Начало » Статии » Холистичен подход » Движението е здраве

Движението е здраве

Send Email

Тялото се състои предимно от клетки и течности, изградени от биогенни елементи – кислород, въглерод, водород, калций и др. Всеки един елемент има различна честота на вибрация и всяка промяна в съотношението на тези вибрации създава дисбаланс в организма. Този дисбаланс е причината за отключването на различни заболявания. Ето защо, неправилното хранене, заседналият начин на живот и липсата на чист въздух увреждат нашето здраве.

Кое е подходящото за вас движение?

Освобождаването на клетъчните вторични продукти е по-важно от това на хранителните. Но за да отстраним повечето токсини, ни е необходима воля. Здравословното хранене изгражда, обновява и зарежда нашите клетки, но е нужно и подходящо движение. Разнообразните видове вибрации и триенето при различните движения пораждат енергия, която стимулира процесите на възстановяване.

Всеки миг в човешкия организъм умират милиони клетки. Те трябва да се изхвърлят навреме, но при заседнал начин на живот те се натрупват в тялото, започват да се разлагат и образуват различни токсични вещества. Претоварват кръвта и лимфата, причиняват лошо самочувствие и дискомфорт. Бързото ходене, бягането и различни видове натоварващи мускулите упражнения многократно засилват движението на течностите в организма. По този начин увеличената циркулация на кръвта и дишането окисляват, измиват и изчистват токсините от организма ни. Освен това се подсилва имунната система, а така намалява рискът от болести. Резултатът от този вид детоксикация чрез движение е чувството за здраве и енергия.

Ходене

Това е най-естественият и обикновен начин за раздвижване на тялото. Пол Брег препоръчва бързото ходене до леко изпотяване, което разтърсва цялото тяло. Това трептене подобрява вибрацията на вътрешните органи и енергийните блокажи в организма се разблокират. Бързото ходене действа и като регулиране на междупрешлените дискове на гръбначния стълб. Ритмичното свиване и разпускане позволява храненето на хрущялната тъкан и сухожилните връзки на гръбначния стълб.

Бягане

Друг вид физическо натоварване, още по-мощен регулатор на тялото, е бягането То забързва значително кръвния поток и затова има по-бърз и пречистващ ефект. Но бягането силно натоварва сърцето и не се препоръчва за всеки. Затова нашият съвет е за съчетание между ходене и природа – разходка и поход в гората и планината. Те са изключително важен фактор за човешкото здраве, особено понеже днес по-голямата част от населението на света живее в градовете. Там всеки е подложен на редица вредни фактори като стрес, забързан и нездравословен начин на живот, замърсени въздух, вода и храна. Всичко това нарушава нашите основни човешки функции, една от които е дишането.

Дейност на чист въздух

Замърсяването на въздуха с хилядите химични вещества, смогът и всички фини инфразвуци, влияе на нашето физическо и фино тяло изключително неблагоприятно. Над 2 супени лъжици прах се трупат ежедневно в белите ни дробове. По данни на Световната белодробна фондация, хората не умеят да дишат правилно. Препоръката е все по-често да се излиза извън града и да се извършва интензивна дейност на чист въздух. Гората предразполага към спокойствие на ума и така човек може да почувства своята забравена естествена връзка с природата. Чистият въздух по естествен начин окислява и метаболира хранителните вещества. Разходката в гората след дъжд е най-полезна, заради силната отрицателна йонизация. По този начин можем да намалим отровите, които сме поели от градския въздух.

Наблюдавайте се

Опитайте се да обръщате колкото е възможно повече внимание колко често ходите или извършвате някаква физическа дейност. Движението е най-естествената функция на тялото, а липсата му е един от основните фактори за болестите. Изследванията показват, че различните движения и упражнения повишават имунната система, намаляват риска от болести и увеличават продължителността на живота ни. По време на интензивно движение, мозъкът отделя химикали, наречени ендорфини. Тези хормони на щастието допринасят за здравословното ни състояние и ни даряват с жизненост. Затова, използвайте всеки сезон за различен вид раздвижване. Почувствайте се отново като малки деца, които безспирно бягат, играят и се забавляват, без да чувстват никаква умора.

Прочетете още:

Самовъзстановяване на организма чрез движение

10 начина за детокс на тялото чрез движение и алтернативни методиSend Email