Начало » Статии » Холистичен подход » Стрес и Медитация – II част

Стрес и Медитация – II част

Send Email

Медитация и стрес

От незапомнени времена човечеството търси начини да се справя с трудностите, болката и страданието, за да постигне щастие. Всички ние се стремим към балансиран, хармоничен и спокоен живот, без излишен стрес и напрежение.

Различните философски доктрини, религиите и духовните традиции по света от древни времена се опитват да ни помогнат да възстановим вътрешния си мир, спокойствие и щастие, като трансформираме негативните мисли, чувства и действия в позитивни. Една от най-известните и ефективни традиции за трансформация на личността, справяне с напрежението и стреса, е йога.

Още интересни публикации по темата за Йога:

Йога разглежда стреса като липса на баланс на физическо, умствено и емоционално равнище. Според йога, неспособността на човек да се справи със стреса е причината за редица заболявания на физическо и ментално ниво.

Един от основните методи, който йога използва в борбата със стреса и напрежението, е медитацията. Съществуват много и различни видове медитации. Техническото определение за медитация е – продължителна концентрация връху един обект или дейност. Но медитацията може да има много и различни измерения. Най-общо, тя се характеризира като: активна и пасивна.

Активната медитация се случва, докато извършваме някакво действие, например вървим, бягаме, храним се, работим. Тоест, извършваме всичко концентрирано и осъзнато, което ни гарантира много по-добра ефективност и енергия.

Пасивната медитация се случва, когато сме седнали в една поза, не извършваме движения, които да нарушават чувството ни за интровертност и се концентрираме или наблюдаваме. Обектите на концетрация могат да бъдат разнообразни: предмет, дишане, символ, звук, мисли, емоции и т.н. По този начин, спонтанно можем да освободим потока от мисли, спомени, комплекси и видения от подсъзнанието и да изучаваме ума и личността си, да премахнем нежелани неща от тях. Йогите твърдят, че когато това бъде постигнато, човек започва да разкрива огромния потенциал на ума си, да използва по-голям капацитет от него, особено под формата на интуиция.

Медитативната практика има три основни степени:

Различните видове медитация спадат към първата, втората и третата степен.
Всеки от медитативните видове има конкретен ефект върху четирите аспекта от човешката личност – физически, умствен, емоционален и духовен.

Концентрация/медитация върху дишането:

Дишането е най-жизненоважният процес в организма и е пряко свързано с фунционирането на всички клетки в човешкото тяло, функцията на мозъка и нервната система. Концентрацията върху ритмичното, дълбоко и бавно дишане, стимулира умственото състояние на спокойствие и задоволство. Тя влияе върху сърдечния ритъм, намалява високото артериално налягане и понижава нивата на адреналин, които са основните физиологични реакции при стрес.

Йога-нидра:

Йога-нидра е наука за релаксацията, която достига и може да прерасне в пратияхара. Йога-нидра ни дава възможност да навлезем дълбоко в сферата на подсъзнанието, да намалим или да се освободим от менталното напрежение и да почувстваме хармония във всеки един аспект от своята личност. Йога-нидра е един от най-добрите методи за разтоварване от напрежението и стреса.
Йога казва, че тялото и умът са неразривно свързани. Те си влияят едно на друго, като скачени съдове - умът влияе на тялото и обратното. За да сме истински ментално спокойни, ние трябва да се научим да отпускаме тялото си. Умственото напрежение може да бъде повлияно от дълбока физическа релаксация.

Наблюдаване, осъзнаване, промяна:

Голяма част от хората действат и реагират спонтанно и неосъзнато, водени от емоциите и желанията си, привързани към определени неща и обекти, предубедени и пълни с очаквания. Това е и причина за голяма част от ежедневния стрес, които акумулират.

Възможни са два начина за действие: при определена ситуация да приемем една реакция, или да я наблюдаваме – тоест да станем наблюдатели. Ако приемем реакцията, тогава сме подвластни на емоцията и действаме неосъзнато, а последствията от нашите действия могат да причинят страдание и след това да съжаляваме. Ако просто наблюдаваме реакцията, тогава сме стабилни и спокойни, наблюдаваме мислите и емоциите си и по този начин можем да преценим, как да реагираме по най-добрия начин, така че после да не съжаляваме и да не акумулираме стрес. По този начин, освобождаваме негативното и оставаме свързани с вътрешната хармония и мир, наблюдаваме мислите, които ни спохождат, но сме неутрални към тях и те просто изчезват. Това е начин да преодолеем стреса от натрапчивите и негативни мисли.

Киртан:

Замисляли ли се, как човек инстинктивно изразява свойте емоции? Отговорът е: със звук. Например: ние викаме от радост или от гняв. Киртан е част от Нада йога (йога на звука), в която се създават звуци с определена честота, които настройват ума на алфа вълни. Киртанът е пряко свързан с емоциите.

Когато пеем киртан, отдръпваме ума от тялото и външната среда и можем да изразим спонтанно свойте дълбоко вкоренени емоции. В киртан се пеят мантри.

Мантра са определени звукови вибрации, които помагат на ума да се успокои и да се средоточи. Една от целите на мантра е да освободи ума ни от егоистичните желания и амбиции, чието неудоволетворение е причина за акумулиране на стрес. Мантра в превод означава “сила, която освобождава ума от неговите ограничения”.

Изследвания показват, че след повтарянето на мантри, човешкият ум е много по-спокоен и възприемчив. А когато това става колективно и в съпровод на традиционни музикални инструменти, ефектът многократно се увеличава. Тъй като киртан има огромна сила и влияние върху емоционалното ни състояние, е възможно да изпитаме прилив на радост и щастие, каквото не сме изпитвали досега, можем да се разплачем или цялото ни тяло да настръхне. Киртан е една от най-ефективните, лесни и приятни практики за справяне със стреса в нашето динамично и натоварено ежедневие.

Много хора не успяват да се справят със стреса, поради липсата на знание, и прибягват към употребата на алкохол, наркотици и антидепресанти. Трябва да се научим да се справяме със стреса със собствени усилия, осъзнаване и с щадящи тялото и психиката ни средства. Различните методи, които представихме, имат огромен и много широко обхватен ефект. Те премахват стреса на физическо, емоционално и ментално равнище. Изберете един или комбинирайте няколко подхода, в зависмост от вашите лични търсения и необходимост. И не забравяйте, че справянето със стреса и напрежението става само с редовна и последователна практика.

Свързани публикации

Медитация и звук – силата на влиянието на звука

Медитация и звук – силата на влиянието на звука

Звукът и вселената – силата на влиянието на звука Всяко движение предизвиква вибрация. Всичко трепти с определена честота, а движенията му създават звук.От най-малките частици...

  повече »  
Киртан йога – лесна практика за медитация

Киртан йога – лесна практика за медитация

Много от нас сa опитвали да практикуват популярна йога и са медитирали върху най-различни неща, търпеливо чакайки да влязат в свещено пространство, да се издигнат от сегашното си умствено...

  повече »  
Йога и духовното здраве

Йога и духовното здраве

Днес много хора смятат, че йога е практика за поддържане на физическото здраве. Обикновено асоциираме думата “йога” с картини на усмихнати, добре изглеждащи мъже или жени, застанали...

  повече »  


Send Email