Начало » Статии » Здраве » Киртан ни пренася отвъд ежедневните грижи и стреса

Киртан ни пренася отвъд ежедневните грижи и стреса

Send Email

Интервю на Vita Rama с Младен Балабанов, лектор по йога и медитация

1. Какво е киртан йога?

Разбиран като йога практика, киртан е групова медитация посредством пеене на мантри, най-често придружавана от музикални инструменти. Мантрите са изпълнени с духовен смисъл дума или фраза на санскрит,  божествени имена или молитви, предназначени да извисят духовно съзнанието на всеки, който ги произнася или слуша. Съвместното възпяване има формата на повикване от водещ и отговор на групата. Тази йога практика има корени в дълбока древност, но добива широка популярност в Индия през 16 век, а на Запад след 1960 г.
 
Думата киртан в превод от санскрит означава “прослава”. Киртан е една от осемте основни практики на бхакти йога, пътят на предаността. В Бхагавад-гита се казва, че великите души (махатми) са винаги заети с киртан. Според Бхагавата Пурана, въпреки че съвременната епоха е изпълнена с много трудности, има едно голямо предимство – само с помощта на киртан, хората могат да получат облекчение от материалните страдания и да постигнат духовно съвършенство.

2. С какво киртан се различава от други медитативни и релаксационни практики

Медитацията и релаксацията са упражнения на индивидуално вътрешно вглъбяване. В наши дни под медитация се разбира концентриране върху най-различни неща, а при релаксация обикновено мислим как отпускаме мускулите си. Насочването на мисълта върху материални обекти, като например цветя или тялото ни, има съсем друг ефект от слушането и помненето на автентични мантри. По време на киртан също има съсредоточаване, но то е групово и e върху един и същ обект. При киртан има елемент на “заедност”. Ефектът от такава съвместна медитация е поразителен и не може да се репликира от личната медитация или релаксация. Киртан е специално посветен на възхвала на Върховния и ако това не е целта, тогава не може да се нарече киртан.

3. Как киртан йога може да въздейства положително върху нашето физическо, психично и духовно здраве?

Киртан създава атмосфера, която ни пренася отвъд ежедневните грижи, намалява стреса и успокоява. От духовна гледна точка, киртан осъществява лесно целта на йога, която е да свържем индивидуалното съзнание със свръх-съзнанието. Звукът на мантрите създава директна връзка между душата и Свръх-душата. Това ни зарежда със сила, щастие и здраве във всяко отношение.

Киртан може да се прави като сме седнали в медитативна поза и пеем мантрите бавно и спокойно. Това отпуска и релаксира тялото и ума ни. Но на киртан също можем да танцуваме динамично и така да получим ефекта на аеробни упражнения.

4. Всеки ли може да практикува киртан йога?

Да. Единственото, което е необходимо за практикуване на киртан йога, е желанието да се прави. Всеки може да пее, докато седи или танцува. Дори и само да се слуша звукът на киртан, ефектът ще е същият.

5. Киртан мантра медитацията набира широка популярност в световен мащаб. Каква е причината за това?

Киртан има многовековна история и елементи от него могат да бъдат открити в много духовни традиции. Като конкретна практика, киртан йога се популяризира в световен мащаб най-вече благодарение на разпространението на бхакти движенията (особено Гаудия Ваишнавизма) през последните деситилетия. Друга причина, за нарастващата популярност на този метод, е постоянно увеличаващият се интерес към йога и източната духовност. Но аз мисля, че най-вече киртан става привлекателен за все повече хора,  заради резултатите от самата практика. Лесно е да се практикува, създава страхотна атмосфера и преживяването е неповторимо. А ако търсим и “мистичната” страна в причинността на това явление, може да се отбележи, че широкото разпространение на киртан йога по целия свят, е предсказано и в свещените писания.

Свързани публикации

Медитация и звук – силата на влиянието на звука

Медитация и звук – силата на влиянието на звука

Звукът и вселената – силата на влиянието на звука Всяко движение предизвиква вибрация. Всичко трепти с определена честота, а движенията му създават звук.От най-малките частици...

  повече »  
Как да възстановим енергията си чрез медитация

Как да възстановим енергията си чрез медитация

Йога на звука и духовно здраве. Младен Балабанов е преподавател в Бхактиведанта колеж, Белгия. Занимава се с хатха йога, бхакти йога и мантра медитация от 1988 г. Завършил е различни...

  повече »  
Киртан йога – лесна практика за медитация

Киртан йога – лесна практика за медитация

Много от нас сa опитвали да практикуват популярна йога и са медитирали върху най-различни неща, търпеливо чакайки да влязат в свещено пространство, да се издигнат от сегашното си умствено...

  повече »  


Send Email