Начало » Статии » Холистичен подход » Самовъзстановяване на организма чрез движение

Самовъзстановяване на организма чрез движение

Send Email

Статията е обновена на: 07.08.2021 г.

Защо движението е важно?

Движението е основна част от здравословния начин на живот. Благодарение на него органите и системите в организма ни функционират правилно. Физическите активности изграждат и поддържат мускулатурата, помагат за изгарянето на калориите, поддържат мускулите и сухожилията еластични и това не е всичко.

Когато спортуваме, или изпълняваме специални практики с движение, задвижваме процесите на детоксикация в организма. И още нещо, което може би окончателно ще промени отношението ви към движението – чрез него засилваме отделянето на хормоните на щастието.

Движение = щастие! 

Когато човек премине за известно време само на растителни храни, например, по време на пост, организмът незабавно започва да се самопречиства от замърсителите, идващи от околната среда, храната, различни отрови, бактерии, алкохол, цигари и др. Протича процес на самовъзстановяване. Точно това пречистване наричаме детоксикация, а тя най-общо казано се случва с помощта на отделителната система, бъбреците, черния дроб, белите дробове, кожата и лимфните възли.

Именно движението обаче забързва процесите на пречистване и възобновяване. Ако движението е част от начина ни на живот, ние създаваме условия на тялото да подобри функцията на всички органи и системи, които отговарят за детоксикацията и обновяването на клетките.

Има обаче най-различни методики, най-различни видове тренировки и движение. От изключителна важност е да знаете от какво точно се нуждаете – вие и вашето тяло. Например в период, в който организмът буквално отмива от себе си токсините и замърсяванията, т.е. налице е и един процес на възстановяване. В такъв период е препоръчително тренировките да са аеробни, но с умерен или по-слаб интензитет, така те ще раздвижат тялото ви, без да го пренатоварят. (Което би могло да се случи при тренировките с високи и продължителен интензитет, а също при тези, за които се използват големи тежести.)

Сега обаче ви трябва плуване, йога, тай чи, скачане на въже, бързо ходене, джогинг, гимнастика и пилатес. С тяхна помощ тялото ви постепенно ще се пречисти и ще се презареди с жизненост и енергия. Най-добре тренирайте сутрин, тъй като тогава организмът е най-отпочинал и нивото на енергия е най-високо.

Още интересни статии от екипа на Център за здравословен живот Vita Rama:

Какви положителни ефекти да очакваме?

Център за здравословен живот Vita Rama специално подготви за вас кратка тренировъчна програма, включваща комбинация от леко кардио, серия от йога асани, пранаяма (дихателни техники) и пречистваща медитативна практика.

Ето някои конкретни ползи за тялото от това, което ви предлагаме:

Вижте/изтеглете „Програма Движение по време на разтоварване“

Ако имате нужда от професионални онлайн консултации по време на постите, екипът на Здравословен център Vita Rama е винаги готов да ви помогне. За повече информация вижте тук!

 

Свързани публикации

15-минутно зареждане сутрин и вечер

15-минутно зареждане сутрин и вечер

Сутринта е най-подходящото време за двигателна практика, с която да увеличим своята сила, енергия, гъвкавост и издръжливост. Със сутрешна тренировка можем да подпомогнем метаболизма и да...

  повече »  
5 идеи за движение през есента

5 идеи за движение през есента

Движението е живот! Есента е сред най-подходящите сезони за спорт, защото температурите са умерени, а красотата и цветовете наоколо допринасят за допълнителното зареждане на организма и...

  повече »  
Шанкхапракшалана-лагу – пречистване на стомашно-чревния тракт

Шанкхапракшалана-лагу – пречистване на стомашно-чревния тракт

В една епоха, в която почти всеки човек страда от някакво заболяване по различни причини, не са тайна и основните фактори за поддържането на отлично здраве. Един от тях е хигиената на тялото,...

  повече »  


Send Email