Начало » Статии » Здравословно хранене » Хранене и детоксикация

Хранене и детоксикация

Send Email

Основна цел на всеки човек е той и близките му да бъдат здрави, енергични и спокойни. За да се радваме на пълноценно здраве обаче понякога е необходимо да помогнем на тялото ни да функционира нормално чрез пречистване или детоксикация.

Отдавна не е тайна, че консумацията на големи количества тежки, рафинирани, сложни и преработени храни, води до натрупването на много отпадъци в организма. Тези токсини пречат на нормалното функциониране на жлезите и органите, а това води до появата на различни симптоми и болести.

Според желаната степен на пречистване, можете да изберете различни програми за детоксикация, като те включват различни храни. Най-полезните и силно пречистващи храни са плодовете и зеленчуците. Те детоксикират и възстановяват организма, като могат да бъдат консумирани цели или на сок.

Прочетете още: 7 лесни начина за детокс на организма

Пречистване на организма със сокове

Соколечението е мощно детоксикираща програма чрез консумацията само на плодови сокове или в комбинация със зеленчукови сокове. Най-силни пречистващи плодове са гроздето, черешите, динята, ябълките, портокалите, лимонът и грейпфрутът.

Пречистването на организма със сокове може да бъде моноплодово разтоварване от 1 вид плод, или плодовете да се редуват през определен период от време през деня.

Към плодовите сокове могат да бъдат включени и зеленчукови сокове, както и различни комбинации между различни плодове, между зеленчуци, между плодове и зеленчуци.

Такива комбинации са моркови и зеле, моркови и червено цвекло, моркови и ябълки, ябълки и червено цвекло, ябълки и зеленолистни. Когато се провежда соково разтоварване, е препоръчително да се приемат сокове минимум на всеки 2 часа и да се консумират от 300 до 500 мл на прием.

Сокът от моркови и зеле извежда лошия холестерол от организма, нормализира мастната обмяна, действа противоязвено.

Сокът от ябълки и червено цвекло подпомага пълноценното функциониране на черния дроб.

Сокът от ябълки и зеленолистни възстановява тъканите.

Лимоновият сок извежда пикочната киселина от организма и лекува широк брой хронични заболявания. Помага при подагра и ревматизъм. Пие се винаги разреден с хладка вода и най-добре със сламка, за да не се уврежда зъбният емайл.

Детоксикация с цели плодове

При детокс с цели плодове е добре да се консумират сезонни такива, като препоръчителните разтоварвания са само с череши, с грозде, или с ябълки. Тези плодове ще пречистят организма и ще го тонизират.

Черешите пречистват кръвта и регулират пикочната киселина.

Гроздето (особено лилавото) е изключително богато на антиоксиданти, които потискат образуването на свободни радикали.

Ябълките алкализират бързо тялото и подпомагат функциите на сърцето.

Плодово-чаената диета – разтоварване по метода на известната българска природолечителка Лидия Ковачева е също вид детоксикация с цели плодове. Тук се редуват по 1 вид плод през 4 часа, като между тях се пие билков чай с минимални количества мед. В някои случаи е препоръчително чаят да бъде без мед.

Плодово-зеленчуково разтоварване

Ако желаете да пречистите тялото си по-плавно, можете към соковете и плодовете да добавите и салати от различни зеленчуци. Най-подходящи са сезонните и пресни зеленчуци, а най-полезните комбинации са:

За по-слабите организми се препоръчва добавянето на различни видове кълнове и изкиснати семена като люцерна, китайско бобче (мунг или зелена соя), рукола и броколи, сусамово, слънчогледово, тиквено и конопено семе.

За да подпомогнете детоксикацията на организма, която е най-силна сутрин, е препоръчително в този период да приемате голямо количество топла вода, като можете да започнете с 2-3 чаши. След това можете да консумирате сок от 1 вид сезонен плод, като така ще улесните и засилите пречистващия ефект.

Прочетете още:
Д-р Пашкулев: Пречистването - единен и многостранен процес
Детоксикация след празницитеSend Email