Начало » Статии » Здравословно хранене » Често допускани грешки при вегетарианската диета

Често допускани грешки при вегетарианската диета

Send Email

Вегетарианската храна, която включва всички видове растителни и млечни храни, може да осигури на организма всички хранителни вещества, от които той се нуждае – витамини, минерали, мазнини, белтъчини, въглехидрати.

С подходящо вегетарианско меню може да се живее дълги години в енергичност и здраве. Пример за това е българският народ преди 1920 г. Основата на българското хранене в онези времена е било вегетарианството. Хората са се хранили най-често с плодове, зеленчуци, зърнени храни (просо, царевица, булгур, жито, ечемик, овес, ръж), бобови култури (боб, леща), краве масло и рядка консумация на мляко. Един или два пъти в годината се е консумирало месо.

Днес се наблюдава сериозна и устойчива тенденция, предимно при млади хора, да преминават към вегетарианско хранене. Често обаче се допускат грешки в избора, приготвянето, комбинирането и консумирането на вегетарианските храни.

Неподходящ избор на вегетарианска храна

Често вегетарианците посягат към полуфабрикати и рафинирани храни, които  съдържат набухватели, стабилизатори, подобрители и консерванти.
Два основни и полезни съвета от екипа на Vita Rama, които да ви помогнат при избора на вегетарианска храна:

Термична обработка чрез пържене

Пърженето на храни – както вегетариански, така и невегетариански, в рафинирана мазнина е изключително вредно за организма. При термична обработка на висока температура, в хранителните продукти се образуват сложни несвойствени за организма структури. Тези структури не се усвояват от организма и се натрупват като токсини в тялото, а това възпрепятства клетъчната обмяна.

Няколко полезни съвета от екипа на Vita Rama за приготвянето на храна:

Комбинация на несъвместими храни

Комбинирането на млечни продукти с въглехидратна храна, като ориз, картофи, зърнени и бобови храни, е нездравословна за организма. Обяснението идва от начина, по който е устроен нашият организъм. Белтъчините започват да се разграждат в стомаха, а въглехидратите – в устата, като продължават разграждането си в дванайсетопръстника. Когато се смесят в едно хранене белтъчини и въглехидрати, храносмилането се затруднява. Храната остава дълго време в стомашно-чревния тракт и ферментира. Тя полепва по стените на червата, образуват се фекални камъни и тапи, които са сред основните причини за симптоми като кашлица, хрема, разстройство, запек и последващи от тях по-сложни заболявания.

Няколко полезни съвета от екипа на Vita Rama:

Консумиране на хляб с мая

Хлебната мая представлява изкуствено създадени термофилни дрожди, които не се срещат в природата. Те не могат да бъдат разрушени нито в процеса на приготвяне, нито в процеса на консумация от слюнката и стомашните сокове в организма. Термофилните дрожди отделят отровни вещества с малка молекулярна маса, които унищожават слабо защитените и чувствителни клетки. Това води до няколко негативни ефекта в нашето тяло:
•    Потиска се образуването на добра чревна флора.
•    Развива се дисбактериоза.
•    Затормозява се образуването на витамин В12 в организма.
В крайна сметка се получават различни анемични състояния на организма.

Рискови хранителни навици

Често комбинацията от няколко или всички най-често допускани грешки при вегетарианците, води до различни липси и дистрофии в организма.

При спазване на изброените по-горе основни правила за здравословно вегетарианско хранене, ви очакват здраве, щастие и дълголетие.

Ако искате да се научите как да се храните правилно с вегетариански храни и да подобрите начина си на живот, запишете се за програмите на Здравословен Център Vita Rama! Очакваме ви!

Автор на статията: Слави Славов

Статията ще бъде публикувана в брой 2 на сп. Алтернатива
 Send Email