Начало » Статии » Здравословно хранене » Комбиниране на храни

Комбиниране на храни

Send Email

Правилното комбиниране на храните е един от най-важните елементи в здравословното хранене. Това позволява нормалното разграждане на храните в организма и благоприятното протичане на метаболитните му процеси. За да извлечем максимална полза от храната, която консумираме, трябва да познаваме процесите на храносмилането.

Разграждането на храната започва още в устата, където се извършва алкалното смилане на въглехидратите, мазнините и захарите. В стомаха се преработват протеините, а доразграждането на всички въглехидрати, белтъчини и мазнини се извършва в тънкото черво.

Единствените по-кисели среди в организма са в кожата, влагалището и стомаха.
Слюнката, тънките черва, кръвта, лимфата и т.н. са алкални по природа.

Прочетете повече за алкално-киселинния баланс в организма

Тялото се нуждае от прости структури, които организмът да използва за нормалното си функциониране. Протеините се разграждат до аминокиселини, мазнините до мастни киселини, а въглехидратите до прости захари, които отново се използват за възстановяване и енергия.

Ако храните се комбинират неправилно, или се преяжда, могат да се отключат много болести. Това е така, защото когато храната не се усвоява добре, предизвиква ферментация, гниене и претоварване на организма с токсини и вредни отпадъци. Колкото повече газове се образуват в организма, толкова по-неправилна е била комбинацията от храни.

Принципи на правилното съчетаване на храните

Ето защо, за да бъде улеснен храносмилателният процес, е най-добре да се консумира един вид храна – монодиета. Това обаче е трудно да бъде постигнато и може да се прави само в периоди на пречистване, или ако имате някакъв здравословен проблем. Затова се препоръчват правилни комбинации от храни, които да подпомагат храносмилането.

•    Животинските продукти (не ги препоръчваме), като сирене, кашкавал, яйца, риба, месни храни, трябва да се консумират разделно или за по-лесно храносмилане в комбинация със зеленолистни зеленчуци, като маруля, копър, магданоз, салата айсберг, спанак, краставица и други. За да не се получат токсини от неусвояването на комбинация от животински продукти, консумирайте 1 вид животински продукт. Например, зелена салата със сирене, или зелена салата с извара. Всички други комбинации като животински с животински, животински със зърнени, бобови, семена, ядки и въглехидратни зеленчуци, са неподходящи. Най-подходящо е животинските продукти да се консумират вечер, минимум 3 часа преди лягане, за да има време организмът да разгради и усвои пълноценно храната.

•    Семената и ядките също се комбинират добре със зеленолистни зеленчуци, в някои случаи и с домати. Те са силно белтъчна храна и не трябва да се консумира повече от 50 грама на прием. Предварителната им преработка, като накисване и покълване, ги прави лесно усвоима храна, която удовлетворява всички нужди от белтъчнини, мазнини и въглехидрати. Препоръчително е, но не и задължително, да се консумират един вид ядки или семена дневно, особено когато са в по-големи количества над 60 грама.

•    Зърнените и бобови храни могат да се комбинират помежду си. Тези комбинации доставят пълноценен белтък, който напълно замества месото. Комбинацията от зърнени и бобови храни е много подходяща за хора, които преминават към вегетарианство. Най-лесно усвоимите за организма зърнени храни са безглутеновите храни – просо, ориз, елда, киноа, амарант, царевица. В много случаи организмът трудно преработва глутена, а при различни хронични заболявания е препоръчително да се консумират само безглутенови храни. Зърнените и бобови храни се комбинират най-добре с всякакви зеленчуци, включително кореноплодни, като морковите, червеното цвекло, зелето, гулията, ряпата и др.

•    Зеленчуците могат да се консумират самостоятелно, във вид на сокове и във всякакви комбинации помежду си. Зеленолистните зеленчуци е хубаво да се комбинират с белтъчини (животински храни, семена, ядки). Кореноплодните зеленчуци е добре да се комбинират с въглехидратни храни (зърнени и бобови). Приемливи комбинации са някои зеленчуци като зеленолистни, домати, краставици с полукисели и кисели плодове.

•    Плодовете са най-лечебната храна, особено когато се консумират самостоятелно сутрин по един вид плод или във вид на сокове (самостоятелно и в комбинации). Здравословни плодови комбинации могат да бъдат: сладки със сладки, сладки с полукисели, кисели с полукисели, кисели с кисели плодове.

За да подобрим здравословното си състояние и да извлечем максимална полза от храната, първо трябва да пречистим организма си, след което да спазваме правилата за комбинациите от храни.

Екиипът на Vita Rama ви препоръчва да се храните само при истинско чувство за глад. Тогава храносмилателният тракт е напълно готов да смели и преработи правилно храната.

Бъдете здрави! А при всякакъв проблем с доброто ви здраве – ние винаги сме насреща, готови да ви помогнем! Потърсете ни!

Свързани публикации

Алкално-киселинният баланс в организма

Алкално-киселинният баланс в организма

Алкално-киселинният баланс – предпоставка за постигането и поддържането на пълноценно здраве Храната, която консумираме, играе основна роля за поддържането на алкално-киселинното...

  повече »  
Ферментиралите храни

Ферментиралите храни

Статията е подновена на: 18.10.2019 г. Съвети от екипа на Център за здравословен живот Vita Rama Ферментиралата храна ни дава ЕНЗИМИ Днес лекарите...

  повече »  
Плодове и здраве

Плодове и здраве

Плодовете са една от най-съвършените и лечебни храни, които природата ни е дарила. Сочни, вкусни и питателни, те съдържат много витамини, минерали, прости захари и в малки количества...

  повече »  


Send Email