Начало » Статии » Здравословно хранене » Зеленчуци за здраве

Зеленчуци за здраве

Send Email

Какво са зеленчуците според Vita Rama?

Зеленчуците са безспорно една от най-здравословните храни с високо енергийно съдържание. Те са богати на аминокиселини, лесноусвоими захари, ензими, минерали, витамини, хлорофил, органична вода и други полезни вещества.

Зеленчуците са жизнено необходими за възстановяването и пречистването на организма и затова играят основна роля в здравословните програми на Vita Rama. Те могат да се консумират под всякаква форма – на салати, сокове, задушени на пара, в комбинация с други храни. Тъй като са богати на целуоза, са прекрасен източник на естествени фибри, а те подпомагат доброто храносмилане и очистване на храносмилателния тракт от натрупаните отрови. Препоръчително е всяко основно хранене да започва с пресни зеленчуци в различни комбинации. Ако консумирате белтъчна храна, салатата трябва да се състои предимно от листни зеленчуци, като марулята, магданоза, зелето, репичките и др. Ако употребявате нишестена храна, е добре да започвате с моркови, червено цвекло, зеле и др.

За хората със стомашни проблеми се препоръчва консумирането на зеленчуци под формата на сокове или задушени. При изцеждането на зеленчуци под формата на сок, целуозата се отделя и ги превръща в концентрирана храна.

Зеленчуковите сокове са особено полезни за болни и изтощени хора, тъй като могат бързо да помогнат за пречистването на кръвта, възстановяването на жлезите, тъканите и органите.

България е богата на разнообразни зеленчуци през цялата година. Това дава възможност да се храните винаги със сезонни, добре узрели зеленчуци. През лятото ви препоръчваме да консумирате т.нар. охлаждащи зеленчуци – краставици, зеле, маруля, а през зимата т. нар. загряващи зеленчуци – моркови, червено цвекло, гулия и други кореноплодни.

Още за зеленчуците и техните здравословни качества

Зеленолистните зеленчуци са полезна храна, която може да се консумира ежедневно, за да поддържа и подобрява здравето ви. Листните зеленчуци са богати на фибри, витамини, минерали и растителни вещества, които могат да ви помогнат да се предпазите от сърдечни заболявания, диабет и др.

Марулята съдържа голямо количество калий, калций, фосфор, силиций, сяра, желязо, магнезий и други важни микроелементи и витамини. Желязото е много важно за далака, който служи като резервоар за кръвта. Поддържането на далака здрав поддържа здрави имунната, лимфната и кръвоносната системи. Консумацията на салата помага жените, които кърмят, да имат обилно мляко. Марулята допринася и за растежа на косата.

Репичките са прекрасен ниско калоричен зеленчук. Имат добро съдържание на витамините А и С. Богати са на минералите калций, фосфор, калий и магнезий. Репичките улесняват храносмилането, подобряват перисталтиката на червата и предотвратяват появата на хемороиди. Съдържанието на калций намалява високото кръвно налягане, укрепва костите и зъбиге. Репичките имат антиракови качества.

Краставиците са с богато съдържание на микролементи и голямо количество структурирана вода. Съотношението на солите, макро- и микроелементите, е особено благоприятно за възстановяване на сърдечносъдовата дейност, както и за диабет.

Доматите са много богати на органични киселини, които подпомагат храносмилането.  Препоръчително е да се консумират добре узрели, прясно откъснати и обелени. Най-полезни са като самостоятелна храна.

Чушките са изключителен източник на витамин С. Имат добро съдържание на витамините К, В6, А, както и на минералите калий и манган. Различните витамини и фитохимикали в чушките, като витамините А, В6, В9 и С, имат антиоксидантни свойства. Тези витамини имат способността да елиминират свободните радикали в тялото. Подпомагат здравето на сърдечносъдовата система и на дебелото черво.

Морковите са богати на витамини, микроелементи и особено на каротин, от който се изработва витамин А. Те подхранват кожните и слизестите обвивки, като ги правят по-здрави. Морковите са много полезни за очите. Регулират обмяната на веществата, чрез което действат профилактично и оздравително при различни заболявания - малокръвие, авитаминоза, гастрит и др.

Зелето съдържа много органичен йод, витамин C, мед и много други минерали и витамини. Действа благоприятно и регулира централната нервна система и влошената обмяна на мазнините. Спомага за бързо излекуване на язвите на стомаха и проблеми със стомашно-чревния тракт.

Магданозът съдържа разнообразни минерални соли и витамини. Богат е на калиеви, калциеви, магнезиеви, фосфорни и желязни соли, витамин PP, B1, B2, C и каротин, както и етерни масла, които лекуват заболявания на пикочно-половата система. Той има противовъзпалителни и антипаразитни действия, а едно от най-интересните и най-полезните му свойства е, че може да раздроби камъни в бъбреците.

Копърът се доближава до магданоза като съдържание на минерали и витамини. Помага за доброто храносмилане и е полезен при туморни образования.

Съветът на екипа на Vita Rama  е редовно да консумирате пресни зеленчукови салати и сокове. Така ще подобрите храносмилането си, ще снабдите организма си с всички нужни витамини, микроелементи и соли, които ще поддържат тялото ви здраво и балансирано. Ние сме винаги насреща, ако искате да подобрите начина ви на живот, да се научите да живеете по-здравословно и да сте в хармония с вашето тяло!Send Email