Начало » Статии » Здравословно хранене » Алкално-киселинният баланс в организма

Алкално-киселинният баланс в организма

Send Email

Алкално-киселинният баланс – предпоставка за постигането и поддържането на пълноценно здраве

Храната, която консумираме, играе основна роля за поддържането на алкално-киселинното равновесие в тялото. Оптималното съотношение за човешкото здраве е консумираните храни да бъдат 60-80% алкализиращи и 20-40% киселинообразуващи.

Основните киселинообразуващи храни са месото (не се препоръчват - силно киселинообразуващи), морските дарове (не се препоръчват - най-силно киселинообразуващи), риба, топлинно обработените млечни продукти (не се препоръчват), голяма част от зърнените (слабо киселинообразуващи) и бобовите храни (слабо киселинообразуващи), почти всички рафинирани продукти (включително маслата и олиата). Месният протеин е по-трудно смилаем и за да се разгради до аминокиселините, чрез които тялото да изгради отново белтък, е нужен сложен, дълъг и изтощаващ храносмилателен процес, изчерпващ жизненоважна енергия. Консумирането на голямо количество протеини и мазнини от този тип води до висока киселинност на организма.

Алкализиращи храни са почти всички зеленчуци и огромната част от плодовете (ако са узрели), някои зърнени култури, редица билки и др. Те са полезни за изграждането и пречистването на организма. Когато храната ни съдържа много захар, хляб и месо, а е бедна на пресни зеленчуци и плодове, се създава киселинно насищане. Когато приемаме основно пресни плодове и зеленчуци, се увеличава алкалността на кръвта и се подобрява здравето и издръжливостта ни.

Алкалност и киселинност при здраве и болест

Леко алкални среди в човешкото тяло са слюнката, лимфата, урината и кръвта, тънките черва варират между слабо кисели до слабо алкални, а дебелото черво е слабо кисело. Основната киселинна среда е в стомаха, където започва разграждането на белтъците, а под формата на бариера киселинност има в някои кожни слоеве. Консумирането на прекалено голямо количество киселинообразуващи храни води до сериозно отслабване на здравето, тъй като те дразнят лигавицата на стомашно-чревния тракт. Тялото се опитва да я предпази и започва да отделя слуз, която се трупа в организма и задръства системите. Това предизвиква възпаления, а колкото повече се възпаляват тъканите, толкова повече се обременяват жлезите с вътрешна секреция. Този порочен кръг неизбежно отслабва съпротивителните сили.

Важен метод за регулиране на алкално-киселинния баланс е пречистването на вътрешните органи. Има различни методи за детоксикация – някои са механични, например, пречистването на стомашно-чревния тракт с йогийската техника Шанкапракшалана или с клизми, други детоксикират черния дроб с лимон, сокове, подходящи растителни храни, богати на бетаин и фосфолипиди, с билки и т.н. Друг начин за детоксикация е гладолечението – на вода, на сокове, на плодове и разтоварването с веганско суровоядско хранене. След няколко такива пречиствания, постепенно се въвежда многообразието от здравословни храни. От изключително значение е да се наблюдава как организмът реагира на всяка храна. Препоръчително е, особено в сериозните случаи, детоксикацията и захранването след нея да бъдат консултирани със специалист.

Прочетете още: 

4 съвета за пролетно пречистване на организма

Основни правила за оптимален алкално-киселинен баланс

Прочетете още:
Мазнините – полезни или вредни

Зеленчуци за здравеSend Email