Начало » Статии » Холистичен подход » На Екадаши пречистваме тялото

На Екадаши пречистваме тялото

Send Email

Сериозната медицина преоткри ползата от Екадаши.

Екадаши е санскритска дума за числото 11.
Тя обозначава 11-ия ден на всяка половина от месеца във ведическия лунен календар. Има по два Екадаши дни всеки месец на ведическата календарна година, първият от тях е в първата половина на месеца, когато луната расте, а вторият е през втората половина на месеца – тогава луната намалява. С други думи, това е денят, обозначаващ единадесетия ден след новолуние или пълнолуние. Според Ведите този ден е изключително благоприятен за пречистване на тялото.

Хиляди години след писменото появяване на ведическото знание учени получават Нобелова награда за откритие, което потвърждава написаното в древните ведически писания. Ето за какво става дума...

Божията грешка.
През 70-те години на ХХ век., когато учените започнали да изследват човешката ДНК, забелязали, че има частици в двата края на молекулата, които не съдържат никаква информация – за разлика от всички други частици в нея. Тогава решили, че това са някакви безполезни части и ги нарекли junk DNA или „отпадъчна ДНК“. Дълго след това учените наричали тази част „Божията грешка“, тъй като я считали за напълно безполезна.

Години наред било смятано, че клетката може да се дели безкрайно, но след известно време било установено, че това е невъзможно, тъй като когато клетката се дели, ДНК също се дели и в този процес се отделя малка частица от „отпадъчната ДНК“. Било наблюдавано, че с отделянето на „отпадъчната ДНК“ животът на клетката намалява. Големината на тази „отпадъчна ДНК“, която била наречена „теломер“, определя продължителността на човешкият живот. Тоест колкото по-големи частици от теломера се отделят и колкото по-бързо се случва това, толкова повече се ускорява процесът на стареене, а човешкият живот намалява.

Учените установили, че животът на клетката зависи изцяло от това колко пъти може да се дели, а това варира между 40 и 80 пъти, и колко от „отпадъчното ДНК“ се отделя при това делене, тъй като когато теломерът изчезне напълно, клетката скоро загива. Така те разбрали, че тази „отпадъчна ДНК“ всъщност не е „Божия грешка“ а е мембрана, предпазваща информацията в ДНК-молекулата от двете й страни. За това откритие през 2009 г. Елизабет Блекбърн, Карол Грейдър, Джак Шостак получават Нобелова награда за физиология или медицина.

Експерименти с теломера.
След това учени провели редица експерименти с различни фокус-групи, като целта им била да намалят максимално деленето на клетките и големината на частиците, които се отделят от теломерите, за да забавят по този начин максимално процеса на стареене. След редица тестове било забелязано, че при хора, които са подложени ежедневно на стрес, пушат, взимат интоксиканти, консумират месо, вредни храни и алкохол, се отделят значително по-големи частици от теломерите, заради което те остаряват по-бързо и вероятно умират по-млади. И обратно, при тези, които се хранят здравословно, спортуват и медитират (като по този начин намаляват нивата си на стрес), се отделят съвсем малки частици от теломерите. Освен това били проведени още изледвания, при които е установено, че приемът на калории играе важна роля при процеса на делене на клетката и теломерната смърт.

Изследването било проведено с група от около 40 човека, при които приемът на калории бил намален първоначално с 25% и така резултатите били фантастични. Колкото по-малко калории приемали в групата от изследвани лица, толкова по-малко било клетъчното делене и теломерното отделяне. Но това не довело до добри дългосрочни резултати, тъй като хората, които участвали в изследването, започнали да чувстват физическа слабост и отново се върнали към нормалният си прием на калории.
След редица други експерименти се установило, че подобен резултат може да бъде постигнат чрез пълно гладуване за 36 часа веднъж на две седмици.

Във Ведите това 36-часово гладуване е познато като Екадаши.
То започва на Дашами или денят преди Екадаши, като човек спира да приема храна след залез слънце и така до по-следващия ден – Двадаши, като на сутринта поста може да бъде прекъснат. Известно, е че хората, които спазват Екадаши и водят по-здравословен живот, изглеждат по-млади и жизнени, имунната им система е по-здрава и като цяло страдат от по-малко заболявания.

Разбира се, има и по-леки форми на пост през този ден, като например само на плодови сокове или само на плодове, а за тези, които се затрудняват и с това, се препоръчва поне да се въздържат от консумиране на зърнени и бобови храни. Ако имате някакво специфично заболяване, е добре преди да предприемете 36-часово пълно гладуване да се консултирате със специалист по диетология или нутриционист.
 

Свързани публикации

Екадаши – дни за физическо и духовно пречистване и зареждане

Екадаши – дни за физическо и духовно пречистване и зареждане

Обновено на 3 май, 2019 г. На санскрит думата Екадаши означава единадесет и с нея се обозначават дните, според Лунния календар, които са изключително благоприятни за пречистване на...

  повече »  
Какво са Коледните пости и как да се подготвим?

Какво са Коледните пости и как да се подготвим?

Какво са постите? Постите са благоприятни периоди и възможност за всеки, който иска да бъде по-добър, скромен, смирен, благ, здрав, чист и духовно осъзнат. Чрез следването им човек...

  повече »  
Есенното пречистване. Защо и как?

Есенното пречистване. Защо и как?

Статията е обновена на: 11.10.2019 г. Време е да почистим в себе си, за да дочакаме зимата здрави! Ако не сте пречистили и заредили организма си през пролетта и...

  повече »  


Send Email