Начало » Статии » Холистичен подход » 5 идеи за движение през есента

5 идеи за движение през есента

Send Email

Движението е живот!

Есента е сред най-подходящите сезони за спорт, защото температурите са умерени, а красотата и цветовете наоколо допринасят за допълнителното зареждане на организма и поддържането на позитивно настроение. Ако не сте успели да отделите време за движение през лятото, сега е моментът да го направите. Ето и няколко предложения как да раздвижите тялото си:

1. Организирайте приятна разходка или излет

Направете си хубава разходка планината, гората или в парка с любим човек и се насладете на великолепните гледки и пъстри цветове. Така ще повлияете благотворно не само на здравето, но и на настроението си.

2. Планински туризъм

Ранната есен създава отлични условия за планински туризъм. Направете пълна тренировка на тялото, покорявайки хълмовете и върховете. Планинският туризъм, особено изкачването на склонове, ще увеличи изгарянето на излишните калории, ще подобри изхвърлянето на токсините от тялото ви, ще освежи ума ви и ще подобри вашето настроение. Йонизираният въздух на планината, комбиниран с движение и правилно дишане, изключително много подпомага лечението на респираторните заболявания.

3. Колоездене

Излезте с колелото за няколко часа или за цял ден. 1 час колоездене с умерено темпо изгаря около 500 калории. Колоезденето развива добре мускулатурата на краката и седалището и ако искате стегнато и хармонично тяло – това е отлична възможност да го развивате по приятен начин на чист въздух.

4. Конна езда

Конната езда е приятно хоби и спорт за възрастни и деца. Тя развива баланса, подобрява координацията и двигателната функция, укрепва мускулите, засилва рефлексите, предотвратява мускулните спазми, повишава мобилността на ставите, засилва сърдечносъдовата система, стимулира сензорната интеграция, подобрява циркулацията на кръвта и визуалното възприятие за пространство, развива отговорност, търпение и самодисциплина, повишава самочувствието. Конната езда в ход стимулира вътрешните органи, подпомага чернодробната функция и храносмилането и води до изгарянето на над 5 калории за всяка минута.

5. Спорт с приятели

Горещото лято е отминало и есента е подходящият сезон да поиграете футбол, баскетбол, волейбол или тенис с приятели. Есенното време е по-прохладно, така че топлината няма да ви мъчи по време на интензивно движение. Организирайте приятелите си, 2-3 пъти седмично спортувайте и се забавлявайте заедно. Това, освен че ще ви помогне да влезете в добра физическа кондиция, ще ви донесе и много позитивни и приятни моменти, от които всички се нуждаем. Спортът, освен че е начин да поддържаме добро здраве и хубаво тяло, е и метод за отпускане на емоционалното напрежение. А спортът с приятели стимулира произвеждането на хормона на щастието, така че спортувайте и бъдете в добро настроение!

Прочетете още: 

Как да подобрим самочувствието и настроението чрез движение

7 начина за намаляване на теглото чрез движение

 

Свързани публикации

По-здрави сме близо до природата

По-здрави сме близо до природата

Въпреки че повечето хора живеят в градовете, различни изследвания показват, че човек се чувства много по-добре, ако е в близост до природата. Няколко са факторите, които определят това, но може...

  повече »  
Самовъзстановяване на организма чрез движение

Самовъзстановяване на организма чрез движение

Статията е обновена на: 07.08.2021 г. Защо движението е важно? Движението е основна част от здравословния начин на живот. Благодарение на него органите и системите в...

  повече »  
15-минутно зареждане сутрин и вечер

15-минутно зареждане сутрин и вечер

Сутринта е най-подходящото време за двигателна практика, с която да увеличим своята сила, енергия, гъвкавост и издръжливост. Със сутрешна тренировка можем да подпомогнем метаболизма и да...

  повече »  


Send Email