Начало » Статии » Холистичен подход » Специалните дни Екадаши - шанс за всеки от нас

Специалните дни Екадаши - шанс за всеки от нас

Send Email

Тайната на числото 11

Слънцето и Луната са постоянни и свръхмощни източници на вълни и енергия. Циркадните ритми на тялото и ума ни (биологичният ни часовник) са в синхрон с техните фази и пикове. Съвременната наука все още изяснява сложните взаимовръзки между предизвиканите от Слънцето и Луната промени в гравитацията, атмосферното налягане, йонизацията на въздуха и много други фактори, от една страна, и хормоналния баланс, метаболизма, работата на органите, психическата ни дейност и т.н., от друга.

Според древните ведически текстове, които са основа на науката на йога, единадесетият ден след пълната луна и единадесетият ден след новата луна играят особено важна роля за ритъма на тялото и ума. Тези специални дни са известни като Екадаши, което означава единадесет от санскрит. Числото 11 описва по специфичен начин нашата анатомия, състояща се от пет сетивни органа – очи, уши, нос, език и кожа, пет оперативни органа – ръце, крака, уста, полови органи, отделителни органи, и ума.

Дните Екадаши са възхвалявани във Ведите

Екадаши дават уникалната възможност на всички хора да пречистят тялото, ума и съзнанието си и да напреднат духовно. По-надолу ще разгледаме някои от ползите от спазването на Екадаши и как да извлечем максимален ефект от тях.

Ако искате да следите дните Екадаши, можете да използвате локален лунен календар или приложения, които показват точно началото и края на Екадаши за вашето населено място.

Физическо ниво

Най-лесният начин да усетим ефекта на Екадаши е като постим на този ден

Прочетете още: Екадаши пост – защо и как?

Умствено и психическо ниво

Още от древни времена доброволното въздържане от храна е част от практиката на йогите, които са смятали, че то има благоприятно физическо, умствено и духовно въздействие. Гладуването помага да се контролират страстите, емоциите и сетивата. То избистря ума. Такава дисциплина или доброволно отречение се нарича на санскрит тапас. Тапас постепенно „изгаря“ нежеланите поведенчески отклонения, като пристрастеност, невроза и стрес. Дните на Екадаши са специално отредени за тапас. Освен глада и постите, много йоги практикуват допълнително и будуване – доброволно въздържание от сън в деня и нощта на Екадаши. За градските условия и модерния живот това невинаги е практично, но човек може да експериментира с различни леки форми на тапас като въздържание от интернет, телевизия, електричество, чат, фейсбук, празни разговори (чрез временно изключване на телефона) и т.н.

Според Ведите нашият ум и Луната са тясно свързани чрез енергийните й потоци, които влияят върху енергийните центрове в тялото ни - чакрите. В дните на Екадаши умът, който е много непостоянен, пребивава или в Аджна чакра (третото око), или в Анахата чакра (сърдечния център). Тези две чакри са като естествен дом за ума и затова в двата лунни дни на Екадаши, след пълнолуние и новолуние, умът се успокоява и балансира. През останалите дни, особено на пълнолуние и новолуние, контролът над ума е много по-трудна задача.

Двата дни Екадаши в месеца са предназначени за пауза в забързаното ни всекидневие. Целта е да вдигнем глава от светските си задължения, да се успокоим и проясним ума си. В такова трезво съзнание ние сме в състояние да си направим ясна равносметка и внимателно да планираме живота си. Ако се възползваме от него, това избистряне на ума може тотално да промени качеството на живота ни и да ни направи много по-осъзнати, разумни и удовлетворени.

Kармично ниво

Според Ведите всяко наше действие е като семе, което след време дава сладки или горчиви плодове. Действията, които причиняват страдания на другите живи същества (грехове), посяват семена, които след време ще дадат плод под формата на болести, инциденти, бедствия, войни, психически проблеми, атаки от зложелателни същества и т.н.

Според Брахма Ваиварта Пурана, който е част от Ведите, постенето и гладът на Екадаши са сред най-ефективните начини за изкупление и изгарят огромни количества от тези семена. Там се казва: „В света съществуват само два сигурни начина за освобождение (спасение на душата) и изкупление на човешките грехове (изгаряне на негативната карма). Тези два начина са: гладуване в дните Екадаши и възпяване на имената на Бога.“

В глава 22 на раздела Крия Йогасара в Падма Пурана се разказва историята за появяването на Екадаши. Там се описва, че Върховният Бог създава Екадаши от състрадание, като възможност страдащите да се освободят от бремето си. Счита се, че дори жителите на ада могат да се избавят веднага, ако спазват Екадаши! От друга страна, на Екадаши трябва да се избягват зърнените и бобовите храни, които са заредени с негативна карма през тези дни. Казва се, че ако извършим благочестива дейност на Екадаши, ефектът й се умножава многократно, но ако извършим неблагочестива или греховна дейност, за нея важи същото! Затова тези дни изискват повишено внимание и планирано поведение.

Духовно ниво

На санскрит думата за пост е упаваса. Васа означава „да пребивава, да стои“, а упа означава „близо“. Смисълът на упаваса (постене) на Екадаши е да се приближим до Бога. Това би трябвало да става всеки ден, но в определени благоприятни дни се счита за абсолютно наложително. Идеята да се пости, будува и т.н. е да се освободим от светските и телесните грижи и да посветим времето си на медитация върху Бога. Екадаши всъщност е ден за молитва и медитация.

Най-препоръчвани форми на медитация за Екадаши са киртан, повтаряне на имената на Бога на броеница и четене от свещените писания (такива като Бхагавад Гита, Шримад Бхагаватам и др.).
Идеята за поста и молитвите е възприета по-късно в будизма, християно-юдейските религии и др. Дори човек да следва някоя от тези традиции, Екадаши е не по-малко подходяща възможност за духовно вглъбяване.

Стандартните мантри и молитви, използвани от велики светци и мъдреци в миналото, имат особена сила и са препоръчителни. Разбира се, всеки трябва да общува с Бога спонтанно и със собствени молитви, по всяко време и на всяко място.Традиционните мантри, използвани от хилядолетия за пеене и повтаряне на броеница по време на Екадаши, са „Ом намо бхагавате Ваасудевая“, „Ом намо Нараяная”, Харе Кришна Маха мантра и много други.

Дните Екадаши са уникален шанс за всички хора по света да подобрят живота си и да се приближат до Бога.

Препоръчваме на всички наши приятели да приложат някои от практиките, споделени в тази статия и сами да се убедят в благотворния ефект от поста и молитвите през дните Екадаши.

Прочетете още: Екадаши – дни за физическо и духовно пречистване и зареждане
 

Свързани публикации

Екадаши – дни за физическо и духовно пречистване и зареждане

Екадаши – дни за физическо и духовно пречистване и зареждане

На санскрит думата Екадаши означава единадесет и с нея се обозначават дните, според Лунния календар, които са изключително благоприятни за пречистване на тялото, ума и душата. В тези дни се...

  повече »  
Екадаши пост – защо и как?

Екадаши пост – защо и как?

Тайните на лунното въздействие Всички древни цивилизации са определяли и изчислявали дните и часовете според слънцето и луната, както и различното им влияние върху човешкото тяло....

  повече »  
На Екадаши пречистваме тялото

На Екадаши пречистваме тялото

Сериозната медицина преоткри п олзата от Екадаши Екадаши е санскритска дума за числото 11 Тя обозначава 11-ия ден на всяка половина от месеца във ведическия лунен календар....

  повече »  


Send Email