Начало » Статии » Холистичен подход » По-здрави сме близо до природата

По-здрави сме близо до природата

Send Email

Въпреки че повечето хора живеят в градовете, различни изследвания показват, че човек се чувства много по-добре, ако е в близост до природата. Няколко са факторите, които определят това, но може би най-значимият сред тях е здравето. Живот близо до природата определено означава по-хубави условия за поддържане на добро физическо и ментално здраве, всъщност такъв живот е много по-естествен и благоприятен за човека, отколкото изобщо предполагаме.

Предимства на живота сред природата

Храна

Определено храната е един от основните фактори за човешкото здраве. Колкото по-чиста и органична е тя, толкова по-здрав е човек. Най-доброто място за откриване на такива биохрани са районите сред природата, където хората отглеждат плодове и зеленчуци и така можем да сме сигурни в качеството им.

Вода

Човешкото тяло е съставено от около 75% течности, това само по себе си говори колко е важно каква вода пием. Всички системи в нашето тяло се нуждаят от вода повече от всичко друго, за да оцелеят и да функционират нормално – особено отговарящите за пречистващите процеси. В големия град човек трудно може да отиде до някой извор и да си напълни чиста натурална вода, но ако живее близо до природата, това определено няма да е проблем.

Въздух

Въздухът е най-същественият елемент, необходим за поддържане на живота. Общото здравословно състояние на ума и тялото в голяма степен зависи от това дали дишаме чист и свеж въздух, наситен с кислород. Тялото е съставено от клетки, всяка функция на организма е пряко свързана с живота им, а останали без кислород, те загиват за 3 минути. За съжаление, поради наличието на много моторни превозни средства, заводи и предприятия, в градовете въздухът е много замърсен. Затова да живеем в малко населено място, в близост до природата, е много по-благоприятно за здравето ни. Но дори това да не е възможно и да живеем в голям град, не трябва да забравяме да посещаваме редовно парковете и да прекарваме всяка възможност, която имаме, на открито.

Слънце и светлина

Слънцето е един от основните източници на енергия за всички живи същества. То е жизненоважно за съществуването и развитието на почти всички животински и растителни видове и особено за човека. Всекидневното излагане на слънчева светлина е най-добрият метод за набавяне на витамин D, който отговаря за регулирането на хормона на щастието – допамин, за абсорбирането на калций, фосфор и за нормалното функциониране на имунната и нервната системи. Освен това множество изследвания показват, че ако не излагаме тялото си на слънчеви лъчи, сме податливи на депресивни състояния и лошо настроение, а редовното излагане може да увеличи по естествен път нивата на серотонина (хормон на щастието), правейки ни по-будни и активни. За съжаление, работата в офис, бизнес облеклото, високите сгради и постоянното придвижване с автомобил не позволяват на слънчева светлина да достигне до тялото. Затова е добре човек, ако не живее или не работи в близост до природата, да намира поне по 20 минути дневно, в които да бъде изложен на пряка слънчева светлина, за да изпита здравословните ползи от слънцето.

Движение и активност

Физическата активност е от съществено значение за предотвратяването и намаляването на риска от множество заболявания и подобряването на физическото и психическото здраве. Изследване на Американския институт по превантивна медицина показва, че редовната физическа активност може да добави до пет години към живота ни. За разлика от големия град, малките населени места предлагат повече възможности човек да бъде активен сред природата. Разходките в гората, физическата работата навън, тренировките на чист въздух и ходенето пеша до работа са отлична възможност да си осигурим нужното за тялото движение.

Шумово и визуално замърсяване

Шумът от автомобилите, непрестанната музика, виковете и рекламните пана натоварват нервната система, като причиняват стрес, намаляват умението за концентрация и обременяват съзнанието ни. За разлика от тях, красивите пейзажи, изгревите и залезите, песента на щурците, сияйната луна и блещукащите звезди несъмнено въздействат успокояващо и зареждащо на ума и съзнанието ни. Проучване, публикувано в списание „Перспективи за околната среда”, показва, че при хората, които живеят близо до природата, рискът от смъртност е по-малък.

Природата предоставя възможност на човек да лекува тялото и ума, сърцето и душата си. Определено животът в близост до нея е най-добрият възможен избор, особено ако търсим истинско здраве и щастие. Все пак, ако живеем в големия град, трябва да се опитваме да прекарваме възможно най-много време сред природата.

Прочетете още:

Движението е здраве
Вода, живот и здраве

Здравословните програми Vita Rama – природосъобразен начин на живот

Свързани публикации

Самовъзстановяване на организма чрез движение

Самовъзстановяване на организма чрез движение

Статията е обновена на: 07.08.2021 г. Защо движението е важно? Движението е основна част от здравословния начин на живот. Благодарение на него органите и системите в...

  повече »  
Вода, живот и здраве

Вода, живот и здраве

Водата и здравето са неразривно свързани. Водата е онзи незаменим елемент, който дарява живот на клетките. Тя участва в преноса на кислород и хранителни вещества до клетките, в обмяната на...

  повече »  
Коя е нашата естествена храна?

Коя е нашата естествена храна?

Повечето хора ще отговорят, че това са предимно месото, рибата, яйцата, млякото, а малко ще посочат зърнените и бобовите култури, плодовете и зеленчуците. Статистиката обаче показва, че...

  повече »  


Send Email