Начало » Статии » Холистичен подход » Самовъзстановяване на организма чрез движение

Самовъзстановяване на организма чрез движение

Send Email

Статията е обновена на: 11.10.2019 г.

Защо движението е важно?

Движението е основна част от здравословния начин на живот. Благодарение на него, органите и системите в организма ни работят по съвсем различен начин. Замислете се: физическите активности изграждат и поддържат мускулатурата, помагат за изгарянето на калориите, поддържат мускулите и сухожилията еластични – и това още далеч не е всичко.

Когато спортуваме или изпълняваме специални практики с движение, задвижваме процесите на детоксикация в организма. И още нещо, което може би окончателно ще промени отношението ви към движението – чрез него засилваме отделянето на хормоните на щастието.
Движение = щастие! Как ви звучи?

Когато човек премине за известен период от време само на растителни храни – например по време на пост, организмът незабавно започва да се самопречиства от замърсителите, идващи от околната среда, храната, различни отрови, бактерии, алкохол, цигари и др. Налице е един процес на самовъзстановяване. Точно пречистването наричаме детоксикация, най-общо казано, случва се с помощта на отделителната система, бъбреците, черният дроб, белите дробове, кожата и лимфните възли.

Именно движението обаче динамизира процесите на пречистване и възобновяване. След като то е част от начина ни на живот, ние създаваме условия на тялото да подобри функцията на всички органи и системи, които отговарят за детоксикацията и обновяването на клетките.

Има обаче най-различни методики, най-различни видове тренировки и движение. От изключителна важност е да знаете от какво точно се нуждаете – вие и вашето тяло. Например в период, в който организмът буквално отмива от себе си токсините и замърсяванията, т.е. налице е и един процес на възстановяване – в такъв период е препоръчително тренировките да са аеробни, но с умерен или по-слаб интензитет. Ще раздвижат тялото ви, без да го пренатоварят. (Което би могло да се случи при тренировките с високи и продължителен интензитет, а също при тези, за които се използват големи тежести.)
 

Сега обаче ви трябва плуване, йога, тай чи, скачане на въже, бързо ходене, джогинг, гимнастика и пилатес. С тяхна помощ тялото ви постепенно ще се пречисти и ще се презареди с жизненост и енергия. Най-добре тренирайте сутрин, тъй като тогава организмът е най-отпочинал и нивото на енергия е най-високо.

Още интересни статии от екипа на Здравословен Център Vita Rama:

Какви положителни ефекти да очакваме?

Здравословен център Vita Rama ви представя една специално подготвена кратка тренировъчна програма, включваща комбинация от леко кардио, серия от йога асани, пранаяма (дихателни техники) и пречистваща медитативна практика. Ето някои конкретни ползи за тялото от това, което ви предлагаме:

Вижте/изтеглете „Програма Движение по време на разтоварване“

Ако имате нужда от професионални онлайн консултации по време на постите, екипът на Здравословен център Vita Rama е винаги готов да Ви помогне. За повече информация вижте тук!

 

Свързани публикации

15 минутно зареждане сутрин и вечер

15 минутно зареждане сутрин и вечер

Сутрините са най-подходящото време за двигателна практика и/или тренировка, с която не само да увеличим своята сила, енергия, гъвкавост и издръжливост, но и да подпомогнем метаболизма и да...

  повече »  
5 идеи за движение през есента

5 идеи за движение през есента

Статията е обновена на: 27.09.2019 г. Движението е живот - и през есента! Есента е един от най-подходящите сезони за спорт, в който температурите са умерени, а...

  повече »  
Шанкхапракшалана-лагу или как да пречистим стомашно-чревния тракт

Шанкхапракшалана-лагу или как да пречистим стомашно-чревния тракт

Определено хората в 21-ви век не могат да се похвалят с добро здраве. Почти всеки човек страда от еднo или друго заболяване, причините за което са най–различни. Има няколко основни...

  повече »  


Send Email