Начало » Статии » Здравословно хранене » Какво са Коледните пости и как да се подготвим?

Какво са Коледните пости и как да се подготвим?

Send Email

Обновена на: 06.11.2020 г.

Какво са постите?

Постите са благоприятни периоди и възможност за всеки, който иска да бъде по-добър, скромен, смирен, благ, здрав, чист и духовно осъзнат. Чрез следването им човек може да пречисти организма си и да се облагороди духовно.

Ако погледнем календара, постите заемат повече от половината година, а именно - около 200 дни. Постът и молитвата са неизменна част от живота на всички святи личности, които са помогнали за нравственото и духовното израстване на обществото и хората като цяло. Чрез постите ние съзнателно се лишаваме от някои житейски удобства - с цел да пречистим тялото си отвън и отвътре, да засилим волята и силата на духа си, както и да освободим място за култивиране на духовни ценности. По този начин човек възвръща своето здраве, устойчивост, осъзнатост, радост и щастие.

Кога и защо да постим?

В Българската православна традиция има четири основни пости – Коледни, Богородични, Великденски и Петрови, а по-стриктните християни постят и всяка седмица, особено сряда и петък, а понякога - и в понеделник.

Всяка година от 15 ноември започват Коледните пости, които продължават до 24 декември - Бъдни Вечер включително. Стриктното спазване на пълноценно и разнообразно растително хранене през този период, гарантира значително подобрение на нашето здраве, добро самочувствие и пълна работоспособност.
Постите не се свеждат само до въздържание от храна или вода. Преди всичко това е период, през който човек трябва да се въздържа от всякакви видове умствени и телесни страсти, нечисти мисли и думи, завист, злоба, алчност и похот във всичките им разновидности.

Какво се яде по време на Коледните пости?

Постите на практика означват да се изключат всички животински продукти временно от менюто и да се консумират постни храни - плодове, зеленчуци, бобови, зърнени, ядки и семена. Много хора обаче се притесняват, че по време на постите няма да си набавят всички хранителни вещества, от които се нуждае организма. Всъщност чрез консумация на пълноценни и разнообразни растителни храни човек може да си набави всички нужни вещества, освен може би витамин B12 и витамин D, които така или иначе са почти изцяло дефицитни във всички храни. С този начин на хранене човек може да се чувства лек, здрав и енергичен целогодишно и постоянно, не само по време на постите - напълно доказано от нашата дългогодишната практика в Център за здравословен живот Vita Rama.

По време на Коледните пости съществуват дни, когато трябва да се спазва строг пост - консумират се само растителни храни и олио и дни, в които е разрешена консумацията на риба и морски дарове. Ние от Център за здравословен живот Vita Rama ви препоръчваме да изключите или намалите всички видове растителни мазнини и рибните продукти от менюто си, за да извлечете максимума от Коледните пости, нищо че на „теория“ тези храни са позволени.

Как да се подготвим за Коледните пости?

В днешно време хората консумират прекалено много неблагоприятни и (също и неправилно приготвени и комбинирани), тежки за организма храни - като месо, риба, яйца, млечни продукти и изолирани концентрирани мазнини. Така в телата им се натрупват голямо количество токсини (отрови), слуз, конкременти и други отпадъчни вещества. Това води до хронично натравяне и когато човек започне постите, организмът реагира, като стартира процес на детоксикация. Той може да се характеризира със симптоми на главоболие, отпадналост, виене на свят, ниско самочувствие, лошо настроение, раздразнение, промени в храносмилането и съня и други. Ето защо, предварителната постепенна подготовка на организма е от изключителна важност!

Специалистите на Център за здравословен живот Vita Rama ви съветват как да се подготвите за Коледните пости:

 1. Намалете и/или постепенно спрете тютюнопушенето;
 2. Намалете и/или постепенно спрете всички видове алкохолни напитки;
 3. Намалете и/или постепенно спрете кафето и всички видове стимулиращи напитки – кола, енергийни напитки и други;
 4. Намалете и/или постепенно изключете от менюто си всички полуфабрикати и сладки храни – шоколади, бонбони, бисквити и други подобни сладки, пържени, тестени и мазни храни;
 5. Намалете и/или постепенно изключете червеното месо, като го заместите с балансирана консумация на млечни продукти – за предпочитане обезмаслена извара и/или малки количества риба;
 6. Консумирайте животински продукти НЕ повече от един път на ден, и НЕ по-често от два-три пъти в седмицата;
 7. Не комбинирайте червено месо, риба, млечни продукти и яйца с въглехидрати като ориз, бобови, картофи, хляб и други;
 8. Консумирайте животински храни само с нисковъглехидратни зеленчуци - като маруля, спанак, краставица, чушка, зеле и други;
 9. Намалете или напълно изключете екстрахираните мазнини – олиа, зехтини, масло, маргарин и други;
 10. Хранете се с плодове до обяд, а ако ви е трудно, може да включите овесена каша със сушени или пресни плодове;
 11. Вместо екстрахирани мазнини, консумирайте семена и ядки - и то умерено, до 40-60 грама дневно;
 12. Пречистете чревния тракт. Специално ви препоръчваме йогийската техника Шанкпракшалана;
 13. Пийте повече топла вода;
 14. Започнете поста, като отправите молитва към Бога за закрила от неблагоприятни влияния и при нужда вземете прошка, ако сте оскърбили някого.

Прочетете още:

Растителното хранене е най-подходящото и естествено за човешкия организъм

След известен период хранене по този начин, човек става по-енергичен, умът му се избистря, голяма част от здравословните проблеми отшумяват, теглото му се нормализира, кожата му се изчиства, а самочувствието му се подобрява.

Историята показва, че тези пости са съхранили духа на народа през времена на трудности. В днешно време обаче тези духовни и здравословни обичаи все повече се пренебрегват, но ние трябва да се опитваме да ги запазим и възродим. Ето защо Център за здравословен живот Vita Rama ви препоръчва да се включите в Коледните пости на духовно и телесно пречистване и да видите на практика как то ще се отрази върху вашето тяло, ум и душа.

Всеки ден от Коледните пости ще споделяме с вас в нашия уеб сайт и във Facebook групата ни примерно дневно меню, рецептистатии за храненедвижение, релаксация и духовни ценности, както и друга интересна информация, която да ви мотивира да следвате Коледните пости от 15 ноември до 24 декември. 

Пожелаваме Ви успех!

Свързани публикации

Същността на постите - постигане на хармония между душата, ума и тялото

Същността на постите - постигане на хармония между душата, ума и тялото

В наши дни можем да срещнем много хора, които постят. Едни го правят, за да пречистят и презаредят тялото си, други – за да прояснят ума си, а трети – за да се пречистят от нечисти...

  повече »  
Коледни пости 2020 с Vita Rama

Коледни пости 2020 с Vita Rama

Всяка година на 15 ноември започват Коледните пости. Те продължават 40 дни - до 24 декември - Бъдни Вечер, включително.  Постите са благоприятен период и възможност за всеки, който...

  повече »  
Коледни пости - препоръки за здрав и успешен пост

Коледни пости - препоръки за здрав и успешен пост

Какво да ядем по време на Коледни пости и как да приготвяме храната си? Коледните пости започват на 15 ноември - истинска благодат за нашето тяло, ум и съзнание. Те са отлична...

  повече »  


Send Email