Начало » Статии » Холистичен подход » Георги Славов за Коледните пости и пълноценното растително хранене

Георги Славов за Коледните пости и пълноценното растително хранене

Send Email

1. Г-н Славов, наближават Коледните пости. Какви са вашите препоръки за здравословен хранителен режим през този период на годината?

Коледните и всички останали пости са част от българската традиция и неслучайно заемат голяма част от календарната година. Постите помагат на човек да пречисти тялото си от натрупаните отрови и да извиси духа си.

Само допреди 100 години българинът се е хранил основно с растителни храни и е консумирал рядко животински продукти - млечни, а още по-рядко - месни. Затова народът е бил здрав и силен. Никога в българската история не са се употребявали толкова много месо и други животински продукти, както през последните десетилетия. Настъпващите Коледни пости са възможност за всички хора да пречистят тялото и съзнанието си. В днешно време често под пости се разбира консумацията и на морски дарове и риба, което всъщност не е автентичен и традиционен пост.

Прочетете още по темата за растителното хранене и Коледните пости:

За да имате оптимални резултати, препоръчвам ви да преминете на разнообразно растително хранене, което включва плодове, зеленчуци, зърнени, бобови, семена и ядки. Ето и едно примерно кратко меню за Коледните пости.

2. Кои са най-често допусканите грешки в храненето по време на Коледни пости?

Осемдесет процента от хората допускат следните грешки по време на пости:

1) Консумация на морски дарове, риба, мазни храни, а също така на полуфабрикати – вафли, чипсове и други рафинирани храни, които носят само празни калории и отравят организма.

2) Приготвянето или добавянето на концентрирани мазнини към ястията и салатите, което е вредно за здравето. Това се отнася дори и до студено пресованите мазнини като зехтин, шарлан и други масла от ядки и семена, които масово се считат за здравословни. При прекалена консумация на концентрирани мазнини те не се усвояват от организма и това го задръства, като особено влияе върху кръвоносната система.

3) Мазнините следва да се приемат в натурален вид, така, както природа ги е създала, а именно - под формата на семена, ядки, маслини или авокадо. Но с тях също трябва да се внимава и да не се консумират повече от половин шепа ядки или семена, или едно авокадо, или пък 10-15 маслини.

4) Хлябът от магазините обикновено съдържа мая и е приготвен с мазнина. Тази комбинация е доста нездравословна. За предпочитане е квасеният хляб от пълнозърнесто брашно, приготвен без мазнини.
Вижте рецепта за Безглутенов хляб с квас от просо!

3. Как да не предизвикаме хранителни дефицити по време на Коледни пости?

Всички хора имат дефицити, дори и тези, които се хранят с животински храни – месо, риба, яйца, млечни. Консумацията на силно преработени, рафинирани, тежки и мазни храни води до задръстване на организма и неусвояване на важни хранителни елементи, или до дефицити. Най-сигурният и естествен източник на всички видове витамини, минерали и микроелементи е разнообразното растително хранене, когато е приложено по правилен начин и е пълноценно. (Хранителни добавки е обосновано да се ползват само при нужда - и то според преценката на компетентен специалист!)

Това пълноценно растително хранене включва пресни и сушени плодове, зеленчуци, зелени храни, кълнове, семена, ядки, зърнени, бобови храни, подправки, билки. За да са здравословни и лечебни, препоръчвам минимална или щадяща термична обработка. Това означава растителните продукти да са сурови или приготвени чрез сушене, накисване, ферментиране, готвене на пара, варене, печене без мазнина при температура до 170 градуса. Могат да се предлагат под различна форма: пресни зеленчукови и плодови сокове, плодови шейкове, салати, пасти, пробиотични млека от ядки и семена, хлябове, супи, основни ястия, веган кюфтета, десерти и други.

Разгледайте нашите рецепти тук и намерете интересни идеи за вашата трапеза по време на постите.

Както споменах, дефицитите се получават, ако храната не може да се усвои правилно, особено при хора със стомашно-чревни проблеми. В такъв случай е от изключителна важност човек да се обърне към специалист по лечебно хранене, за да се изготви индивидуален хранителен режим.

4. Какви са основните здравословни ползи, които всеки от нас би могъл да получи при правилен хранителен режим по време на Коледен пост?

Отново акцентирам върху това, че пълноценното растително хранене (плодове, зеленчуци, зърнени, бобови, семена и ядки) е най-естествената храна за човека. Чрез него организмът се снабдява с всички полезни и важни въглехидрати, мазнини, белтъчини, минерали и витамини. Този вид хранене действа благотворно и лечебно върху организма. Дори само след 10-20 дни на пълноценно растително хранене тялото се пречиства от много натрупани токсини.

Резултатът е здраве, жизненост, подобрено самочувствие, добро настроение, по-добра концентрация, устойчивост към стрес, бързо възстановяване, както и вътрешна радост и повече положителни емоции. Човек плавно започва да си възвръща естественото за него здраве, лишено от стрес, настинки и хапчета.

5. Важен ли е режимът на захранване след Коледен пост?

Захранването е много важно, но зависи от това колко стриктен пост ще следвате.
1) Ако сте само на плодове, или на плодове плюс салати, или плодове плюс салати плюс малко задушени зеленчуци, ще трябва постепенно да добавите зърнени готвени храни - ориз, просо, елда, а после - и бобовите. Така максимум до 10 дни ще включите всички групи растителни храни.
2) Ако сте спазвали пълноценното растително хранене, тогава животинските храни да се включат постепенно, като - особено през първата седмица - те е препоръчително да не се употребяват повече от два пъти. Могат да се консумират на обяд или вечер, разделно, в комбинация само със слабо въглехидратни зеленчуци като маруля, спанак, карфиол, броколи, краставица, зеле и други.

Пожелавам успех на всички, които ще следват Коледните пости и дано все повече хора имат кураж да се включат и възродят тази вече позабравена българска традиция. Освен пречистване и зареждане на организма, постите ще засилят волята и духа ви и ще освободят място за култивиране на духовни ценности.

Георги Славов е главен специалист-диетолог по лечебно хранене в Център за здравословен живот Vita Rama. Бил е дългогодишен ученик, сътрудник и консултант на известната българска лечителка Лидия Ковачева. Извършва прегледи, диагностициране на здравословното състояние и изготвяне на индивидуални хранителни режими в кабинета си в гр. Бургас.

Свързани публикации

Спомени за Лидия Ковачева с Георги Славов

Спомени за Лидия Ковачева с Георги Славов

Георги Славов e главен специалист - диетолог по здравословно хранене в Здравословен център Vita Rama и основател на здравословна система Vita Rama. Завършил е Полувисшия...

  повече »  
Шанкхапракшалана-лагу или как да пречистим стомашно-чревния тракт

Шанкхапракшалана-лагу или как да пречистим стомашно-чревния тракт

Определено хората в 21-ви век не могат да се похвалят с добро здраве. Почти всеки човек страда от еднo или друго заболяване, причините за което са най–различни. Има няколко основни...

  повече »  
Какво са Коледните пости и как да се подготвим?

Какво са Коледните пости и как да се подготвим?

Обновена на: 06.11.2020 г. Какво са постите? Постите са благоприятни периоди и възможност за всеки, който иска да бъде по-добър, скромен, смирен, благ, здрав, чист и духовно...

  повече »  


Send Email