Начало » Статии » Холистичен подход » Същността на постите - постигане на хармония между душата, ума и тялото

Същността на постите - постигане на хармония между душата, ума и тялото

Send Email

В наши дни можем да срещнем много хора, които постят. Едни го правят, за да пречистят и презаредят тялото си, други – за да прояснят ума си, а трети – за да се пречистят от нечисти мисли и желания и така да се извисят духовно. Всъщност, когато пости, човек неминуемо постига всяко едно от тези неща – в една или друга степен!

Постите са важна част от всички религии

В християнската традиция откриваме корените на постите още от времето на Моисей, който чрез пост и молитва се подготвил да получи Божия завет. След това и Иисус повторил подвига му, като прекарал 40 дни и нощи в пустинята, където бил изкушаван от Сатаната, но чрез пълен пост и непрекъсната молитва успял да го пребори. Пророк Илия след дълъг и строг пост достигнал голяма душевна чистота и обич към Бога, за което бил удостоен да види Божията слава. Но най-известният постник в християнството е Св. Йоан Кръстител, който е водил изключително аскетичен живот. Носел е само груби одежди от камилска вълна, хранил се е с див мед и плодове и непрестанно се е молил. Учителят Петър Дънов също много често е съветвал да се пости, за да бъде човек чист и здрав тялом и духом.

Макар че ние асоциираме най-често постите с християнските традиции, те са характерни за всички духовни учения. Постът или въздържанието от определени неща се среща още от най-древни времена във Ведическата култура.

В едно от основните ведически писания – Шримад Бхагаватам, се казва, че човек трябва да прави определени отречения (да пости), чрез които да се пречисти и да постигне духовно съвършенство. По този начин той ще живее живот, изпълнен с истинско щастие, независимо от материалните обстоятелства. Там също така се говори за различни личности и мъдреци, които са се подлагали на пости и са живели съвършен живот.

Юдеите пък спазват пълен пост няколко дни в годината, отричайки се от храна, вода, миене, ресане и къпане. Правят го в знак на покаяние за извършените грехове и като начин да се презаредят духовно.

При правоверните мюсюлмани спазването на пост е просто задължително. През месеца Рамадан те се въздържат напълно от храна, вода и други напитки, алкохол, тютюнопушене, благовония, къпане и всякакъв вид телесни наслади през светлата част на денонощието. С това целят да се пречистят от нежеланите негативи в себе си, да развият добри качества като търпение, дисциплина, безкористност, вяра, любов и отдаденост към Бог.

Будистите също се подлагат на пост, който винаги е придружен с медитация, при това сред тях има и такива, лишаващи се от храна и социални дейности за 18, 36, а понякога дори за 72 дни. По този начин, считат те, се пречиства тялото, увеличава се силата и яснотата на ума, генерира се вътрешна мъдрост и хармония.

Прочетете още: Георги Славов за Коледните пости и пълноценното растително хранене

Телесен, умствен и духовен пост – истинска хармония

Както споменахме, постите имат и един по-конкретен аспект – това е подобряването на физическото здраве. Обикновено, когато човек пости, се ограничава приемът на определени храни и вещества, които влияят неблагоприятно върху организма ни – месо, яйца, риба, млечни продукти, концентрирани мазнини, алкохол, цигари, кафе и други интоксиканти.

Разбира се, това се отразява изключително благоприятно на организма и в един момент човек получава прилив на енергия, умът му се избистря и успокоява, функциите на отделните органи и системи се нормализират, настроението се подобрява и т.н. Определено става ясно, че следването на постите води до хармонично функциониране на тялото.

Но постите не се свеждат само до телесни въздържания. Учителят Петър Дънов казва, че пост е „да не окалваш езика си с нечисти думи, да не окалваш ума си с лоши мисли, да не окалваш сърцето си с лоши чувства и волята си с лоши постъпки.“ Тук той акцентира върху това, че нечистите мисли, чувства, думи и постъпки замърсяват нашия ум и съзнание и това определено създава дисбаланс. Затова по време на пост човек трябва да бъде осъзнат – да наблюдава какво се случва в ума и сърцето му и да контролира думите и постъпките си. Несъмнено това е път, който води към истинска вътрешна хармония и спокойствие.

Всъщност най-важният аспект на постите е духовният. Следвайки единствено телесен пост, човек няма особено да допринесе за духовното си развитие. Ако чрез въздържането от храна иска да постигне материална облага или превъзходство, това дори ще го доведе до деградация и духовен упадък.

Духовният пост се изразява в две неща: първото е спазването на Божиите закони, а второто е молитвата. Спазването на Божиите закони е най-голямото отречение, тъй като човек съзнателно се отказва от всички видове действия, които той е смятал за правилни, и започва да живее по Божията воля, която е по-висша от човешката. Тъй като Бог е съвършен, съответно и законите, които той е оставил, са съвършени. Живот, който следва Божията воля, също става съвършен, и само чрез такъв живот човек може да бъде в пълна хармония със себе си и с останалите живи същества.

Постите навсякъде са приемани като универсално средство за постигане на хармония между душата, ума и тялото. Те са идеален начин човек да подобри качеството си на живот, като постигне добро здраве, спокоен ум и по-висока духовност.

Прочетете още: Препоръки за здрав и успешен Коледен пост

Свързани публикации

Георги Славов за Коледните пости и пълноценното растително хранене

Георги Славов за Коледните пости и пълноценното растително хранене

1. Г-н Славов, наближават Коледните пости. Какви са вашите препоръки за здравословен хранителен режим през този период на годината? Коледните и всички останали пости са част от...

  повече »  
Коледни пости - препоръки за здрав и успешен пост

Коледни пости - препоръки за здрав и успешен пост

Какво да ядем по време на Коледни пости и как да приготвяме храната си? Коледните пости започват на 15 ноември - истинска благодат за нашето тяло, ум и съзнание. Те са отлична...

  повече »  
Какво са Коледните пости и как да се подготвим?

Какво са Коледните пости и как да се подготвим?

Обновена на: 06.11.2020 г. Какво са постите? Постите са благоприятни периоди и възможност за всеки, който иска да бъде по-добър, скромен, смирен, благ, здрав, чист и духовно...

  повече »  


Send Email