Начало » Статии » Холистичен подход » 10 начина за детокс на тялото чрез движение и алтернативни методи

10 начина за детокс на тялото чрез движение и алтернативни методи

Send Email

Как да детоксикирате организма си правилно?

От изключителна важност по време на всеки сезон е пречистването на организма от натрупалите се в него токсини. За да бъде детоксикацията ефективна и едновременно с това да не стресира тялото ви, препоръчваме:

Препоръки за ефективен детокс

Екипът на Център за здравословен живот Vita Rama ви препоръчва няколко достъпни и лесни начина, чрез които можете да подпомогнете работата на кръвоносната и лимфната системи, както и на някои органи и отделяните от тях субстанции – черен дроб (жлъчка), бъбреци (урина), чревен тракт (фекалии), кожа (пот), бели дробове (въглероден диоксид).

1. 30 минути упражнения всеки ден

Всекидневните упражнения са много важни. Редовната физическа активност помага на тялото да се детоксикира по естествен начин. Правете разнообразни упражнения и стречинг най-малко 30 минути на ден. Те ще подобрят кръвообращението, ще изгорите ненужните мастни запаси, ще премахнете токсините, съхранявани в мастните клетки, изхвърляйки ги чрез потта.

2. Джогинг или крос

Бавното ритмично бягане също играе значителна роля за премахването на токсините от организма. По време на джогинг кръвният поток в бъбреците и черния дроб е в своя максимум, функцията на бъбреците се засилва, а уринирането зачестява, като по този начин токсините излизат от тялото. Изследванията на урината след джогинг винаги показват високи нива на токсични метали.
Сутрешният крос освежава и избистря ума.

3. Аеробика

Аеробните упражнения ще дадат възможност на мускулите ви да се движат. Чрез тях ще укрепне сърдечносъдовата система, което е от жизненоважно значение за детоксикацията. Не прекалявайте обаче с аеробните упражнения. Спрете, когато почувствате дискомфорт.

4. Йога

Йога практиките са отличен начин да се справите с натрупаните токсини. Асаните повишават циркулацията на кръвта в тялото, масажират вътрешните органи и подобряват работата на жлезите, като така премахват токсините от тялото.

Дихателните техники в йога подобряват обмяната на газовете в тялото и помагат за отделянето на въглеродния диоксид и токсичните газове, като в същото време снабдяват тялото с кислород, който пречиства кръвта.

5. Плуване

Плуването повишава циркулацията на кръвта в тялото и стимулира работата на отделителната система. Плуването в морето е много ценен метод за детокс, заради силната йонизация на въздуха над морската вода, която помага за абсорбирането на кислорода и отделянето на въглеродния диоксид.

6. Колоездене

Карането на колело забързва циркулацията на лимфната система и намалява напрежението в тялото. Тъй като при карането на колело кръвотокът в тялото се засилва, то се загрява и по този начин много токсини се изхвърлят чрез отделяната пот. Хората, които редовно карат колело, имат значително по-малко токсини в тялото си.

7. Контрастни душове

Тази техника се изпълнява чрез промяна на температурата на водата, с която се къпете. Пуснете топлата вода за 2-3 минути, след което студената вода за 1 минута. Повторете 3-4 пъти. Смяната на температурата повишава циркулацията и движението на лимфата, като така подпомага процесите на детоксикация. Тази техника не се препоръчва за бременни жени, хора с астма, диабет и сърдечносъдови заболявания.

8. Сауна

Изпотяването е сред най-ефикасните методи за детоксикация и няма по-добро място от сауната за стимулирането му. Според редица изследвания многократното изпотяване в сауната може да подпомогне детоксикацията на токсични агенти, които постоянно се трупат, като млечна, натриева и пикочна киселини. Токсините, съхранявани в подкожната мастна тъкан, се отделят чрез потта. Токсините, които се съхраняват в по-дълбоките нива на тъканта в тялото, се движат нагоре, за да бъдат освободени чрез потта. По време на процедурите в сауната, притоците на кръв и кислород се повишават. Повишените нива на кислород могат да помогнат за премахването на токсичните вещества от кръвта. С повишено внимание трябва да се прилага при хора със сърдечни и други хронични заболявания. 

9. Изберете подходящо място 

Препоръчваме ви за периода на детоксикацията да планирате отпуск на спокойно място с чиста природа и подходящи условия за провеждането й. Тъй като по време на детокс тялото отделя много токсини, е възможно да се чувствате уморени и без енергия, замаяни, с главоболие, както и да се проявят и други неприятни странични ефекти. Затова е желателно по време на детокс да си почивате. Възстановяването след пречистване на организма е комбинация от почивка и правилно лечебно хранене.

Ако искате да съчетаете детокса с приятна почивка на тихо и спокойно място – Здравословните програми на Център за здравословен живот Vita Rama са точното място за вас!

10. Бъдете позитивни

Задържането на негативни мисли и чувства също може да бъде токсично. Затова е важно да имате положителна нагласа и мислене, да изпитвате радост и удовлетвореност от собственото си справяне с предизвикателството, наречено детокс.

Още интересни статии по темата:

7 лесни начина за детокс на организма чрез движение

Хранене и детоксикацияSend Email