Начало » Статии » Холистичен подход » Как да възстановим енергията си чрез медитация

Как да възстановим енергията си чрез медитация

Send Email

Йога на звука и духовно здраве.
Младен Балабанов е преподавател в Бхактиведанта колеж, Белгия. Занимава се с хатха йога, бхакти йога и мантра медитация от 1988 г. Завършил е различни курсове и специализации в Индия (Айенгар Йога Институт в Пуне, Хитаю Аюр-веда център в Удупи и др.).
Младен Балабанов е лектор по киртан йога и медитация в Седмицата на Древна Индия, организирана и провеждана от Здравословен център Vita Rama.

1. Какво е йога?
Йога е система от практики за физическо и духовно усъвършенстване. В превод от санскрит думата “йога” означава връзка или единство. Процесът на йога е свързан с постепенно овладяване на сетивните и умствени подтици, с цел постигане на вътрешно вглъбяване (самадхи). Тогава практикуващият, реализира себето като индивидуално съзнание, което е вечно свързано със свръх-съзнанието. В това състояние на единение на атма и параматма (душа и свръхдуша), човек изпитва несравнимо щастие, което е естественото състояние на живото същество.

2. Какво е мястото на звука в традицията на йога?
Това е много обширна тема. Накратко, трансценденталният звук под формата на мантри е неизменна част от процеса на йога още от дълбока древност. Медитацията с помощта на мантри, като ОМ, е препоръчана в Йога-сутрите на Патанджали, като практичен метод за прилагане на принципа на Ишвара пранидхана (отдаване на Върховния). Този принцип е считан за най-лесния и бърз начин за достигане на крайната цел на йога.

3. Каква е връзката между физическото, психическо и духовно здраве и мантрите?
В Аюрведа и Йога се приема, че физическото здраве е тясно свързано с умственото и душевно състояние. Например, общата сила на тялото и имунната система зависят от оджас (жизнената енергия), която най-бързо се губи от психически стрес и безпокойства. А най-лесният начин да възтановим оджас е чрез духовна медитация. Мантра медитацията е много достъпен и могъщ метод, който има благоприятен ефект както за духовното ни израстване, така и за развиването на спокоен ум и здраво тяло.

4. Кои са най-популярните мантри в йога?
В Бхагавад-гита и Йога сутрите е дадена мантрата ОМ, която се счита за изначалния трансцендентален звук. Има много други мантри описани във ведическата литература, като обикновено всяка има определена цел. От тези, които се предназначени за постигане на крайно освобождение, мантрите съставени от имената на Бог Вишну са най-препоръчвани в писанията. Такива са „Ом намо Нараяная“ и „Ом намо бхагавате Васудевая“ , които са посочени в Бхагавата пурана. В Кали-сантарана упанишад е дадена мантрата, която е считана за най-ефективна в съвременната епоха: „Харе Кришна Харе Кришна, Кришна Кришна Харе Харе, Харе Рама Харе Рама, Рама Рама Харе Харе“.

5. Какво включва киртан-йога?
Киртан е групова медитация, при която се пеят мантри в съпровод на музикални инструменти. Това е една от основните практики на бхакти йога (йога на предаността).
Киртан означава „възхвала“, затова най-важният елемент е настроението, с което повтаряме мантрите – на любов и преданост към личността, която прославяме. Тогава ще можем да усетим истинския ефект от тази медитация. Понеже мантрите са имена на Бога, трябва да ги пеем като обръщение към най-близкото ни същество. Другите елементи като: мелодия, ритъм, способността ни да пеем или произнасяме мантрите добре, не са толкова важни. Разбира се, формата на киртана (музиката да е приятна и т.н.), трябва да е предразполагаща към фокусиране на съзнанието върху трансценденталния звук.

6. Как въздейства киртан-йога върху нашия ум и съзнание?
Въздействието на киртан е индивидуално, но винаги носи радост, успокоява и вдъхновява. Общият ефект за всички е пречистване на съзнанието, което е условие за изпитване на трайно щастие. Мантра означава „освобождаване на ума“, т.е. премахване на илюзорната идентификация с временното материално тяло. Когато съзнанието постигне естественото си чисто състояние, автоматично се проявява неговата вечна и блажена природа.

7. Според вас, всеки ли може да "изживее" въздействието на киртан-йога?
Да, определено. Няма стриктни правила за правенето на киртан. Всеки може да участва и изпита резултатите. Колкото повече се посветим със сърцето си на тази практика, толкова по-лесно ще усетим въздействието на киртан в живота си.
 

Свързани публикации

Медитация и звук – силата на влиянието на звука

Медитация и звук – силата на влиянието на звука

Звукът и вселената – силата на влиянието на звука Всяко движение предизвиква вибрация. Всичко трепти с определена честота, а движенията му създават звук.От най-малките частици...

  повече »  
Киртан ни пренася отвъд ежедневните грижи и стреса

Киртан ни пренася отвъд ежедневните грижи и стреса

Интервю на Vita Rama с Младен Балабанов, лектор по йога и медитация 1. Какво е киртан йога? Разбиран като йога практика, киртан е групова медитация посредством пеене на...

  повече »  
Киртан йога – лесна практика за медитация

Киртан йога – лесна практика за медитация

Много от нас сa опитвали да практикуват популярна йога и са медитирали върху най-различни неща, търпеливо чакайки да влязат в свещено пространство, да се издигнат от сегашното си умствено...

  повече »  


Send Email