Начало » Статии » Здравословно хранене » Какво са коледните пости и как да се подготвим?

Какво са коледните пости и как да се подготвим?

Send Email

Обновена на 02.11.2023 г.

Какво са постите?

Постите са благоприятни периоди и възможност за всеки, който иска да бъде по-добър, скромен, смирен, здрав, чист и духовно осъзнат. Чрез следването на коледните пости човек може да пречисти сърцето си и да се облагороди духовно.

Ако погледнем календара, постите заемат повече от половината година – около 200 дни. Постът и молитвата са неизменна част от живота на всички святи личности, които са помогнали за нравственото и духовното израстване на обществото като цяло. Чрез постите ние съзнателно се лишаваме от някои житейски удобства, с цел пречистване на тялото отвън и отвътре, засилване на волята и силата на духа си и освобождаване на място за култивиране на духовни ценности. По този начин човек възвръща своите здраве, устойчивост, осъзнатост, радост и щастие.

Кога и защо да постим?

В българската православна традиция има четири основни пости – Коледни, Богородични, Великденски и Петрови, а по-стриктните християни постят и всяка седмица, особено в сряда и петък, а понякога и в понеделник.

Всяка година от 15 ноември започват коледните пости, които продължават до 24 декември включително – Бъдни вечер. Стриктното спазване на пълноценно и разнообразно растително хранене през този период гарантира значително подобрение на нашето здраве, самочувствие и работоспособност. Постите не се свеждат само до въздържание от храна или вода. Преди всичко това е период, през който човек трябва да се въздържа от всякакви видове умствени и телесни страсти, нечисти мисли и думи, завист, злоба, алчност и похот във всичките им разновидности.

Какво се яде по време на коледните пости?

Постите на практика означват да се изключат всички животински продукти временно от менюто и да се консумират постни храни – плодове, зеленчуци, бобови и зърнени култури, ядки и семена. Много хора обаче се притесняват, че по време на постите няма да си набавят всички хранителни вещества, от които се нуждае организмът. Всъщност чрез консумацията на пълноценни и разнообразни растителни храни човек, вие си осигурявате повечето нужни хранителни вещества, освен може би витамин B12 и витамин D, които така или иначе са дефицит за повечето хора през зимния период.

С този начин на хранене човек може да се пречисти от различни токсични товари, да регулира своя микробиом и да подобри качеството на всички системи и органи в тялото. Резултатът е чувство за лекота, здраве, енергичност, чистота, повече устойчивост при стресови ситуации, баланс, и то целогодишно и постоянно, а не само по време на постите – напълно доказано от дългогодишната практика на Център за здравословен живот Vita Rama.

По време на някои дни от коледните пости трябва да се спазва строг пост – да се консумират само растителни храни, и дни, в които е разрешена консумацията на риба и морски дарове. Център за здравословен живот Vita Rama ви препоръчваме да изключите или намалите всички видове растителни мазнини и рибните продукти от менюто си, за да извлечете максимума от коледните пости, въпреки че тези храни са позволени.


Как да се подготвим за коледните пости?

В днешно време хората консумират прекалено много неподходящи, неправилно приготвени и комбинирани, тежки за организма храни –  месо, риба, морски дарове, яйца, млечни продукти и изолирани концентрирани мазнини. Така в телата им се натрупват голямо количество токсини, слуз, конкременти и други отпадъчни вещества. Това води до хронично натравяне и когато човек започне постите, организмът реагира, като стартира процес на детоксикация. Той може да се характеризира със симптоми на главоболие, отпадналост, виене на свят, ниско самочувствие, лошо настроение, раздразнение, промени в храносмилането и съня и др. Затова предварителната постепенна подготовка на организма е от изключителна важност.

Съвети за подготовка за коледните пости:

 1. Намалете и/или постепенно спрете тютюнопушенето;
 2. Намалете и/или постепенно спрете всички видове алкохолни напитки;
 3. Намалете и/или постепенно спрете кафето и всички видове стимулиращи напитки – кока кола, енергийни напитки и др;
 4. Намалете и/или постепенно изключете от менюто си всички полуфабрикати и сладки храни – шоколади, бонбони, бисквити и други подобни сладки, пържени, тестени и мазни храни;
 5. Намалете и/или постепенно изключете червеното месо, като го заместите с балансирана консумация на млечни продукти – за предпочитане кисело мляко, кефил, обезмаслена извара и/или малки количества риба;
 6. Консумирайте животински продукти НЕ повече от един път на ден, и НЕ по-често от два-три пъти в седмицата;
 7. Не комбинирайте червено месо, риба, млечни продукти и яйца с въглехидрати като ориз, бобови, картофи, хляб и други;
 8. Консумирайте животински храни само с нисковъглехидратни зеленчуци – маруля, спанак, краставица, чушка, зеле, броколи, карфиол, тиквичка и др;
 9. Намалете или напълно изключете екстрахираните мазнини – олиа, зехтини, масло, маргарин и др;
 10. Хранете се с плодове до обяд, а ако ви е трудно, включете овесена каша със сушени или пресни плодове;
 11. Вместо екстрахирани мазнини, консумирайте семена и ядки, но умерено, до 40-80 г дневно;
 12. Пречистете чревния тракт. Специално ви препоръчваме йогийската техника Шанкпракшалана, или си направете разхлабващ чай и добавете 1 лъжица хуск;
 13. Пийте повече топла вода;
 14. Започнете поста, като отправите молитва към Бог за закрила от неблагоприятни влияния, ако сте оскърбили някого, го помолете за прошка.

Растителното хранене – най-естественото за човешкия организъм

След известен период хранене по този начин, човек става по-енергичен, умът му се избистря, голяма част от здравословните проблеми отшумяват, теглото му се нормализира, кожата му се изчиства, а самочувствието му се подобрява.

Историята показва, че тези пости са съхранили духа на народа ни през времена на трудности. В днешно време обаче тези духовни и здравословни обичаи все повече се пренебрегват. За да ги запазим и възродим, Център за здравословен живот Vita Rama ви съветва да се включите в коледните пости на духовно и телесно пречистване и да се уверите сами как то ще се отрази върху вашите тяло, ум и душа.

Всеки ден от Коледните пости ще споделяме с вас в нашия уеб сайт и във Facebook групата ни примерно дневно меню, рецепти, статии за хранене, движение, релаксация и духовни ценности, както и друга интересна информация, която да ви мотивира да следвате коледните пости от 15 ноември до 24 декември. Пожелаваме ви успех!
 


Свързани публикации

Постите - постигане на хармония между душата, ума и тялото

Постите - постигане на хармония между душата, ума и тялото

Много хора днес постят, а причините им са различни. Едни го правят, за да пречистят и презаредят тялото си, други – за да прояснят ума си, а трети – за да се освободят от нечисти...

  повече »  
Коледни пости 2023

Коледни пости 2023

Обновена на 03.11.2023 г. Всяка година на 15 ноември започват коледните пости. Те продължават 40 дни – до 24 декември, Бъдни вечер, включително. Постите са благоприятен...

  повече »  
Съвети за успешни коледни пости

Съвети за успешни коледни пости

Обновена на 06.11.2023 г. Коледни пости – каква храна да ядем и как да я приготвяме? Коледните пости започват на 15 ноември – благодатна възможност за...

  повече »  
Send Email