Начало » Статии » Здравословно хранене » Храни, които благоприятстват детоксикацията

Храни, които благоприятстват детоксикацията

Send Email

Всеки от нас желае да се радва на пълноценно здраве и да увеличи жизнените сили на организма си. Затова обаче е нужно да бъдат подпомогнати нормалните функции на тялото чрез пречистване или детоксикация.

Често консумацията на големи количества тежки, рафинирани, сложни и преработени храни, води до натрупване на много отрови в организма. Това възпрепятства нормалното функциониране на жлезите и органите, и като следствие води до появата на различни симптоми за болестни състояния.

Съществуват различни програми за детоксикация. В зависимост от желаната степен на пречистване в тези програми могат да бъдат включвани различни храни.

Плодовете и зеленчуците обаче са най-благоприятните, полезни и силни пречистващи храни. Те не само детоксикират, но и възстановяват организма. Плодовете и зеленчуците могат да бъдат консумирани както цели, така и приготвени на сок.

Прочетете още: 7 лесни начина за детокс на организма

Пречистване на организма със сокове

Соколечението е мощно детоксикиращо средство. Може да бъде проведено чрез консумация само на плодови сокове или да бъде комбинирано и със зеленчукови сокове. Най-силни пречистващи плодове са гроздето, черешите, динята, ябълките, портокалите, лимонът и грейпфрутът.

Пречистването на организма със сокове може да бъде моно плодо разтоварване, което се състои от 1 вид плод, или редуване на плодове през определен период от време през деня.

Към плодовите сокове могат да бъдат включени и зеленчукови сокове, както и различни комбинации: между различни плодове, между зеленчуци, между плодове и зеленчуци. Такива комбинации са: моркови и зеле, моркови и червено цвекло, моркови и ябълки, ябълки и червено цвекло, ябълки и зеленолистни. Когато се провежда соково разтоварване, е препоръчително да се приемат сокове минимум на всеки 2 часа и да се консумират от 300 до 800 мл. на прием.

Сокът от моркови и зеле извежда лошия холестерол от организма, нормализира мастната обмяна, действа противоязвено.

Сокът от ябълки и червено цвекло подпомага пълноценното функциониране на черния дроб.

Сокът от ябълки и зеленолистни възстановява нашите тъкани.

Лимоновият сок извежда пикочната киселина от организма и лекува широк брой хронични заболявания. Помага при подагра и ревматизъм. Пие се винаги разреден с хладка вода и най-добре със сламка, за да не се уврежда зъбният емайл.

Детоксикация с цели плодове

При детоксикация с цели плодове е добре да се консумират сезонни плодове. Препоръчителни разтоварвания са: само на череши, на грозде, на ябълки. Тези плодове ще пречистят организма и ще го тонизират.

Черешите пречистват кръвта.

Гроздето (особено лилавото) е изключително богато на антиоксиданти, които потискат образуването на свободни радикали.

Ябълките алкализират бързо тялото и подпомагат функциите на сърцето.

Плодово чаената диета - разтоварване по метода на известната българска природолечителка Лидия Ковачева, е също вид детоксикация с цели плодове. Тук се редуват по 1 вид плод през 4 часа, като между тях се пие билков чай с минимални количества мед. В някои случаи е препоръчително чаят да бъде без мед.

Плодово-зеленчуково разтоварване

Ако желаете да пречистите тялото си по-плавно, можете към соковете и плодовете да добавите и различни зеленчуци във вид на салати. Най-подходящи са сезонните и пресни зеленчуци. Благоприятни комбинации са:

За по-слабите организми се препоръчва добавянето на различни видове кълнове и изкиснати семена като люцерна, китайско бобче (мунг или зелена соя), рукола и броколи, сусамово, слънчогледово, тиквено и конопено семе.

За да подпомогнете детоксикацията на организма, която е най-силна сутрин, е препоръчително в този период, да приемате голямо количество топла вода. След това можете да консумирате сок от 1 вид сезонен плод. Така ще улесните и ще подпомогнете пречистващия ефект.

Прочетете още:
Д-р Пашкулев: Пречистването - единен и многостранен процес
Детоксикация след празницитеSend Email