Начало » Статии » Здравословно хранене » Черешово разтоварване

Черешово разтоварване

Send Email

Късната пролет е сезонът на вкусните и полезни череши. Те са костилков плод от рода на сливите, за който се смята, че произлиза от Азия. По-точната локация е Индия, където се среща и един от най-полезните сортове череши – ацерола (Malpighia emarginata), изключително богати на витамин С и витамин А.

Освен че са изключително вкусни, черешите са и много полезни. Основната причина е, че съдържат хранителни елементи като калий, мед, манган, фосфор, калций, бета каротин, витамини В1, В2, В6 и Е.

Но може би най-полезната съставка в този плод се нарича антоцианин, растителен пигмент, който действа като противовъзпалително средство и освен това укрепва съединителната тъкан, като по този начин предотвратява появата на бръчки.

От здравословна гледна точка едно от най-хубавите неща при черешите е, че имат ниско съдържание на мазнини и белтъчини и са богати на лесно усвояеми захари (фруктоза). Гликемичният им индекс е нисък и заради неголемия си гликемичен товар са подходящи за хора, страдащи от диабет.

Ако искате да пречистите организма си от натрупаните токсини, най-подходящият начин е да направите пролетно разтоварване на череши.

Още по темата: 7 пролетни български суперхрани

Какво представлява черешовото разтоварване?

Черешовото разтоварване се нарича също моноразтоварване, тъй като по време на целия период се приема само един вид плод – в случая череша. То е меко и щадящо за организма и може да продължи от една седмица до 30, че и повече дни – в зависимост от желаните резултати и здравословното състояние на човек.

Като метод за детоксикация, моноразтоварването много успешно изчиства организма токсините и отровите и помага на тялото да се саморегулира и излекува. Много бързо и лесно ще ви помогне:

Може да прочетете още:

Какви резултати още може да очаквате?

Как да проведете такъв вид разтоварване сами?

Вариант I:
Един от най-разпространените методи е използваният от известната природолечителка Лидия Ковачева. При него се редуват през два часа плодове и чайове, като максималната доза на черешите е един килограм на ден.

Количеството е такова, за да се получи т. нар. ацидоза, при която тялото се пренастройва и започва да разгражда всичко ненужно и несвойствено за организма. Периодът за разтоварване трябва да бъде не по малко от една седмица, като може да достигне 21 и повече дни, но под наблюдението на диетолози или лекари, които да следят здравословно състояние.

Вариант II:
Може да се консумират неограничено количество череши и е препоръчително да се изпива не по-малко от 1,5 литра вода на ден. Съветваме минимумът време от прием до прием да не е по малко от два часа, като петнадесет минути преди всеки прием на череши да се изпива по една чаша вода. В този случай времето за постигане на търсения резултат се увеличава. В домашни условия не се препоръчва да се прави за повече от седмица, без да има квалифицирано наблюдение от специалист.

Вариант III:
Консумиране на сок от череши – между 1,5 и 2 литра на ден, като на всеки два-три часа се изпиват по 200-400 мл от сока. Друга възможност е сутрин, обед и вечер да се изпиват по 500 мл сок. Тук периодът за провеждане на оздравяване варира между 5 и 21 дена. Не се препоръчва да се прилага самостоятелно у дома, без да имате достатъчно опит. Доверете се на опитни лечители или доктори, които да следят отблизо вашето състояние.

Какво се случва по време на разтоварването?

Могат да се очакват т. нар. кризи, които са добре дошли и не трябва да се притеснявате от тях. Изразяват се в главоболие, разхлабване, гадене, умора, лека депресия, лошо самочувствие. Това е нормален оздравителен процес, чрез който организмът изхвърля токсини, отрови, стари и болни клетки, като на тяхно място се изгражда нова и здрава тъкан.

Как да извършим захранване?

Правилното захранване е изключително важен процес. От него зависи до голяма степен и здравословният ефект, затова трябва да се проведе под ръководството на специалисти по здравословно хранене. Периодът на захранване трябва да е равен на периода на разтоварване.

Първите няколко дни за обяд и вечеря могат да се включат сурови салати без никакви мазнини (олио, зехтин, семена и ядки). След това, освен салатите, се включват и задушени зеленчуци, може и картофи. Трябва да продължите 3-4 дни с това хранене.

След това може постепенно да добавите и безглутенови зърнени храни – просо, елда, киноа, кафяв ориз и царевица. Добре е да накисвате зърната за няколко часа, това ще облекчи процеса на храносмилане.

След 11-ия ден може да включите и малко бобови (ако създават дискомфорт на стомашно-чревния тракт, трябва да се пасират), например боб, леща, нахут и дал. Преди сваряване е задължително да се накиснат най-малко за 24 часа. След 16-ия ден може да добавите и мазнини под формата на сурови семена, ядки, авокадо и маслини, но не повече от 20-30 г на ден. Консумирането на концентрирани мазнини – олио, зехтин, шарлан и др., не се препоръчва, независимо дали са студено пресовани, или рафинирани. От 21-ия ден натам може да консумирате и по малко животински продукти, като най-препоръчително е това да бъде кисело мляко – не повече от два пъти седмично. Най-добре е да се яде самостоятелно или в комбинация със зелена салата. Ако много ви се приискат други животински храни, консумирайте ги подобно на млякото. Отново не повече от два пъти седмично, като се опитвате с течение на времето да ги изключите от менюто си.

Не пропускайте възможността да се възползвате от сезона на черешите. Този вид разтоварване може изключително много да подобри вашето здраве, да повиши вашата енергия и тонус.

Приятно похапване на череши!
 

Свързани публикации

10 начина за детокс на тялото чрез движение и алтернативни методи

10 начина за детокс на тялото чрез движение и алтернативни методи

Правете физически упражнения поне по 30 минути всеки ден Всекидневните упражнения са много важни. Редовната физическа активност подпомага тялото да се детоксикира естествено. Правете...

  повече »  
Лятото е сезонът за промяна в храненето

Лятото е сезонът за промяна в храненето

През лятото дните са по-дълги и по-топли, спим по-малко и сме навън повече, идва време за отдих и почивка. И точно в този толкова приятен сезон, когато се храним по-малко и когато има огромно...

  повече »  
4 съвета за пролетно пречистване на организма

4 съвета за пролетно пречистване на организма

Здравето е един от най-важните фактори в човешкия живот. За да сме здрави, енергични и жизнерадостни през цялата година, необходимо е следване на определени природосъобразни методи, диети и...

  повече »  


Send Email