Начало » Статии » Холистичен подход » Киртан йога – лесна практика за медитация

Киртан йога – лесна практика за медитация

Send Email

Много от нас сa опитвали да практикуват популярна йога и са медитирали върху най-различни неща, търпеливо чакайки да влязат в свещено пространство, да се издигнат от сегашното си умствено състояние и да се транспортират до духовното блаженство - целта на йогата. Но на повечето от нас това просто не ни се случва. Изтощителните техники на асани и пранаяма със сигурност могат да ни доведат до най-големите висини на духовното пробуждане, но само ако можехме да ги практикуваме стриктно, по начина, препоръчан в класическите йога текстове. За пример можем да вземем предписанието да се правят 80 пранаями по четири пъти в денонощието. Само тези дихателни упражнения ще ни отнемат изключително много часове. А като добавим медитацията и другите практики на йога, се оказва, че трябва да посветим цялото си време, ако наистина искаме да постигнем резултат.

Йога в съвременния забързан живот

Кой може да си позволи да посвети толкова много време на йога? В забързания съвременен живот, изпълнен със стрес, е много трудно да се изолираме и да практикуваме йога по начин, по който искат от нас в книгите. За щастие, в писанията са дадени ранообразни духовни техники, подходящи за различни периоди. За настоящoто време е особено препоръчан методът на киртан йога, или мантра медитация чрез свещено песнопение.

В основата на тази йога практика лежи ведическата концепция за силата на духовния звук, като средство за трансформиране на съзнанието. Киртан заема централно място в системата на бхакти - йога на предаността, описана в Бхагавад-гита като най-висшата форма на духовна реализация.

През 16-ти век светецът Шри Чайтаня разпрострянява в цяла Индия практиката на сан-киртан (съвместно възпяване), правейки достъпни за всички хора ведическите мантри. Киртан йога е практична практика, която става все по-популярна по целия свят. В йога студията, известни някога с тихата медитация, сега звучат мелодични мантри.

Не всеки има физическата издръжливост да практикува общоприетите форми на йога, но дори децата могат да пеят. Отваряте устата си и оставяте сърцето си да пее. Това е блажено и лесно за практикуване. Всички сетива са заети. Звукът поглъща ушите и езика ви. Виждате другите певци и може би гледате снимките на божества или божествени личности, учители, които са овладели йогийската наука.

Миризмата на инсънс или свежи цветя често са придружители на киртан медитацията. Всеки може да свири на цимбали или малък барабан, или само да пляска с ръце, така че сетивото за допир също да е заето. Човек може да стои седнал в медитативна поза или да стане и да танцува. Киртанът е изпълен с преживяване, което трудно се забравя. Това е форма на йога чрез повикване и отговор.

Чрез пеене естествено се овладява дъхът, а това е своеобразна пранаяма. Умът лесно се поставя под контрол, просто като се фокусира върху звука. Това е така, защото чрез пеенето се прославя Върховният с внимателно предавани от поколенията мантри - словесни комбинации, замислени от древните, с цел достигането на пряк контакт с Божествеността.

Киртан е единствената форма на йога, която е от полза не само за практикуващия, но и за всички, които чуват възпяването.

Още в ранните етапи на процеса на пеенето се чувстваме добре, пречистени и спокойни. Като напредваме в практиката, се пречистваме и дълбоко щастие изпълва сърцето ни. Лошите навици постепенно изчезват. С течение на времето, пеенето ни лекува, подхранва и извисява. То кулминира в завладяващо чувство на любов - към Бога и към всички живи същества.

Преди малко повече от десетилетие малцина са били наясно с добродетелите на киртана, дори и в йога общността. Днес, киртан събитията привличат и йоги и не-йоги. Много хора разпускат, като слушат киртан.

Популярни писатели обясняват киртан мантрите със съвременен език. Във „Възпяването: откриване на духа в звука“, например, авторът Робърт Гас казва, че киртан е „пеене на нашите молитви, вокална медитация, дъх, изразен чрез звуков тон, и откриване на духа в звука“. Той ни напомня, че „религии, армии, племена и народи, политически групи и спортни отбори, са разбрали и използват силата на пеенето, за да докоснат нашите колективни умове и сърца - за добро или за лошо. Нещо се случва, когато пеем заедно, когато изберем да посветим гласовете, енергията и сърцата си на една обща песен и един на друг“. Неговите думи са като ехо на древните санскритски текстове от Индия. По време на киртан йога сякаш мъдреците на древна Индия ни призовават, а ние отговаряме на техния призив с модерни думи и ритми.

Още интересни статии от екипа на Vita Rama на тема йога и медитация:

Йога и духовно здраве

Медитация и звук – силата на влиянието на звука

Здраве и методи за медитация и релаксация

Свързани публикации

Медитация и влияние на звука

Медитация и влияние на звука

Звукът и вселената – силата на влиянието на звука Всяко движение предизвиква вибрация. Всичко трепти с определена честота, а движенията му създават звук. От най-малките частици...

  повече »  
Как да възстановим енергията си чрез медитация

Как да възстановим енергията си чрез медитация

Йога на звука и духовно здраве Младен Балабанов е преподавател в Бхактиведанта колеж, Белгия. Занимава се с хатха йога, бхакти йога и мантра медитация от 1988 г. Завършил е различни...

  повече »  
Киртан ни пренася отвъд грижите и стреса

Киртан ни пренася отвъд грижите и стреса

Какво е киртан йога? Разбиран като йога практика, киртан е групова медитация чрез пеене на мантри , най-често придружавана от музикални инструменти. Мантрите са изпълнена с духовен...

  повече »  


Send Email