Начало » Статии » Холистичен подход » Екадаши пост – защо и как?

Екадаши пост – защо и как?

Send Email

Тайните на лунното въздействие

Всички древни цивилизации са определяли и изчислявали дните и часовете според слънцето и луната, както и различното им влияние върху човешкото тяло. Фазите на луната са изключително важни за здравето ни и в зависимост от тях можем да се храним с определени продукти, да спазваме различни пости, дори да определяме количествата течности, които да приемаме.

Дните Екадаши са изключително благоприятни за подобряване на здравето, хармонията и развиване на духовното в нас.
Луната има четири фази, като през първата и третата действа върху моретата и океаните като прилив. Същото е влиянието и върху нашето тяло - човек може да абсорбира по-добре храната, да усвоява нужните вещества и да храни по-добре клетките.
През втората и четвъртата фаза обаче има отлив. Тогава тялото най-добре се пречиства, отделя токсини. Ето защо се препоръчва, ако се прави някакъв вид разтоварване, да се съобрази с фазите на луната.

Дните на Екадаши са два пъти в месеца

Това са единайстият ден след новолуние и единайстият ден след пълнолуние (26-я ден след новолуние). Първият ден се намира във втора фаза, докато другият е в четвърта фаза. От всички дни през лунния месец, най-благоприятни и най-добри дни за пречистване са точно тези. Традицията за гладуване – пост на вода през тези дни, се практикува от хиляди години. Особено важно е било във ведическото време, когато хората са имали пълната информация какви храни са пригодени за хората, каква духовна практика да практикуват, как да живеят един пълноценен и смислен живот, за да осъществят мисията на човешкото раждане. Тогава се е практикувал пълен пост, което означава нито вода, нито храна. Самото гладуване започва вечерта в деня преди Екадаши, продължава през цялото Екадаши до сутринта на следващия ден, който се нарича Двадаши. Тогава може да се прекъсне. В българската традиция също има такъв пост, който е още по-дълъг, но се прави по-рядко и се нарича тримирене - това са първите три дни на великденския пост, в които не се яде и не се пие нищо.

По време на поста на вода в организма се случват уникални неща

Тялото е пригодено така, че когато приема дадена храна, тя първо се сдъвква, после се разгражда и накрая се усвоява, а метаболитният остатък се изхвърля от организма. За всички тези дейности той използва около 75% от енергията си. По време на гладуване цялата тази енергия се пренасочва в пречистване на клетките, изхвърляне на различни отрови, които организмът е трупал, различни стари и „болни“ клетки, както и разни патогени. Това е единственият начин да се даде пълна почивка на всички храносмилателни органи. Тялото има уникалната способност да се възстановява, ако му се предоставят условия за това.

Доказано е, че при гладуване – воден пост от 28 дена, проведен от 40-годишен човек, тялото така се обновява, че след това започва да функционира като на 17-годишен. За такова дълго гладуване е необходима подготовка, както и задължително наблюдение от специалисти.

За подготовката е важен постът през дните на Екадаши всеки месец. Когато човек гладува по някакъв начин през тези дни според възможностите си и се храни през останалото време с растителна храна, постепенно здравето му се възвръща и става уравновесен, стабилен психически, щастлив и приветлив. Чак след това може да се увеличат дните за гладуване.

Д-р Йошинори Осуми, нобелов лауреат, доказва, че гладуването е най-добрият начин за пречистване на организма. Той е разкрил механизмите на автофагията – процес на събиране и рециклиране на ненужните части на клетката, на всякакъв натрупан в нея „боклук“, който се изчиства при разтоварването от храна. Също така при деленето на всяка клетка, се отлъчва и малка част от т. нар. теломери. Теломерите се намират от двата края на хромозомите и ги предпазват от разрушаване.

Доказано е, че големината на теломерите определя продължителността на човешкия живот. А колко време ще остане по-голяма, зависи основно от начина ни на живот. Редовните гладувания, дори само по време на Екадаши, могат да удължат живота ни, да подсилят имунитета и така да ни предпазят от различни вируси, паразити и бактерии. Защото те не могат да виреят в чистото тяло.

За да се проведе правилно самото Екадаши, е добре човек да смени по принцип начина си на хранене, като постепенно премине към изцяло или силно преобладаващо растително хранене, наблягайки на въглехидратни храни: ориз, картофи, просо, елда, царевица, киноа, лимец, овес, боб, леща, грах, мунг дал, както и повече плодове и зеленчуци, малко семена и ядки.

Прочетете още: Специални дни Екадаши - шанс за всеки от нас

Различни начини за провеждане на Екадаши пост

Желателно е предишния ден, преди да започне самото гладуване, да се премине на разделно хранене – плодове, салати и по един вид зърнено ястие. Тези, които смятат да извършат по-строг пост, могат да направят един плодов ден, преди Екадаши.

Пълен пост

Не се приема нито вода, нито храна.
Захранване – прекъсване с една чаша вода, като се пие бавно, след 20 минути - друга чаша вода. След още 20 минути човек може да изяде един вид не много сладък плод и така да редува през два-три часа плодове до вечерта, когато може да изяде една салата със задушени зеленчуци. На следващия ден може да започне да се храни нормално, според стандартите на Vita Rama.

Воден пост

Консумира се само вода.
Захранването е същото, като се прекъсва направо с плод.

Пост само на сокове

Могат да се консумират плодови и зеленчукови сокове, като се редуват през три часа. Може и само един вид сок.
Захранването е същото, както и при водния пост.

Плодов пост

Може да се приемат цял ден плодове, като препоръчваме да се консумира един вид на прием до леко засищане през минимум три часа.
Захранване – до обяд се продължава само с плодове. За обяд можете да си направите една салата в комбинация със задушени зеленчуци и един-два картофа. За вечеря – салата плюс задушени зеленчуци, плюс един вид зърнено безглутеново ястие.

Храненето основно съдържа плодове, зеленчуци, цели зърнени и бобови храни, малко семена, ядки и авокадо. Гладуването редовно на Екадаши променя вредните навици, води до смирение, проява на доброта и любов, осъзнаване на вечната ни връзка с Божественото.

Благодарим ви от все сърце!
Успешен пост за Екадаши!

Свързани публикации

Екадаши – дни за физическо и духовно пречистване и зареждане

Екадаши – дни за физическо и духовно пречистване и зареждане

На санскрит думата Екадаши означава единадесет и с нея се обозначават дните, според Лунния календар, които са изключително благоприятни за пречистване на тялото, ума и душата. В тези дни се...

  повече »  
На Екадаши пречистваме тялото

На Екадаши пречистваме тялото

Сериозната медицина преоткри п олзата от Екадаши Екадаши е санскритска дума за числото 11 Тя обозначава 11-ия ден на всяка половина от месеца във ведическия лунен календар....

  повече »  
Вода, живот и здраве

Вода, живот и здраве

Водата и здравето са неразривно свързани. Водата е онзи незаменим елемент, който дарява живот на клетките. Тя участва в преноса на кислород и хранителни вещества до клетките, в обмяната на...

  повече »  
Send Email