Начало » Статии » Здравословно хранене » 7 лесни начина за детокс на организма чрез хранене

7 лесни начина за детокс на организма чрез хранене

Send Email

Защо организмът ни се нуждае от детоксикация

Съвременният начин на живот ни излага на различни токсини и химикали, които се съдържат във водата, почвите, въздуха, храната. Системите в организма ни допълнително се натоварват и функционират затруднено от нездравословния избор на храни, неправилното им комбиниране и приготвяне. В резултат от това често се наблюдават симптоми, като енергиен спад, главоболие, липса на концентрация, чести настинки, хранителни нетолерантности, алергии, нарушено храносмилане, хормонални дисбаланси, болки в гърба, чупливи нокти, косопад и др.

Едно от най-добрите средства, чрез който можем да пречистим организма си, е детоксикацията. Детоксикацията е процес на елиминиране на токсините и остатъчните продукти, пречистване на червата, черния дроб, бъбреците, лимфната система, белия дроб, кръвта и кожата. Т.е. на органите и човешките системи, които поддържат така важния алкално-киселинен баланс в организма, абсорбират нужните за тялото хранителни вещества и участват в детоксикацията на химикали и токсини от тялото. Чрез детоксикация на тези органи и системи, възстановяваме енергията и жизнеността си, повишаваме имунитета си, ставаме по-концентрирани и подобряваме общото си здраве.

Съществуват различни начини за детоксикация, които включват разтоварване, хранителни добавки, билки, клизми, пречистващо хранене. Екипът на Център за здравословен живот Vita Rama Ви представя 7 лесни начина за детоксикация на организма чрез хранене.

Как да проведем Детоксикация

За да бъде детоксикацията нестресираща и ефективна за организма, трябва да бъдат взети предвид няколко важни фактора:

1. Детокс пълноценно растително хранене: 21 дена

Нека всекидневното ви меню бъде само от растителни храни, като 70% от тях да са сурови сокове, шейкове (смутита), плодове, зеленчуци, кълнове, салати и готвени на пара зеленчуци, безглутенови зърнени храни, бобови храни и достатъчно количество вода.

Консумирайте минимални количества ядки, семена, маслини, авокадо и сол и изключете напълно всички видове зехтин, шарлан и други изолирани масла и олиа.

Примерно меню за детокс растително хранене
Сутрин: сокове и плодове или шейкове.
Обяд: плодове или шейкове.
Вечеря: салата + кълнове + задушени зеленчуци + зърнени безглутенови + малко бобови храни.

2. Детокс суровоядство: 7–21 дена

Нека всекидневното ви меню бъде изцяло от сурови храни. То трябва да включва сокове, шейкове (смутита), плодове, зеленчуци, кълнове, салати, семена и ядки (до 30 грама дневно), както и достатъчно количество вода. Консумирайте минимални количества сол и мазнини, като изключите напълно всички видове зехтин, шарлан и други олиа.

Примерно меню за детокс суровоядство:
Сутрин: сокове и плодове или шейкове.
Обяд: плодове или шейкове.
Вечеря: салата + кълнове + семена или ядки (количество до 30 грама).

3. Детокс сокове, плодове и зеленолистни: 7–21 дена

Нека всекидневното ви меню бъде изцяло от сурови плодове и зеленчуци: сокове, шейкове (смутита), плодове, зеленолистни зеленчуци и достатъчно количество вода. Не трябва да консумирате сол и мазнини.

Примерно меню за детокс сокове, плодове и зеленолистни:
Сутрин: сокове (плодове и зеленолистни зеленчуци), плодове или шейкове.
Обяд: плодове или шейкове (от плодове и зеленолистни зеленчуци).
Вечеря: Зеленолистна салата + полукисели или кисели плодове.

4. Плодов детокс: 7–21 дена

Нека всекидневното ви меню да включва разнообразие от плодове и плодови шейкове (смутита) – сутрин, обяд и вечер. Евентуално консумирайте плодовете моно-, т.е. само 1 вид плод на прием. Всички плодове трябва да са много добре узрели и сладки.

Примерно меню за плодов детокс:
Сутрин: плодове или плодови шейкове (смутита).
Обяд: плодове или плодови шейкове (смутита).
Вечеря: плодове.

5. Моно плодов детокс: 7–14 дена

При този вид детокт ежедневно меню включва само 1 вид плод. След 20-ти май е най-подходящото време за моноплодов детокс на череши, които трябва да дъвчете много старателно. Има два подхода за количеството плодове на ден, които могат да бъдат консумирани: или неограничени количества до засищане, или до 1 кг плод на ден (както препоръчваше Лидия Ковачева).

Примерно меню за моно плодов детокс:
Сутрин: 1 вид плод.
Обяд: 1 вид плод.
Вечеря: 1 вид плод.

6. Детокс на сокове: 7–10 дена

Това всекидневно меню включва сокове от плодове и зеленолистни зеленчуци.

Примерно меню за соков детокс:
Сутрин: сокове от плодове и зеленолистни зеленчуци, примерно, от ябълки и зеленолистни.
Обяд: сокове само от плодове или плодове и зеленолистни зеленчуци, например, сок от портокали или сок от портокали и зеленолистни.
Вечеря: шейк от плод и зеленолистни зеленчуци, например, ягоди и зеленолистни.

7. Воден детокс

Този вид детокс трябва да се практикува само под наблюдение на компетентни лекари или специалисти по лечебно гладуване и хранене.
Детоксикацията от този вид е напълно приложима и в домашни условия, ако се прилага за кратко време - от 1 до 3 дни. Така ще се елиминират значителни количества токсини от организма. Този вид на детокс е силно пречистващо средство за отделяне на всички ненужни токсини в тялото.
Количество вода на ден: до 2-3 литра хладка вода, ние препоръчваме изворна или пречистена с обратна осмоза. Бъдете много внимателни при захранването!

Важно: Изборът на детоксикиращ режим трябва да бъде консултиран със специалист, който ще вземе под внимание вашето индивидуално състояние и ще ви препоръча или изготви ефективен и нестресиращ организма здравословен режим на разтоварване и захранване.

Консултация детокс
Консултации диабет
Храна за детокс

Свързани публикации

10 начина за детокс на тялото чрез движение и алтернативни методи

10 начина за детокс на тялото чрез движение и алтернативни методи

Как да детоксикирате организма си правилно? От изключителна важност по време на всеки сезон е пречистването на организма от натрупалите се в него токсини. За да бъде детоксикацията...

  повече »  
Разтоварване и презареждане след празниците

Разтоварване и презареждане след празниците

Коледните и новогодишните празници са сред най-очакваните дни в годината. Близки и приятели се събират, атмосферата е празнична, трапезите са отрупани с разнообразни ястия и лакомства. Това...

  повече »  
Хранене и детоксикация

Хранене и детоксикация

Основна цел на всеки човек е той и близките му да бъдат здрави, енергични и спокойни. За да се радваме на пълноценно здраве  обаче понякога е необходимо да помогнем на тялото ни да...

  повече »  


Send Email