Начало » Статии » Здравословно хранене » Есенното пречистване. Защо и как?

Есенното пречистване. Защо и как?

Send Email

Статията е обновена на: 11.10.2019 г.

Време е да почистим в себе си, за да дочакаме зимата здрави!

Ако не сте пречистили и заредили организма си през пролетта и слънчевото лято, все още не е късно да го направите. Есента ни предлага много разнообразни плодове и зеленчуци. Използвайте този дар от природата, за да бъдете здрави и щастливи. Естественото детоксикиране е най-сигурната „ваксина“ срещу всички заболявания през зимния период.
Най-добре е, особено при сериозни заболявания, малки деца, възрастни хора, бременни и кърмещи жени, както и при други особени случаи, за да не стават грешки при процеса, да се обръщате към професионални диетолози и нутриционисти.

Детоксикация със сокове

Един от начините да пречистите тялото и повишите имунитета си е соколечението. Преди да започнете с него, добре е да се запознаете с малко ценна информация за соковете. Прясно приготвените сокове се пият веднага, за да имат максимален здравословен ефект. Те се окисляват бързо от въздуха и след 2–3 минути започват да губят своята активност и ефикасност за организма. Винаги трябва да избирате сочни и добре узрели плодове. След употреба на сокове трябва да изплаквате устата си с топла вода.

Плодовите сокове имат по-голяма детоксикираща сила, докато зеленчуковите сокове действат и възстановително за организма, поради съдържанието си на аминокиселини, минерални соли, витамини и ензими. За по-ефективното протичане на този вид есенна детоксикация ви препоръчваме:

Прочетете повечеСоковете
                                  Рецепти за сокове

Здравословни свойства на есенните сокове

Сок от грозде

Полезен е при умора и помага за възстановяване на изтощената нервна система. Той детоксикира добре бъбреците и черния дроб, филтрира кръвта и намалява съдържанието на холестерол в нея.

Сок от тиква

Прави зъбите блестящи и бели. Той пречиства черния дроб от токсичната жлъчка и така помага при жълтеница, още предизвиква разхлабване, обилно уриниране и утолява жаждата.

Сок от круши

Притежава обезболяващо, укрепващо, противовирусно, противобактериално и антисептично действие. Препоръчва се при пикочнокаменна болест, като свалящо температурата средство и при туморни процеси.

Сок от нар

Употребява се като общоукрепващо средство при респираторни инфекции, бронхиална астма, ангина, дерматоза, жълтеница, облъчване и при изтощение на организма. Препоръчва се 1 чаена чаша два пъти на ден с една супена лъжица мед.

Сок от ябълки

Притежава голямо количество лесно усвоимо желязо. В съчетание със сок от червено цвекло (пропорция 5:1) е проверено средство срещу анемия. В леките случаи тази комбинация до няколко дни нормализира стойностите на хемоглобина.

Сок от зеле

Притежава в изобилие сяра, калий, хлор и микроелементи. Той пречиства лигавицата на стомаха и червата. Препоръчва се за болните от захарен диабет, язва и базедова болест. Подобрява работата на сърдечния мускул. Препоръчва се да се пие и при заболявания на дихателните пътища, далака, хемороиди, безсъние, екзема.

Сок от червено цвекло

Това е един от най-полезните есенни сокове. Той е богат на антиоксиданти и увеличаващи енергията азотни съединения. Желязото в него се усвоява много добре от организма и по този начин увеличава червените кръвни телца. Може да се употребява два пъти на ден, смесен с 5 пъти по-голямо количество сок от моркови.

Сок от моркови

Съдържа големи количества витамини B комплекс, C, E и K, много калий, калций, магнезий, желязо, фосфор, силиций, хлор и сяра. Всички тези вещества имат здравословно въздействие върху човешкия организъм. Този сок има противоракови свойства и увеличава енергията в организма. Полезен е при анемия, загуба на апетит, болести на бъбреците, черния дроб и дихателните органи, очни проблеми и много други. Може да се комбинира със зеле, целина, червено цвекло и всички други зеленчуци.

Плодово-чаената диета на Лидия Ковачева

Друг вариант за есенна детоксикация е плодово-чаената диета по метода на Лидия Ковачева. Първо се пие подходящ билков чай с много малко мед. След два часа се консумира някакъв вид плод, според есенния сезон, и така се редуват на всеки следващи два часа. Дневната дажба от плодове не трябва да надвишава 800 г, максимум до 1 кг като количество. (Това често се нарушава у нас, като се консумират няколко килограма плодове на ден - това е възможно като временно плодово хранене, но не съвпада с метода на Лидия Ковачева, при който се ограничават и количествата, следователно и калориите!).

Прочетете повечеХрани, които благоприятстват детоксикацията

Лек вариант на есенно пречистване

За тези, които не могат да спазват по-строги пречистващи режими и диети, препоръчваме по-разширен вариант на есенна детоксикация – полуразтоварващо хранене.

Този хранителен режим включва всички видове плодове и зеленчуци, според есенния сезон, плюс различни кълнове и семена. Денят трябва да се започне с една чаша топла житна вода. Какво ще ви даде тя? Ще подобри чревната флора, „инжектирайки“ ви добри бактерии. Ще отмие храната от вечерта и ще предостави на организма ново начало за храносмилане. След това може да се приеме някакъв цитрусов или зеленчуков сок. Ако пиете лимон, разреден с вода, ще унищожите голям брой вредни микроорганизми, ще дадете на организма си полезната лимонена киселина и ще го заредите с витамин С. Лимонът също така извежда от тялото и лошо структурираниякалций и така подобрявате костната си система.

Зеленчуковите сокове ще ви заредят с много микроелементи и витамини. След соковете можете да продължите с порция плодове и с тях да замените тежките закуски. Тъй като сутрин организмът е в режим на пречистване, не е необходимо да бъде натоварван допълнително със смилането на тежка храна.

Но за тези, които са много гладни, препоръчително е да приемат 2-3 супени лъжици покълнала пшеница или 1 с.л. суров сусамов тахан без мед. Така те ще бъдат заситени до обяда, когато могат да приемат една богата салата от разнообразни зеленчуци, различни видове кълнове и изкиснати семена.

За много гладните, препоръчваме един добре сварен безглутенов зърнен вид - кафяв, червен или черен ориз, просо, елда, царевица, киноа или амарант. Овкусяването трябва да бъде пестеливо, най-добре без сол и мазнина. Нека вечерята бъде същата, но в по-ограничени количества.

Да преминем към захранването

Предупреждаваме, че всеки човек е различен и от изключителна важност е да се подходи много внимателно към процеса на захранване, който всъщност е 50% от успеха на детоксикацията. В зависимост от пречистващия режим, който сте избрали, захранването трябва да става бавно и плавно, като въвеждате по малко и всеки ден нещо различно от храните, които сте изключили.

Продължителността на захранването трябва да продължи поне толкова, колкото е било и самото пречистване. Така ще избегнете стресиращите ситуации за организма и загубата на получените положителни резултати.

Изберете режим, който да ви удовлетвори, в зависимост от здравословното ви състояние и ангажираността ви през деня.

Надяваме се да успеете да се пречистите успешно през есента, за да дочакате зимата здрави.

 

Свързани публикации

Методи за поддържане на здрава имунна система

Методи за поддържане на здрава имунна система

През сезоните на настинките и грипа, един от най-често задаваните въпроси е: „Как да повиша имунитета си, за да се предпазя от микроби, от остри и хронични заболявания?“ ....

  повече »  
Имунен буквар

Имунен буквар

Колко е важна имунната система? Имунитетът е основна линия за защита на организма от микроорганизми , чужди тела видоизменени клетки. Колкото е и важен той, толкова е и труден за...

  повече »  


Send Email