Соковете

Send Email

Плодовете и зеленчуците са най-наситената с биологично активни вещества храна. Те са богати на всички видове витамини, минерали, микроелементи, лесно усвоими въглехидрати, белтъчини и минимални количества мазнини.

Интересен факт е, че плодовете и зеленчуците притежават най-лечебни свойства във вид на сокове, приготвени от пресни, добре узрели плодове и зеленчуци. Организмът лесно може да преработи минимално количество сурови плодове и зеленчуци, но във вид на сок имате възможност да консумирате по-големи количества от тях. Това позволява на тялото ви да се насища с повече био активни вещества за по-кратък период от време.  

Друго голямо предимство на консумирането на плодове и зеленчуци във вид на сокове е, че така се освобождавате и от съдържанието на целулоза в тях. В много случаи, особено при стомашно-чревни заболявания, целулозата пречи на усвояването на всички полезни вещества. Тя може да доведе и до допълнително усложняване на различни заболявания. Доказан факт е, че прекалените количества целулоза претоварват храносмилателната система и водят до образуване на газове, поради непълноценното смилане. Същевременно целулозата е изключително важна за доброто здраве на червата! Повечето хора обаче, консумират по-големи количества варена храна, която изнежва стомашно-чревния тракт и той реагира неблагоприятно на целулозата, с която не е свикнал. Затова трябва да има баланс между приема на сокове от плодове и зеленчуци и консумирането им сурови и цели (не като сок).

Соковете трябва да се консумират непосредствено след тяхното приготвяне.

Защо ли? Отговорът е наистина много прост -  защото при съприкосновение с въздуха, те се окисляват и губят бързо лечебните си свойства.

Плодовите сокове захранват главния мозък, нервите и жлезите.

Зеленчуковите сокове възстановяват строежа на тялото, особено на костната, мускулната и съединителната тъкан.

Соковете са много подходящи за хора с хронични заболявания и нисък имунитет.

Соковете:
•    Натоварват минимално храносмилателния тракт.
•    Усвояват се бързо от черния дроб.
•    Възстановяват дефицита от витамини, микро и макро елементи.
•    Богати са на ензими.
•    Бързо възстановяват клетките на организма.
•    Хидратират тъканите в тялото.
•    Регулират алкално-киселинния баланс.
•    Подобряват обмяната на веществата.
•    Бързо пречистват кръвта и целия организъм.

Соковете могат да бъдат от един вид плод или зеленчук, а могат да се приготвят и в различни комбинации.

Всеки специалист натуропат предписва различни видове сокови комбинации, според здравословното състояние на всеки организъм.

Предложенията на Vita Rama за лечебни сокове са:

Сокът от зеленолистни е богат на много хлорофил, това е зелената кръв за нашия организъм. Бързо прочиства кръвоносната и лимфната система. Извежда тежките метали и химикали от организма. Възстановява тъканите и изгражда мускули. Регулира естествената флора на нашия организъм. Подхранва добрите бактерии. Може да бъде приготвен от маруля, спанак, копър, магданоз, зеле, листа целина, покълнала люцерна, житни стръкове, ечемични стръкове и други.

Сокът от моркови  съдържа големи количества витамини B, C, D, Е и К, много натрий, калий, калции, магнезий, желязо, фосфор, силиций, хлор и сяра. Всички тези вещества имат лечебно въздействие върху човешкия организъм. Сокът от моркови има противоракови свойства, увеличава енергията в организма. Полезен е при анемия, загуба на апетит, болести на бъбреците, черния дроб и дихателните органи, очни заболявания и много други. Може да се комбинира със зеле, целина, червено цвекло и всички други зеленчуци.

Сокът от червено цвекло е един от най-полезните. Желязото в него се усвоява много добре от организма и по този начин увеличава червените кръвни телца. Може да се употребява два пъти на ден смесен със сок от моркови, в пропорция 5:1 (моркови-червено цвекло).

Сокът от зеле притежава в изобилие сяра, хлор и йод. Той пречиства лигавицата на стомаха и червата. Препоръва се за болните от захарен диабет. Сокът от зеле се отразява благоприятно върху работата на мускулите на сърцето, заболявания на дихателните пътища, далака, хемороиди, безсъние, екзема.

Сокът от ябълки притежава голямо количество лесно усвоимо желязо. В съчетание със сок от червено цвекло (пропорция 5:1) е проверено и сигурно средство срещу анемия. До няколко дни нормализира стойностите на хемоглобина.

Сокът от грозде е полезен при умора и помага за възстановяването на изтощената нервна система. Той детоксикира добре бъбреците и черния дроб, филтрира кръвта, намалява съдържанието на холестерол в кръвта.

Сокът от диня помага за разтваряне на солите, предотвратява образуването на песъчинки и камъни. Полезен е при различни заболявания на кръвта, черния дроб, хроничен цистит, лошо храносмилане, запек. Действа добре при артрит, подагра, затлъстяване.

Екипът на Vita Rama препоръчва консумирането на сокове да е сутрин на гладно, или 1 час преди хранене, а дневното количество пресен плодов или зеленчуков сок да е минимум 250 мл.

Много полезно за организма е соковото пречистване, което разтоварва от излишни килограми и токсини. Необходимостта от соково пречистване и неговата продължителност трябва да бъде консултирана със специалист и съобразена със състоянието на организма.

Пийте редовно пресни плодови и зеленчукови сокове и бъдете здрави!
 

Свързани публикации

Есенното пречистване. Защо и как?

Есенното пречистване. Защо и как?

Време е да почистим в себе си, за да дочакаме зимата здрави. Ако не сте пречистили и заредили организма си през пролета и слънчевото лято, все още не е късно да го направите. Есента ни...

  повече »  
7 лесни начина за детокс на организма

7 лесни начина за детокс на организма

Днес хората постоянно са атакувани от различните химикали и отрови, съдържащи се в храната, въздуха и водата. Системите в организма ни допълнително се натоварват и функционират затруднено от...

  повече »  


Send Email