Начало » Статии » Здравословно хранене » Методи за поддържане на здрава имунна система

Методи за поддържане на здрава имунна система

Send Email

През сезоните на настинките и грипа, един от най-често задаваните въпроси е: „Как да повиша имунитета си, за да се предпазя от микроби, от остри и хронични заболявания?“.

Имунната ни система извършва забележителна работа, като защитава организма ни от болестотворни микроорганизми, елиминира токсините и други вредни вещества, поддържа клетките здрави и т.н. Тя функционира добре, осигурявайки ни здраве и жизненост тогава, когато съществуват баланс, чистота и хармония между съставните й елементи: кръв, костен мозък, лимфни възли, далак и тимус.

Роля на алкално-киселинния баланс

От ключово значение за поддържането на здрава имунна система е здравословното хранене и поддържането на алкално-киселинен баланс и чистота в организма. То може да се постигне чрез консумирането на 60-70% алкално образуващи храни (повечето плодове и зеленчуци) и 30-40% киселинообразуващи храни (най-добрият вариант са растителните храни: повечето зърнени храни, някои бобови храни, семена и ядки).

За съжаление, храните, които присъстват на трапезата ни през зимния сезон, обикновено са силно киселинно образуващи и потенциално токсични. Такива са: месото, рибата, яйцата, силно преработените млечни продукти, сладкишите и тестените продукти. Този вид храни задръстват и подкиселяват кръвта, лимфата, жлезите и чревния тракт. Това създава условия и среда за развитието на болестотворни бактерии. Консумирането на по-големи количества от горе изброените продукти, както и приемането на изкуствени стимуланти и опиати - като кафе, черен чай, алкохол, цигари и наркотици - натоварват и отслабват нервната система. Резултатът е: нарушен метаболизъм и изхвърляне на токсичните отпадъци, а колкото повече токсини се акумулират в тялото, толкова повече отслабва имунитетът.

Принципи на хранене и разтоварване

Консумирането на 75-80% въглехидрати, 10-15% мазнини и около 10% белтъчини от общите калории, е важно условие за правилното функциониране на имунната система и целия организъм.

Имунитетът на организма може да бъде повишен чрез консумирането на цялостни въглехидратни храни – плодове, кореноплоди, зърнени и бобови, кестени. Тяхното пълноценно усвояване под формата на глюкоза е възможно, само ако не се приемат прекалено много мазнини и белтъчини. Надвишат ли се споменатите по-горе проценти, глюкозата (най-важният макроелемент и източник на енергия за организма), ще се задържи в кръвта и няма да може да достигне до клетките. Като резултат, имунната система няма да функционира правилно, ще отслабне и ще последват настинки, грип и други заболявания.

Друг силен метод за повишаване на имунитета е разтоварването на организма - с вода, сокове и плодове. Тук е препоръчително да се започне с 1 ден само на вода или на плодове, 2 пъти месечно. Най-благоприятните дни за това разтоварване са Екадаши. Това са два силно енергийни дни от месеца - на 11-тото и на 26-тото лунно денонощие. Този вид разтоварване изхвърля от тялото значително количество отрови, което стимулира и подсилва имунитета.

Прочетете още: 12 съвета за оптимална имунна система

Храни за повишаване на имунитета 

Повишаването на имунитета е свързано с пречистването на организма и поддържането на баланса в него. То може да се постигне чрез пълноценно хранене и детоксикация. Нашето адекватно поведение, мислене и дейности са също части от този процес.

Прочетете още: Имунен буквар

Свързани публикации

Имунен буквар

Имунен буквар

Колко е важна имунната система? Имунитетът е основна линия за защита на организма от микроорганизми , чужди тела видоизменени клетки. Колкото е и важен той, толкова е и труден за...

  повече »  


Send Email