Начало » Статии » Здравословно хранене » Шанкхапракшалана-лагу – пречистване на стомашно-чревния тракт

Шанкхапракшалана-лагу – пречистване на стомашно-чревния тракт

Send Email

В една епоха, в която почти всеки човек страда от някакво заболяване по различни причини, не са тайна и основните фактори за поддържането на отлично здраве. Един от тях е хигиената на тялото, която най-общо се свежда до определени правила и навици за поддържане на тялото чисто. Благодарение на тях се засилват физическото развитие и устойчивостта му спрямо външни влияния.

От малки сме научени, че трябва да си режем ноктите, да се къпем, да си мием ръцете и зъбите, но за съжаление хигиенните навици се изчерпват с това. Един от принципите в йогата, наречен „шауча” - (чистота), гласи, че човек трябва да спазва чистота на тялото, ума и постъпките, за да бъде истински здрав и щастлив. Чистотата на тялото там се разглежда по-обстойно и освен вече познатите ни способи за хигиена, се обяснява, че човек има нужда и от вътрешна хигиена или прочистване на вътрешните органи. Тези практики можем да открием в един от основните текстве по хатха йога, наречен „прадипика” (светлина), в който има раздел на име „шаткарма” и подробно са описани различните пречистващи тялото техники.


Според аюрведа и йога липсата на равновесие в дошите пита, вата и капха води до заболявания. Целта на шаткармите е да помогнат на дошите и двете основни енергии в тялото, ида и пингала, да се балансират. Това води до постигането на истинско физическо и умствено равновесие.

В тази статия няма да се впускаме в подробности за всяка една от шаткармите, а ще разгледаме една конкретна практика, наречена Шанкхапракшалана–лагу, която може да бъде преведена като измиването на раковината. Тя е една от най-ефективните и може би е единствената практика, пречистваща целия чревен тракт, вкл. тънките и дебелите черва. Има изключителни ползи за здравето, които не се ограничават само с физическото тяло.

Здравни ползи

Тази практика е много подходяща за изпълнение преди започване на всякакъв тип физическо пречистване, детоксикация или по-продължителен пост. По този начин детоксикацията в тялото ще може да започне напълно още от самото начало, тъй като застоялата чревна маса ще бъде изхвърлена и няма да може да пречи на последващите пречистващи процеси.

Вижте упражненията Шанкпракшалана-лагу за пречистване на стомашно-чревния тракт.

Свързани публикации

10 начина за детокс на тялото чрез движение и алтернативни методи

10 начина за детокс на тялото чрез движение и алтернативни методи

Как да детоксикирате организма си правилно? От изключителна важност по време на всеки сезон е пречистването на организма от натрупалите се в него токсини. За да бъде детоксикацията...

  повече »  
Есенното пречистване – защо и как?

Есенното пречистване – защо и как?

Статията е обновена на 17.10.2023 г. Време е да почистим в себе си, за да посрещем зимата здрави Ако не сте пречистили и заредили организма си през пролетта и...

  повече »  
7 лесни начина за детокс на организма чрез хранене

7 лесни начина за детокс на организма чрез хранене

Защо организмът ни се нуждае от детоксикация Съвременният начин на живот ни излага на различни токсини и химикали, които се съдържат във водата, почвите, въздуха, храната. Системите...

  повече »  


Send Email