Начало » Статии » Здраве » Екадаши пост – защо и как?

Екадаши пост – защо и как?

Send Email

Всички древни цивилизации са определяли и изчислявали дните и часовете според слънцето и луната, както и различното им влияние върху човешкото тяло. Фазите на луната са изключително важни за здравето на човек и в зависимост от тях можем да се храним с определени продукти, можем да спазваме различни пости, дори да определяме количествата течности, които да приемаме.

Днешната статия е свързана с дните Екадаши, които са изключително благоприятни за подобряване на здравето, хармонията и развиване на духовното в нас.
Луната има четири фази, като през първа и трета действа върху моретата и океаните като прилив. Същото е влиянието и върху нашето тяло, човек може да абсорбира по-добре храната, да усвоява нужните вещества и да храни по-добре клетките.
През втора и четвърта фаза обаче има отлив. Тогава тялото най-добре изчиства или отделя токсини. Ето защо се препоръчва, ако се прави някакъв вид разтоварване, да се съобрази с фазите на луната.

Дните на Екадаши са два пъти в месеца
Това са единайсетият ден след новолуние и единайсетият ден след пълнолуние (26-ти ден след новолуние). Първият ден се намира във втора фаза, докато другият е в четвърта фаза. От всички дни през лунния месец, най благоприятни и най-добри дни за пречистване са точно тези. Традицията за гладуване – пост на вода през тези дни, се е практикувала хиляди години и особено във ведическо време, когато хората са имали пълна информация какви храни са пригодени за човек, каква духовна практика да практикуват, как да живеят един пълноценен и смислен живот, за да осъществят мисията на човешкото раждане. Тогава се е практикувал пълен пост, което означава нито вода, нито храна. Самото гладуване започва вечерта в деня преди Екадаши, продължава през цялото Екадаши до сутринта на следващия ден, който се нарича двадаши. Тогава може да се прекъсне. В българската традиция също има такъв пост, който е още по дълъг и се нарича тримирене, това са първите три дни на великденския пост, в които не се яде и не се пие нищо.

По време на гладуване – пост на вода, в организма се случват уникални неща
Тялото е пригодено така, че когато приема дадена храна, тя първо се сдъвква, после се разгражда и накрая се усвоява, като метаболитният остатък се изхвърля от организма и за всичко това той използва 75% от енергията си. По време на гладуване цялата тази енергия се пренасочва в пречистване на клетките, изхвърлянето на различни отрови, които организмът е трупал в зависимост от начина ни хранене, различни стари и „болни“ клетки, както и разни патогени. Това е единственият начин да се даде пълна почивка на всички храносмилателни органи. Тялото има уникална способност да се възстановява, ако му предоставят условия за това.

Доказано е, че при гладуване – воден пост от 28 дена, при 40-годишен човек, тялото така се обновява, че след това започва да функционира като на 17-годишен. За такова дълго гладуване човек трябва да се подготви и да се наблюдава от специалисти. За подготовката е важен постът през дните на Екадаши всеки месец. Когато човек гладува по някакъв начин тези дни според въможностите си и се храни в останалото време с растителна храна, постепенно здравето му се възвръща и човек става уравновесен, стабилен психически, щастлив и приветлив. Чак след това може да се увеличат дните за гладуване.

Д-р Йошинори Осуми, нобелов лауреат, говори и доказва, че гладуването е най-добрият начин за пречистване на организма. Той го нарича автофагия – процес на събиране и рециклиране на ненужните части на клетката, на всякакъв, натрупан в нея “боклук“. Също така при делене на всяка клетка, когато се разделя и ДНК, се отлъчва и малка част от т. нар. теломери. Теломерите се намират от двата края на хромозомите и ги предпазват от разрушаване. Доказано е, че големината на тази „отпадъчна ДНК“, или „теломер“, определя продължителността на човешкия живот. А това колко време ще остане по-голяма зависи изцяло от начина ни на живот. Редовните гладувания, дори само по време на Екадаши, могат да удължат живота, могат да увеличат имунитета и да предпазят от различни вируси паразити и бактерии. В чистото тяло те няма какво да правят. За да се проведе правилно самото Екадаши, добре е човек да смени по принцип начина си на хранене, като постепенно да премине на изцяло растително хранене, наблягайки на въглехидратни храни: ориз, картофи, просо, елда, царевица, киноа, лимец, овес, боб, леща, грах, мунг дал , както и повече плодове и зеленчуци, малко семена и ядки.

Различни начини за провеждане на Екадаши пост
Добре е преди да започне самото гладуване, от предния ден да се премине на разделно хранене – плодове, салати и по един вид зърнено. Тези, които смятат да извършат по-строгия пост, могат да направят един плодов ден преди Екадаши.

Пълен пост – не се приема нито вода, нито храна.
Захранване – прекъсване с една чаша вода, като се пие бавно, след 20 минути друга чаша вода. След още 20 минути човек може да изяде един вид не много сладък плод и така да редува през два-три часа плодове до вечерта, когато може да изяде една салата със задушени зеленчуци. На следващия ден може да започне да се храни нормално според стандартите на „Вита Рама”.

Воден пост – консумира се само вода
Захранването е същото, като се прекъсва направо с плод.

Пост само на сокове – могат да се консумират плодови и зеленчукови сокове, като се редуват през три часа. Може и само на един вид сок.
Захранването е същото, както и при водния пост.

Плодов пост – може да се приемат цял ден плодове, като препоръчвам да се консумира един вид на прием до леко засищане през минимум три часа.
Захранване – до обяд се продължава само с плодове. За обяд можете да си направите една салата в комбинация със задушени зеленчуци и един, два картофа. За вечеря –салата плюс задушени зеленчуци плюс един вид зърнено безглутеново.

Хранене основно на плодове, зеленчуци, цели зърнени и бобови храни, малко семена, ядки и авокадо, гладуване редовно на Екадаши променя вредните навици, води до смирение, проява на доброта и любов; осъзнаване на вечната ни връзка с Божественото.

Благодарим ви от все сърце!
Успешен пост за Екадаши!
 

Свързани публикации

На Екадаши пречистваме тялото

На Екадаши пречистваме тялото

Сериозната медицина преоткри п олзата от Екадаши. Екадаши е санскритска дума за числото 11. Тя обозначава 11-ия ден на всяка половина от месеца във ведическия лунен календар....

  повече »  
Екадаши – дни за физическо и духовно пречистване и зареждане

Екадаши – дни за физическо и духовно пречистване и зареждане

На санскрит думата Екадаши означава единадесет и с нея се обозначават дните, според Лунния календар, които са изключително благоприятни за пречистване на тялото, ума и душата. В тези дни се...

  повече »  
Вода, живот и здраве

Вода, живот и здраве

Водата и здравето са неразривно свързани. Водата е онзи незаменим елемент, който дарява живот на клетките. Тя участва в преноса на кислород и хранителни вещества до клетките на организма, в...

  повече »  
Send Email