Начало » Статии » Холистичен подход » Стрес и медитация – I част

Стрес и медитация – I част

Send Email

Съвременният начин на живот – стрес и напрежение

Знаете ли, че близо 40% от европейците страдат от неврологични заболявания и състояния? Безсънието, депресията и деменцията, предизвикани от стрес и напрежение, са все по-често срещани. Психологичните проблеми и разстройства са се превърнали в едно от най-големите предизвикателства в световен мащаб.

Напредъкът в технологиите, динамичното и несигурно ежедневие, натоварването в работата, нездравословният начин на живот, замърсеният въздух, шумът, натовареният трафик, постоянните кризи, престъпността, природните бедствия и други, предизвикват и повишават нивата на стрес и напрежение във всички хора, водят до претоварване, проблеми с поддържането на енергийните нива и издръжливостта на организма (оджас), а в резултат на това и до емоционални разстройства – депресия, тревожност, паник атаки, заболявания на физическо ниво.

Какво е стрес?

В психологията терминът стрес се определя като състояние на силно нервно напрежение, вследствие от отрицателно емоционално или физическо въздействие. Това определение за състоянието се отнася най-вече до високото ниво на стрес, което има негативно въздействие върху емоциите, концентрацията и физиката.

Видове стрес: еустрес и дистрес

Стресът и напрежението в малки количества, влияят позитивно на организма. Те помагат да се приспособим към околната средата, да поддържаме ума си бдителен и активен. Този вид стрес се нарича еустрес.

Макар човешкият мозък да има огромен капацитет, той има граници и ако стресът ги надвиши, не можем да се справим с него. Тогава този стрес се превръща в негативен стрес или дистрес. Дистресът е резултат от ситуация, с която се сблъскваме и възприемаме като опасност за своето психическо или физическо благополучие.

Така наречените психо-соматични заболявания (заболявания на нервна почва), изцяло се дължат на стрес под формата на песимистични и негативни мисли, които сме неспособни да преодолеем.

Натрупване и справяне със стреса

Различните темпераменти и характери имат различна реакция към стреса и напрежението. Интровертните хора реагират на стреса, като се затварят и започват да развиват депресии, а екстровертните реагират с изблици на агресия.

Известният канадски учен Ханс Селие твърди, че стресът не се дължи на това, което се е случило на даден човек, а на това как той го е възприел. Следователно, стресът не е породен толкова от някакви определени събития и обстоятелства, а от начина им на възприемане от отделния човек.

Стресът се характеризира с различни реакции:


Прочетете повече по темата: "Стрес и медитация – II част"

Send Email