Начало » Статии » Холистичен подход » Лидия Ковачева и простите вечни принципи на природата

Лидия Ковачева и простите вечни принципи на природата

Send Email

Интервю на Център за здравословен живот Vita Rama с д-р Георги Гайдурков и Георги Славов - ученици, сътрудници и консултанти на Лидия Ковачева.

 

1. Разкажете ни кога и как се запознахте с Лидия Ковачева?

Д-р Георги Гайдурков: С Лидия Ковачева се запознах през есента на 1992 г. Мотивът беше личен -  от една страна моето влошено здравословно състояние, а от друга, теоретичният ми интерес към нови и различни методи за подпомагане и профилактика.


Георги Славов: След като прочетох няколко пъти книгата на Лидия Ковачева “Целебният глад”, реших че нейната методика може да ми помогне да се справя със здравословните проблеми, които имах. През 1992 г. се срещнах лично с нея, за да обсъдим подробности около прилагането на гладолечението и чаено-плодовия разтоварителен режим в моя конкретен случай. Тя разбра, че аз съм диетолог и имам желание да помагам на хората чрез хранене. Предложи ми да стана нейн сътрудник, да ми предаде своя опит в природосъобразното хранене и тези знания и практика да достигнат до все повече хора.

2. Какво ви впечатли най-силно в нея?

Д-р Георги Гайдурков: Простата житейска логика на нейното послание, както и вътрешната сила, с която тя го излъчваше. Това е силата на един човек, преодолял смъртта. А това, което не ни убива, както знаем, ни прави по-силни така, както нищо друго.

Георги Славов: Най-силно в нея ме впечатляваха простотата и лекотата, с която комуникираше и помагаше на хората, особено на тези, които й вярваха. Като художник и човек на изкуството, тя успяваше по мистичен начин да проникне дълбоко в човешкото съзнание, да усети и прецени болката и проблемите на хората отсреща, да им даде ценни, лесни и практични съвети как да достигнат пълноценно здраве. Лидия Ковачева бързо отсяваше хората и разбираше кой идва при нея само от интерес и любопитство и кой идваше по същество. Отделяше кратко време на едните и часове на другите. Всеки, който вярваше в нея, постигаше много бързи резултати и се радваше отново на естественото за човека здраве.

3. Като специалист какво ви впечатли в здравословната система на Лидия Ковачева?


Д-р Георги Гайдурков: Със здравословната система на Лидия Ковачева се запознах и я изучавах в продължение на 10 години, когато заедно с нея посрещахме десетките и стотици пациенти, които я посещаваха. Това, което най-много ме впечатли, още в самото начало, беше че "това нещо действа" по-мощно от всичко друго, което познавах до този момент. Този ефект изпитах най-напред върху себе си и същото наблюдавах, че се случва и с пациентите. Това беше силата на самата природа, събудена в нас, за която и думичка не ни беше казана в дългогодишното ни обучение по медицина.

Георги Славов: Методиката, която използваше, се базираше не чак толкова на това, което беше прочела в книгите на световните лечители, колкото на нейната практика. Тя боравеше с медицинската термонология с изключителна лекота и нейните ученици, които бяхме хора на медицината, виждахме това. Нейната система беше базирана на простите и вечни принципи на природата, които са заложени, но дълбоко заспали в нас.

Природосъобразното хранене е един от тези основни принципи, които ние, хората, не спазваме. Тя опростяваше максимално комбинациите на храни и наблягаше основно на местни, сезонни пресни плодове и зеленчуци, отглеждани по екологичен начин. По този начин човек не изразходва излишна енергия за разграждане на сложни и тежки храни и комбинации, а създава възможност за тялото да се саморегулира чрез правилно здравословно хранене. Тя казваше: „Ако има действително храна, която може да бъде приета като лекарство, първото място се пада на плодовете“.

4. Какво влияние оказа Лидия Ковачева и нейната система върху практиката ви?

Д-р Георги Гайдурков: Промени живота ми в два аспекта. Първо, освободих се от заболяванията, от които страдах от детските си години. Второ, в професионално отношение мога да кажа, че смених професията си. От казионна практика, медицината за мен се превърна в професия в автентичния смисъл на тази дума. В превод тя означава изповедание, посвещение. От този момент практикувам нещо, което го живея.

Георги Славов: Лидия Ковачева напълно промени моята представа и практика за диетично балансирано хранене. След срещата си с нея, моята практика се базира изцяло на нейната методика и принципи за природосъобразно хранене. Тя беше близо до мен и одобряваше моите начинания, поощряваше ме и това бързо доведе до натрупването на голям опит, включително и като организатор на център за здравословно хранене. Лидия Ковачева беше винаги и много критична към мен, и към моята практика. Това ми помогна изключително много да обогатя и подобря системата си за здравословно хранене.

5. Как бихте определили приноса на Лидия Ковачева към грижата за здравето?

Д-р Георги Гайдурков: По отношение на приноса на Лидия Ковачева бих казал, че ако нейната книга беше включена като учебник в училище, състоянието на българската нация, в здравословно и духовно отношение, би било на светлинни години напред. Бихме върнали онова здраве, с което българинът се е славел в миналото - един от народите с най-много столетници.

Всяка система е в динамика и в развитие. Това беше и желанието на самата Лидия Ковачева - лекарите да поемат подадената щафета напред. Това е и залогът за нас, нейните последователи, които сме хора на път и се постарахме и се стараем да развиваме това начало в една цялостна система за здраве. Тя действа, както действа и живее животът в нас, и пробуждането за силата на този живот е нашата мисия.

Георги Славов: Лидия Ковачева е природолечителка от световна величина и нейният принос не е само към България, но и към целия свят. Нейната методика и практика ни учат на много прости природни принципи на хранене и живот, които дават възможност на организма да пробуди своите естествени природни ритми в себе си. Природосъобразното хранене, което предписваше Лидия Ковачева, е първата и основна крачка към възстановяването на естествения баланс в организма и възвръщането на нашите пълноценни здраве и щастие.

Свързани публикации

Георги Славов за Лидия Ковачева: Тя изискваше максималното от нас

Георги Славов за Лидия Ковачева: Тя изискваше максималното от нас

Георги Славов e главен специалист - диетолог по здравословно хранене в Център за здравословен живот Vita Rama и основател на здравословната система Vita Rama. Завършил е Полувисшия...

  повече »  
Само правилното здравословно хранене дава резултати

Само правилното здравословно хранене дава резултати

Интервю с Георги Славов , главен специалист-диетолог в Център за здравословен живот Vita Rama.   1. Какви са световните тенденции в развитието на...

  повече »  


Send Email