Начало » Статии » Здравословно хранене » Шанкхапракшалана-лагу или как да пречистим стомашно-чревния тракт

Шанкхапракшалана-лагу или как да пречистим стомашно-чревния тракт

Send Email

Определено хората в 21-ви век не могат да се похвалят с добро здраве. Почти всеки човек страда от еднo или друго заболяване, причините за което са най–различни. Има няколко основни фактора за поддържането на отлично здраве, един от които е личната хигиената или т.н. хигиена на тялото. Най-общо тя се свежда до определени дневни норми, правила и навици, целящи да поддържат тялото чисто, като по този начин засилват физическото развитие и устойчивостта му спрямо външни влияния.

Още от деца ни учат, че трябва да си режем ноктите, да се къпем, да си мием ръцете и зъбите, но за съжаление хигиенните ни навици се изчерпват с това. Един от принципите в йога - наречен „шауча” - (чистота) гласи, че човек трябва да спазва чистота на тялото, умът и постъпките, за да бъде истински здрав и щастлив. Чистота на тялото там се разглежда по-обстойно и освен вече познатите ни способи за хигиена, се обяснява, че човек има нужда и от вътрешна хигиена или прочистване на вътрешните органи. Тези практики можем да открием в един от основните текстве по хатха йога, наречен „прадипика” (светлина), в който има раздел на име „шаткарма”, където подробно са описани различните пречеистващи тялото техники.

Според аюрведа и йога липсата на равновесие в дошите – пита, вата и капха, води до заболявания. Целата на шаткармите е да помогнат дошите, както и двете основни енергии в тялото – ида и пингала - да се балансират. Това води до постигане на истинско физическо и умствено равновесие.

В тази статия няма да се впускаме в подробности за всяка една от шаткармите, а ще разгледаме една конкретна практика наречена Шанкхапракшалана–лагу, която може да бъде преведена като измиването на раковината. Тя е една от най–ефективните и може би единствена практика, която пречиства целия чревен тракт, включващ тънките и дебелите черва. Има изключителни ползи за здравето, които не се ограничават само с физическото тяло.

Ето някои от тях :

Тази практика е много подходяща за изпълнение преди започване на всякакъв тип физическо пречистване, детоксикация или по-продължителен пост. По този начин детоксикацията в тялото ще може да започне напълно още от самото начало, тъй като застоялата чревна маса ще бъде изхвърлена и няма да може да възпрепятства последващите процеси.

Вижте/изтеглете упражненията за Шанкпракшалана-лагу за пречистване на стомашно-чревния тракт.

Свързани публикации

10 начина за детокс на тялото чрез движение и алтернативни методи

10 начина за детокс на тялото чрез движение и алтернативни методи

Правете физически упражнения поне по 30 минути всеки ден Всекидневните упражнения са много важни. Редовната физическа активност подпомага тялото да се детоксикира естествено. Правете...

  повече »  
Есенното пречистване. Защо и как?

Есенното пречистване. Защо и как?

Статията е обновена на: 11.10.2019 г. Време е да почистим в себе си, за да дочакаме зимата здрави! Ако не сте пречистили и заредили организма си през пролетта и...

  повече »  
7 лесни начина за детокс на организма чрез хранене

7 лесни начина за детокс на организма чрез хранене

Защо организмът ни се нуждае от детоксикация Съвременният начин на живот ни излага на различни токсини и химикали, които се съдържат във водата, почвите, въздуха, храната. Системите...

  повече »  


Send Email