Начало » Статии » Здравословно хранене » Мазнините – полезни или вредни

Мазнините – полезни или вредни

Send Email

Статията е обновена на: 24.07.2021 г.

Мазнините са сред основните компоненти, присъстващи във всички храни. Те са съставени предимно от въглерод, водород и кислород, като се окисляват до въглероден диоксид, вода и кетонови тела, за да произвеждат енергия.

Основни свойства на мазнините

Мазнините са съставени предимно от мастни киселини и глицерол и се делят на два основни вида – наситени и ненаситени мазнини.

Чрез храната си набавяме мастни киселини, които не се синтезират естествено в организма, но са жизнено важни и незаменими. Тези есенциални мастни киселини са няколко вида – линолова (LA), линоленова (ALA), ейкозапентаенова (ЕРА), докозахексаенова (DHA) и арахидонова (АА).

LA е основният представител на Омега-6 маслата. Тя е жизненоважна и е от изключително значение за някои хормони, както и за здравите кожа и коса.

ALA е към групата но Омега-3 мастните киселини. Тя подпомага нервната и мозъчната дейност, подобрява кръвообращението и служи като източник на следващите мастни киселини.

EPA, DHA и АА се числят към т.нар. „висши“ Омега-3 и подпомагат мозъчната дейност и сърдечносъдовото здраве. Те предшестват образуването на вещества, които участват в регулирането на редица жизнени процеси – на тромбоцитите, в образуването на простагландините и други.

Основните есенциални мастни киселини са Омега-3 и Омега-6

Омега-3 мастните киселини се срещат по-често в животинските продукти, особено в рибеното масло, но и в някои растителни продукти като лена, чиата, конопа, орехите, тученицата и някои водорасли, в по-малко количество – в повечето зелени храни и в плодове като ягоди, малини и киви. При нормални функции на органите и правилно хранене, тялото преобразува ALA във висшите Омега-3.

Омега-6 мастна киселина се съдържа в много зеленчуци, плодове, ядки и семена, зърна и зародиши, както и в повечето животински продукти. Рядко е възможно да се получи недостиг от нея, но затова пък излишъкът измества по-дефицитните мазнини от групата на Омега-3 и затруднява тяхното усвояване.

Холестерол

Друг важен продукт на мазнините е холестеролът. Той се синтезира от тялото, но допълнително може да се натрупа от консумацията на животински мазнини. Холестеролът присъства в кръвта и в повечето тъкани в човешкото тяло, част е от клетъчните мембрани и е важен за нервната система. Надбъбречните жлези използват холестерола за произвеждането на кортикостероиди, които имат адаптивни и противовъзпалителни функции. Повишаването на холестерола в тялото обаче означава, че е настъпил някакъв възпалителен процес и има повишена киселинност.

Мазнините, които повишават нивото на холестерола в кръвта, се намират в тлъстото месо, сланината, яйчния жълтък, мазните млечни продукти, палмовото масло и повечето преработени мазнини.

Консумирането на голямо количество киселинообразуващи храни със сложни структури на мазнините и белтъчините (особено от животински произход), води до растеж на вредните бактерии, вируси и паразити, ендотоксини, образуват се доста вредни субстанции, когато са във високи стойности, като: TMAO, диоксин, диоксин подобни вещества, пестициди, хербициди, тежки метали, хормони, антибиотици, сиалова киселина, канцерогенни хетероциклични амини и много др. Резултатът е възпаление, дегенерация и смърт на клетките. Всички необходими здравословни мазнини за тялото присъстват в чистите цели и сурови семена и ядки, зърна, зеленчуци и плодове.

Екипът на Vita Rama препоръчва

Не забравяйте, че човешкият организъм има нужда само от малки количества мазнини. Когато мазнината е в повече и особено ако се смесва с концентрирани белтъчини и въглехидрати, храносмилането и обмяната на веществата се забавят, а това пречи на усвояването на другите основни хранителни елементи. Затова употребявайте умерено мазнините!Send Email