Начало » Статии » Холистичен подход » Движение и здраве

Движение и здраве

Send Email

Тялото се състои предимно от клетки и течности, изградени от биогенни елементи като кислород, въглерод, водород, калций и други. Всеки един елемент има различна честота на вибрации. Всяка промяна в съотношението на тези вибрации създава дисбаланс в организма. Като резултат следват различни заболявания. Ето защо, неправилното хранене, заседналият начин на живот и липсата на чист въздух възпрепятстват нашето здраве.

Да открием подходящото движение

Освобождаването на клетъчните вторични продукти е по-важно от това на хранителните. Затова, за да отстраним голяма част от токсините в нас са необходими волеви усилия. Здравословното хранене изгражда, обновява и зарежда нашите клетки. Но за това е нужно и подходящо движение. Разнообразните видове вибрации и триене при различните движения пораждат енергия, която стимулира процесите на възстановяване.

В човешкия организъм всеки миг умират милиони клетки. Те трябва да се изхвърлят навреме. В противен случай, при заседнал начин на живот, те се натрупват в тялото, започват да се разлагат и образуват различни токсични вещества. Претоварват кръвта и лимфата и причиняват лошо самочувствие и дискомфорт. Бързото ходене, бягането и различни видове натоварващи мускулите упражнения многократно засилват движението на течностите в организма. Така, силно увеличената циркулация на кръвта и дишането окисляват, измиват и изчистват навън токсините. Имунната система се подсилва и така намалява риска от болести. Като резултат от този вид детоксикация, чрез движение, човек се чувства по-здрав и изпълнен с енергия.

Ходенето

Това е най-естественият и приемлив начин за раздвижване на тялото. Пол Брег препоръчва бързо ходене до леко изпотяване. Тогава цялото тяло се разтърсва. От това се получава трептене, което подобрява вибрацията на вътрешните органи. Така енергийните блокажи в организма се разблокират. Бързото ходене действа и като регулаж на между прешлените дискове на гръбначния стълб. Ритмичното свиване и разпускане позволява храненето на хрущялната тъкан и сухожилните връзки на гръбначния стълб.

Бягането

Друг вид физическо натоварване е бягането. То е още по-мощен регулатор на тялото и значително по-бързо циркулира кръвния поток. Следователно има по-бърз и пречистващ ефект. Но бягането силно натоварва сърцето и в някои случаи не се препоръчва за всеки.
Нашият съвет е за благоприятното съчетание между ходене и природа - разходката и походите в гората и планината. Те са изключително важен фактор за човешкото здраве.  Днес по-голяма част от населението на света живее в градовете. Там всеки е подложен на редица неблагоприятни фактори като стрес, забързан и нездравословен начин на живот, замърсен въздух, вода и храна. Като резултат, са нарушени нашите основни човешки функции, една от които е дишането.

Дейност на чисто

Замърсяването на въздуха с хилядите химични вещества, смогът и всички фини инфразвуци, влияят на нашето физическо и фино тяло изключително неблагоприятно. Ежедневно повече от 2 супени лъжици прах се трупат в белите ни дробове. По данни на Световната белодробна фондация, хората не умеят да дишат правилно. Препоръката е все по-често да се излиза извън града и да се извършва интензивна дейност на чисто. Гората предразполага към спокойствие на ума и така човек може да почувства своята забравена естествена връзка с природата. Чистият въздух по естествен начин окислява и метаболизира хранителните вещества. Разходката в гората след дъжд е най-полезна, заради силната отрицателна йонизация. По този начин можем да намалим отровите, които сме поели от градския въздух.

Работата краси човека

Опитайте се да обръщате колкото е възможно повече внимание на това какво ядете, пиете, дишате, колко често ходите или извършвате някаква физическа дейност. Българската поговорка гласи : “Работата краси човека”. Липсата на движение е един от основните фактори за болното ни общество. Това е най-естествената функция на тялото. Изследванията показват, че различните движения и упражнения повишават имунната система, намаляват риска от болести и увеличават продължителността на живота ни. По време на интензивно движение, мозъкът отделя химикали, наречени ендорфини. Тези хормони на щастието допринасят за здравословното ни състояние и ни даряват с жизненост. Затова, използвайте пролетта и се раздвижете. Почувствайте се отново като малки деца, които безспирно бягат, играят и се забавляват, без да чувстват никаква умора.

 Send Email