Начало » Статии » Холистичен подход » "Царят" на мантрите

"Царят" на мантрите

Send Email

Броят на мантрите за просветление, извисяване и освобождение, достигнали до нас през хилядолетията, е огромен. Но сред тях се откроява една мантра. Тя е най-могъщата, най-възвишената, най-ефективната и за времето, в което живеем – съвременността, мантра на освобождението.
Тя е “царят” на мантрите – Маха-мантрата!

Според ведическата система за измерване на времето ние живеем в “желязната епоха”, наричана Кали-юга. Тя започва преди около 5 000 години и продължава общо 432 000 години. “Желязната епоха” е най-краткият от четирите “сезона” на Вселената. Тя е много неблагоприятен период, през който хората и цялата природа деградират значително в сравнение с предишните “златна”, “сребърна” и “бронзова” епохи.

В Кали-сантарана Упанишад, под формата на диалог между легендарния мъдрец сред обитателите на висшите планетарни системи Нарада Муни и инженерът на нашата Вселена – възвишеният Брахма, е даден ясен и изчерпателен отговор, коя е най-подходящата мантра за настоящата “желязна епоха”. Там се разкрива, че Върховният господар и поддръжник на всички светове, известен с едно от хилядите си имена като Нараяна, е оставил скрита благословия за нас, хората от Кали-юга, под формата на Маха-мантра, великата мантра на освобождението. Текстът ни осведомява, че всички неблагоприятни ефекти на Кали-юга се унищожават с медитация върху тази Маха-мантра. Шестнайсетте имена на мантрата пречистват 16-те компонента на финото тяло – ума, жизнената сила, кармата и т.н., описани подробно в Прашна Упанишад.

Текстът посочва по-нататък, че за разлика от другите ведически мантри, успехът в повтарянето на Маха-мантрата не зависи от спазването на строги правила и изисквания като инициация, пречистване на тялото и ума, повтаряне в точно определено време в денонощието, а от концентрация с правилно настроение. Маха-мантрата дарява с най-висши мистични съвършенства и освобождава от бремето на кармичните реакции от минали дейности, които чакат като семена в латентно състояние да покълнат в живота ни и да дадат плод.

Според ведическите текстове, ние сме забравили връзката си с Бога и затова се борим отчаяно с природните закони, оплетени от нашата карма, загубили посока в живота и смисъла на съществуването си. Затова Ведите (сравнявани с майка), ни препоръчват Маха-мантрата (сравнявана с плача на дете), за пречистване на съзнанието ни и възстановяване на връзката ни с Бога (сравняван с баща). Според мъдреците, най-ценният дар на Маха-мантрата е събуждането на любовта към Бога на целия космос и всичките му обитатели, към източника, поддръжника и унищожителя на всички светове, към господаря на всички енергии.

Маха-мантрата се състои от магическа комбинация на три думи – Харе, Кришна и Рама:
Харе Кришна Харе Кришна Кришна Кришна Харе Харе Харе Рама Харе Рама Рама Рама Харе Харе.
Харе е обръщение към олицетворението на божественото женско начало, енергията на Бога. Кришна е име на Бога и означава “този, който привлича всички (с божествените си качесва)”. Рама е друго име на Бога – “този, който е резервоар на най-висшето блаженство и щастие”.

През 15 век, великият мистик Чайтаня Махапрабху популяризира Маха-мантрата и цитирайки множество авторитетни текстове като Бхагавата Пурана, Махабхарата и др., установява повтарянето ѝ като основен метод за себепознание за епохата Кали. Тази мантра традиционно е повтаряна в медитация на броеница, но той въвежда и друга революционна за времето си и достъпна за всички практика на групова медитация, при която мантрата се пее в акомпанимент на музикални инструменти и танци, хорово, понякога от стотици и хиляди хора. Тази групова медитация е известна като киртан и в по-голям мащаб, като санкиртан. Феноменът на “груповият ум” при киртан медитацията, е споменат в много древни текстове като най-ефективното средство за пречистване на съзнанието.

През шейсетте години на миналия век А.Ч. Бхактиведанта Свами прави Маха-мантрата и киртан медитацията лесно достъпни и широко популярни в западния свят. Днес индивидуалната мантра-медитация и груповата киртан-медитация са масова йога практика не само в традиционните индийски ашрами. В западните градове, щастливо пеещи групи могат да се срещнат не само в йога-студията, но дори и на улицата. Както казва Джордж Харисън, последовател на Бхактиведанта Свами, доказателство за добрия вкус на пудинга (Маха-мантрата) можете да получите само като го опитате. Bon Appétit!

Свързани публикации

Здраве, музика, медитация

Здраве, музика, медитация

Музика и здраве Благоприятното въздействие на звука и музиката върху човешкото здраве са познати от древността. За това свидетелстват източници и практики от Древна Индия, Китай,...

  повече »  
Медитация и звук – силата на влиянието на звука

Медитация и звук – силата на влиянието на звука

Звукът и вселената – силата на влиянието на звука Всяко движение предизвиква вибрация. Всичко трепти с определена честота, а движенията му създават звук.От най-малките частици...

  повече »  
Стрес и Медитация – II част

Стрес и Медитация – II част

Медитация и стрес От незапомнени времена човечеството търси начини да се справя с трудностите, болката и страданието, за да постигне щастие. Всички ние се стремим към балансиран,...

  повече »  


Send Email