Начало » Статии » Холистичен подход » Как да повишим имунитета си?

Как да повишим имунитета си?

Send Email

Важност на имунната система

Човешкото тяло е като един огромен град – той кипи от разнообразен живот, но и много неща в него могат да се объркат. За поддържането на равновесието в един град, са създадени различни контролиращи институции. Аналогично, човешкото тяло е създадено с брилянтни възможности за саморегулация – нервната, хормоналната и имунната система са трите му контролни звена. Само при интензивни и продължителни увреждащи фактори те излизат сериозно от баланс. Но именно такива са вредностите в съвременните отдалечени от природните принципи общества.

Как да помогнем на имунитета си?

Много хора се надяват, че ще намерят лесен начин за поддържане на имунните си клетки и антитела в отлично състояние, но това е утопия. Всъщност имунитетът е сборно понятие от различни механизми за защита и всяка от тях има специфични изисквания за поддържането си. Съществуват разлики, например, когато се касае за активност срещу бактерии, вируси, туморни клетки, неорганични частици, или за регулиране на алергични и автоимунни процеси.

Конвенционалната медицина е разработила определени методи за предпазване и лечение на някои от хилядите заболявания, от които е застрашен организмът ни при лоша имунна отбрана. Това са методи за стимулиране на специфичния имунитет и за третиране на вече допуснати заболявания.

За предпочитане е обаче да не се стига до заболяване, като устойчивостта на организма се повишава не спрямо отделни, а към всички възможни агресори. Това означава регулиране на неспецифичния имунитет, което изисква не само обществени хигиенни инициативи, но и лична отговорност за избягване на неблагоприятните и по-често включване на благоприятни фактори. Трябва да се има предвид същото така и че имунното регулиране зависи на практика от всички съществени елементи от начина ни на живот и едва на второ място се влияе от допълнителни методи и средства.

Най-ефективно можем да подпомогнем имунитета, като не му пречим!

Имунните клетки и секреторните протеини притежават значителна устойчивост при нормални условия. Но те са чувствителни към натрупването на различни токсини от външната среда на отпадъчни вещества от обмяната на веществата.

Голямо е значението и на външните отрови, като тежките метали, пестицидите, диоксините, газообразните и прахови съставки с транспортен или промишлен произход, алкохола, тютюна и някои агресивни медикаменти. Но даже още по-сериозно може да е въздействието на вътрешното самоотравяне, поради консумация на нездравословни храни, особено ако те се приемат всекидневно, с години и в големи количества. Системната употреба на свръхдозирани продукти, дори да са здравословни, води до прогресивно натрупване на отпадни продукти в различни части от тялото. А всичко, което е отвъд нуждите на организма, е бреме за него.

Умереността в яденето, както и периодите на разтоварване, са мощни лостове в здравословната програма. Например, можем да имаме само едно основно хранене (за предпочитане на обяд) и да употребяваме единствено леки продукти през останалото време. И също така – да правим два пъти в месеца по 1-2 дни разтоварване на плодове, сокове или здравословни шейкове.

Връзка между режима и имунитета

Следващият критичен момент е небалансираният дневен график на все повече хора. Без умерени физически натоварвания (за предпочитане на чист въздух) всички органи и системи отслабват, а преумората също води до имунен спад. Без достатъчно и пълноценен сън имунните клетки не могат да се възстановят достатъчно.

Адекватното редуване на физическа и умствена активност и почивка е незаменима част от грижите за общото ни здраве и за имунитета в частност. За повечето хора минимумът е половин час гимнастика сутрин и половин час умерено активни движения през деня. А за съня – лягането до 22 часа ще даде възможност за ранно ставане и свободно време за здраве.

Полезните бактерии VS. вредните микроби

Друга пречка за нормалното имунорегулиране е лошото състояние на полезната ни флора, особено в червата (т.нар. микробиом). То е свързано не само с храносмилателни оплаквания, но и с общи нарушения, които касаят нервната, сърдечносъдовата и имунната системи, жлезите с вътрешна секреция и системите за детоксикиране.

Нерядко, след безуспешни други опити за излекуване, разковничето се оказва именно възстановяването на тази „вътрешна екология“. За тази цел основно значение има прецизираното меню, но могат да бъдат полезни и редица про- и пребиотици, промивки и други методи и средства.

Имунитет и мозък

Разбира се, и психоемоционалната настройка е от голямо значение. Психоневроимунологията проследява именно повишаването на риска от инфекции, алергии, автоимунни и туморни процеси, в зависимост от тежестта и продължителността на негативните стресове.

Изпитани от векове способи за стабилизиране на психиката са различните техники за тялото, дишането, ума и душата – йога, тай чи, молитва и медитация, както и някои съвременни техни разклонения – автогенен тренинг, майндфулнес, емотранс, някои разновидности на енергийната психология и др. Но психичното здраве и доброто настроение са силно зависими и от храненето, движението, почивката – затова е необходим цялостен, интегрален подход.

Специализирани начини за регулиране

Билковите продукти за вътрешна и външна употреба са плод на вековни традиции в източната и западна школи на фитотерапията. От тях частично произлизат и методи като ароматерапията, цветотерапията и хомеопатията. Минималните им дози могат да са полезни за определени фини регулации, но те не могат да заменят сериозните дефицити (особено на магнезий, цинк, йод, селен и други незаменими за здравето и за имунитета елементи). Храненето също често е непълноценно и трябва да се приемат добавки по индивидуална схема, определена от специалист, независимо дали става дума за витамини, аминокиселини, Омега-3 мазнини, или др.

Домашните физикални процедури – масажи, парни бани, инхалации, промивки/гаргари и т.н., също са добри помощници на имунитета, особено за по-бързото пречистване в ранните стадии на дихателните инфекции. За предпазване и за възстановяване след излекуване, трябва да правим излети сред природата, но при студено и мъгливо време трябва да сме внимателни. Иглолистните дървета отделят мощни фитонциди, които се вдишват и помагат на организма срещу микробит. Някои домашни растения, особено здравецът и индришето, също са полезни в това отношение.

Някои елементи от китайската медицина, особено точковият масаж, могат да бъдат прилагани и самостоятелно, след изучаването на съответната методика, но съществените резултати се постигат с помощта на специалист с дългогодишен опит.

Как да се предпазим от заболявания през студения сезон

През студените месеци най-чести са вирусните инфекции на горните дихателни пътища, но те нерядко са последвани от бактериални, които могат да засегнат синусите, средното ухо, ларинкса и самите бели дробове. Високата хигиена и ограничаването на контактите с много хора, особено за хронично болни, малки деца и възрастни, са от значение за предпазването от инфекции.

Редовната консумация през зимата на цялостни растителни храни в сурово и щадящо сготвено състояние, както и под формата на сокове (моркови, червено цвекло, зелеви, лимон, нар и др.), шейкове (смутита, плодови или зеленчукови, най-добре с включени суперхрани, като кълнове, водорасли, цветен прашец, натурална мая, зелени житни стръкове и т.н.) и натурална (нестерилизирана) зеленчукова туршия, е изключително важна. Туршията подкрепя чревната флора, особено след антибиотично лечение, може да се допълни от някои храни с малка, но нарастваща популярност, каквито са ферментиралите ядки или (за невеганите) качественият кефир (при който се разгражда тежкият казеинов компонент на белтъка).

Другите млечни продукти трябва да се ограничат, тъй като продуцират твърде много слуз, а превишаването на нормалните й нива може да подхрани бактериите. Повечето растителни подправки са полезни в умерени количества, тъй като имат пряко и косвено влияние върху ограничаването на растежа на болестотворните микроби и за повдигането на имунитета.

Много често възпалителните процеси в носа, ушите, гърлото и долните дихателни пътища са и алергично обусловени. Оптималното решение тук също е съчетаването на пречистващи опции от храненето и начина на живот с билкови и минерални добавки (особено калций и магнезий), както и други допълнителни методи.

Ако става дума за хранителна или битова алергия (поленовите алергии са предимно през пролетта и есента), е важно да се проследи от какво е повишената чувствителност чрез специални тестове. Закаляването, което по принцип е полезно, не е желателно се започва през зимата, но трябва да се предвиди за следващия сезон.

Въпросът до каква степен можем да се предпазваме и лекуваме сами и кога да се обърнем към съответен специалист няма еднозначен отговор. Той зависи от степента и качеството на здравната ни информираност, от силата на организма ни и от естеството на болестта, от която ще се предпазваме или лекуваме. Затова трябва да избираме винаги внимателно специалистите, към които се обръщаме, тъй като доверяваме на техния опит най-ценното ни притежание - нашето здраве!

Прочетете още: Send Email