Начало » Статии » Здравословно хранене » Комбиниране на храни

Комбиниране на храни

Send Email

Правилното комбиниране на храните е един от най-важните елементи в здравословното хранене. Той позволява нормалното разграждане на храните в организма и благоприятното протичане на метаболичните процеси в него.

За да извлечем максимална полза от храната, която консумираме, трябва да познаваме процесите на храносмилането.

Разграждането на храната започва още в устата, където се извършва алкалното смилане на въглехидратите, мазнините и захарите. В стомаха се преработват протеините, а доразграждането на всички въглехидрати, белтъчини и мазнини се извършва в тънкото черво.

Единствената кисела среда в организма е стомахът.

Слюнката, тънките черва, кръвта и лимфата са алкални по природа.

Прочетете повече за алкално-киселинния баланс в организма на човек

Тялото се нуждае от прости структури, които да бъдат използвани за нормалното функциониране на организма. Протеините се разграждат до аминокиселини, мазнините  до мастни киселини, а въглехидратите до прости захари, които отново се използват за възстановяване и гориво.

Много болести настъпват в резултат от неправилно комбиниране на храни и преяждане, тъй като храната не се усвоява добре, предизвиква ферментация, гниене и натравяне на организма с токсини и вредни отпадъци.

Колкото повече газове се образуват в организма, толкова по неправилна е била комбинацията от храни.

Ето защо, за да бъде улеснен храносмилателния процес, е най-добре да се комбинира един вид храна – моно диета. Това обаче, е трудно да бъде постигнато. Затова се препоръчват правилни комбинации от храни, които подпомагат доброто храносмилане.

•    Животинските продукти като сирене, кашкавал, яйца, риба, месни храни, трябва да се консумират разделно или за по-лесно храносмилане в комбинация със зеленолистни зеленчуци, като маруля, копър, магданоз, салата айсберг, спанак, краставица и други. За да не се получат токсини от неусвояване на комбинация от животински продукти, консумирайте 1 вид животински продукт. Например, зелена салата със сирене, или зелена салата с извара. Всички други комбинации като животински с животински, животински със зърнени, бобови, семена, ядки, въглехидратни зеленчуци, са неподходящи. Най-добре е животинските продукти да се консумират вечер, минимум 3 часа преди лягане, за да има време организмът да разгради и усвои пъноценно храната.

•    Семената и ядките също се комбинират добре със зеленолистни зеленчуци, в някои случаи и с домати. Те са силно белтъчна храна и не трябва да се консумира повече от 50 грама на прием. Предварителната им преработка, като накисване, в някои случаи и покълване, ги прави лесно усвоима храна, която удовлетворява всички нужди от белтъчнини, мазнини и въглехидрати. Препоръчително е, но не и задължително, да се консумират един вид ядки или семена.

•    Зърнените и бобови храни могат да се комбинират помежду си. Тези комбинации доставят пълноценен белтък, който напълно замества месото. Комбинацията от зърнени и бобови храни е много подходяща за хора, които преминават към вегетарианство. Най-лесно усвоимите за организма зърнени храни са безглутеновите храни – просо, ориз, елда, киноа, амарант, царевица. В много случаи организмът трудно преработва глутена. При различни хронични заболявания е препоръчително да се консумират само безглутенови храни. Зърнените и бобови храни се комбинират най-добре с кореноплодни зеленчуци като моркови, червено цвекло, зеле, гулия, ряпа и други.

•    Зеленчуците могат да се консумират самостоятелно, във вид на сокове и помежду си във всякакви комбинации. Зеленолистните зеленчуци е добре да се комбинират с белтъчини (животински храни, семена, ядки). Кореноплодните зеленчуци е добре да се комбинират с въглехидратни храни (зърнени и бобови). Приемливи комбинации са някои зеленчуци като зеленолистни, домати, краставици с полукисели и кисели плодове.

•    Плодовете са най-лечебната храна, особено когато се консумират самостоятелно сутрин по един вид плод или във вид на сокове (самостоятелно и в комбинации). Здравословни плодови комбинации могат да бъдат: сладки със сладки, сладки с полукисели и сладки с полукисели плодове.

За да подобрим здравословното си състояние и за да извлечем максимална полза от храната, е добре първо да пречистим организма си, след което да се бъдат спазвани правилните комбинации от храни.

Ние от екипа на Vita Rama ви препоръчваме да се храните винаги само при истинско чувство за глад. Тогава храносмилателният тракт е напълно готов да смели и преработи правилно храната.
 

Свързани публикации

Алкално-киселинният баланс в организма

Алкално-киселинният баланс в организма

Основна предпоставка за постигането и поддържането на пълноценно здраве е алкално-киселинният баланс на организма.  Храната, която консумираме, играе основна роля за поддържането...

  повече »  
Ферментиралите храни

Ферментиралите храни

Ферментиралата храна ни дава ЕНЗИМИ Днес лекарите откриват, че много болести и стареенето на клетките са свързани с недостиг на ензими в консумираната храна (поради неправилното й...

  повече »  
Плодове и здраве

Плодове и здраве

Плодовете са една от най-съвършените и лечебни храни, които природата ни е дарила. Сочни, вкусни и питателни, те съдържат много витамини, минерали, прости захари, в малки количества...

  повече »  


Send Email