Начало » Статии » Здравословно хранене » Есенното пречистване. Защо и как?

Есенното пречистване. Защо и как?

Send Email

Време е да почистим в себе си, за да дочакаме зимата здрави.

Ако не сте пречистили и заредили организма си през пролета и слънчевото лято, все още не е късно да го направите. Есента ни предлага много разнообразни плодове и зеленчуци. Използвайте този дар от природата, за да бъдете здрави и щастливи. Това е най-сигурната ваксина срещу всички заболявания през зимния период.

Детоксикация със сокове

Един от начините да пречистите тялото и повишите имунитета си е соколечението. Преди да започнете с него, добре е да се запознаете с малко ценна информация за соковете. Прясно приготвените сокове се пият веднага, за да имат максимален лечебен ефект. Те се окисляват бързо от въздуха и след 2–3 минути започват да губят своята активност и ефикасност за организма. Винаги трябва да избирате сочни и добре узрели плодове. След употреба на сокове трябва да изплаквате устата си с топла вода.

Плодовите сокове имат по-голяма сила на детоксикация, докато зеленчуковите сокове действат и възстановително за организма, поради високото съдържание на аминокиселини, минерални соли, витамини и ензими. За по-ефикасното протичане на този вид есенна детоксикация ви препоръчваме:

•    Повече по темата може да прочетете в нашата статия Соковете
•    Рецепти за сокове

Лечебни свойства на есенните сокове?

Сокът от грозде е полезен при умора и помага за възстановяване на изтощената нервна система. Той детоксикира добре бъбреците и черния дроб, филтрира кръвта и намалява съдържанието на холестерол в нея.

Сокът от тиква прави зъбите блестящи и бели. Той спира отделянето на жълтата жлъчка, помага при жълтеница, предизвиква разхлабване и утолява жаждата.

Сокът от круши притежава обезболяващо, укрепващо, противовирусно, противобактериално и антисептично действие. Препоръчва се при бъбречно и пикочно-каменна болест, като свалящо температурата средство при злокачествени тумори.

Сокът от нар се употребява като общоукрепващо средство при респираторни инфекции, бронхиална астма, ангина, дерматоза, жълтеница, облъчване и при изтощение на организма. Препоръчва се 1 чаена чаша два пъти на ден с една супена лъжица мед.

Сокът от ябълки притежава голямо количество  лесно усвоимо желязо. В съчетание със сок от червено цвекло (пропорция 5:1) е проверено и сигурно средство срещу анемия. До няколко дни нормализира стойностите на хемоглобина.

Сокът от зеле притежава в изобилие сяра, хлор и йод. Той пречиства лигавицата на стомаха и червата. Препоръва се за болните от захарен диабет. Подобрява работата на мускулите на сърцето. Препоръчва се да се пие при заболявания на дихателните пътища, далака, хемороиди, безсъние, екзема.

Сокът от червено цвекло е един от най-полезните. Желязото в него се усвоява много добре от организма и по този начин увеличава червените кръвни телца. Може да се употребява два пъти на ден, смесен със сок от моркови, в пропорция 5:1.

Сокът от моркови съдържа големи количества витамини B, C, D, E и K, много натрий, калий, калций, магнезий, желязо, фосфор, силиций, хлор и сяра. Всички тези вещества имат лечебно въздействие върху човешкия организъм. Този сок има противоракови свойства и увеличава енергията в организма. Полезен е при анемия, загуба на апетит, болести на бъбреците, черния дроб и дихателните органи. Препоръчва се при очни заболявания и много други. Може да се комбинира със зеле, целина, червено цвекло и всички други зеленчуци.

Чаено-плодовата диета на Лидия Ковачева

Друг вариант за есенна детоксикация е чаено плодовата диета по метода на Лидия Ковачева. Първо се пие билков чай с много малко мед. След два часа се консумира някакъв вид плод, според есенния сезон и така се редуват на всеки следващи два часа. Дневната дажба от плодове не трябва да надвишава 800 г до 1 кг като количество.

Лек вариант на есенно пречистване

За тези, които не могат да спазват по-строги пречистващи режими и диети, препоръчваме по-разширен вариант на есенна детоксикация – разтоварително хранене.
Този хранителен режим включва всички видове плодове и зеленчуци, според есенния сезон, плюс различни кълнове и семена. Денят трябва да се започне с една чаша топлa житна вода. Какво ще ви даде тя?  Ще подобри чревната флора, инжектирайки  всички добри бактерии. Ще отмие храната от вечерта и ще предостави на организма ново начало за храносмилане. След това може да се приеме някакъв цитрусов или зеленчуков сок. Ако пиете лимон, разреден с вода, ще унищожите голям брой вредни микроорганизми, ще дадете на организма си жизнено необходима лимонена киселина и ще го заредите с витамин С. Лимонът също така извежда от тялото и лошо структурирания калций, чрез който подобрявате костната система.

Зеленчуковите сокове ще ви заредат с много микроелементи и витамини. След соковете можете да продължите с  порция плодове и да замените тежките белтъчни и въглехидратни закуски. Тъй като сутрин организмът  е в режим на пречистване, не е необходимо да бъде натоварван допълнително със смилането на тежка храна.
Но за тези, които са много гладни, препоръчително е да приемат 2–3 супени лъжици покълнала пшеница или 2–3 супени лъжици суров сусамов тахан без мед. Така със сигурност ще бъдат заситени до обяд, когато могат да приемат една богата салата от разнообразни зеленчуци, различни видове кълнове и задължително изкиснати семена. За много гладните, препоръчваме един добре сварен зърнен вид - кафяв ориз, просо, елда, царевица, киноа или амарант. Овкусяването трябва да бъде нежно и приятно или най-добре без сол и мазнина. Нека вечерята бъде същата, но в по ограничени количества.

Да преминем към захранването

Предупреждаваме, че всеки човек е различен и от изключителна важност е да се подходи много внимателно към процеса на захранване, който всъщност е 50% от успеха на детоксикацията. В зависимост от пречистващия режим, който сте избрали, захранването трябва да става бавно и плавно, като въвеждате по малко и всеки ден нещо различно от храните, които сте изключили.

Прочетете още: Храни, които благоприятстват детоксикацията

Продължителността на захранването трябва да продължи толкова, колкото е било и самото пречистване. Така ще избегнете стресиращи ситуации за организма.

Допълнителна препоръка е курс по очистителни клизми. Най-добри са уриновите клизми, защото освен очистителен, имат и лечебен ефект. Те възстановяват нормалната флора на дебелото черво и премахват голям брой паразити. Изберете режим, който да ви удовлетвори, в зависимост от здравословното ви състояние и ангажираността ви през деня.

И все пак, за да не стават грешки при процеса на детоксикация, е препоръчително винаги да се обръщате към професионални диетолози и нутриционисти, които имат опит  в сферата на лечебното хранене.Надяваме се да успеете да се пречистите успешно през есента, за да дочакате зимата здрави.

 

Свързани публикации

Имунен буквар

Имунен буквар

Имунитетът е основна линия за защита на организма от микроорганизми , чужди тела видоизменени клетки. Колкото е и важен той, толкова е и труден за осмисляне – дори и от съвременната...

  повече »  
Методи за поддържане на здрава имунна система през зимата

Методи за поддържане на здрава имунна система през зимата

Един от най-често задаваните въпроси свързан със здравето през есента и зимата е: "Как да повиша имунитета си, за да се предпазя от микроби, вируси и хронични заболявания?“....

  повече »  


Send Email