинацията им с домати, лимон, оцет, но ако увеличите количествата, тази комбинация става лоша.  Лошо се комбинират бобовите с по-големи количества ядки, семена, маслини, авокадо.

Семена, ядки, маслини и авокадо

Семената и ядките трябва да се накисват предварително във вода поне за 8 часа, преди да ги консумирате.

 

За най-добро храносмилане трябва:

 

 

Ако вашето храносмилане е нарушено, колкото по-просто се храните, толкова по-добре ще храносмилате и ще усвоява хранителните вещества. Така постепенно ще можете да комбинирате повече растителни храни и да изградите една здрава храносмилателна система. Разнообразието от цели растителни храни ще ви осигури това, от което имате нужда. 


Прочетете още темата:

Свързани публикации

Съвети за успешни коледни пости

Съвети за успешни коледни пости

Коледни пости – каква храна да ядем и как да я приготвяме? Коледните пости започват на 15 ноември – благодатна възможност за тялото, ума и съзнанието да се пречистим...

  повече »  
Алкално-киселинният баланс в организма

Алкално-киселинният баланс в организма

Алкално-киселинният баланс – предпоставка за постигането и поддържането на пълноценно здраве Храната, която консумираме, играе основна роля за поддържането на алкално-киселинното...

  повече »  
Комбиниране на храни

Комбиниране на храни

Правилното комбиниране на храните е един от най-важните елементи в здравословното хранене . Това позволява нормалното разграждане на храните в организма и благоприятното протичане на...

  повече »  


Send Email