Начало » Статии » Здраве » Как да излекуваме диабет тип 2 за 14 дни?

Как да излекуваме диабет тип 2 за 14 дни?

Send Email

Обновено на 14 ноември, 2020 г.

Статистиката за диабета

Диабетът е едно от най-разпространените заболявания в световен мащаб.
Според статистиката на Световната здравна организация (СЗО) над 422 милиона души в света са болни от диабет, а всяка година нови 7 милиона се разболяват. 70 хиляди от тях са деца. Всяка година в световен мащаб 1.6 милиона смъртни случаи се дължат на заболяването диабет.

До 2030 г., твърди СЗО, над 500 милиона души ще бъдат засегнати от диабет.
Според официалната статистика за България от това заболяване у нас страдат около 500 хиляди души. Висок обаче е процентът на хората, които не знаят, че имат диабет - около 40%.

Видове диабет

Днес са познати два вида диабет - тип 1 и тип 2.
За автоимунно заболяване се счита диабет тип 1, тъй като при него собствените имунни клетки атакуват бета клетките, отговарящи за отделянето на инсулин. Това е и причината да се приемат инсулинови инжекции, когато става въпрос за диабет тип 1.

Диабет тип 2 е свързан с метаболитен дисбаланс, който предизвиква високи нива на кръвната захар, без да бъде нарушено производството на инсулин от панкреаса и без да съществува относителен дефицит.

Какво е Диабет тип 2

Както вече споменахме, диабет тип 2 се характеризира с повишени нива на кръвната захар. За нормални се считат стойности под 6,1 ммол/л. Стойности между 6,1 и 7 ммол/л са индикация за нарушен глюкозен толеранс, а при стойности над 7 ммол/л говорим за захарен диабет.

Основна причина за високите нива на кръвна захар в организма е консумирането на големи количества мазнини като олио, масло, всякакъв вид животински храни, ядки и семена. Тези мазнини образуват излишни мастни депа (затлъстяване), а други полепват по стените на клетките. Една част влиза и в мускулните клетки. Тези мазнини се наричат вътрешни мускулни липиди (intramyocellular lipids). Точно тези мазнини възпрепятстват инсулиновия рецептор да се свърже с инсулина. Крайният резултат може да е инсулинова резистентност – инсулинът не може да пренесе глюкозата до клетките, заради тези мазнини. 

Какво точно се случва: колкото повече мазнина има по нашите клетки и в тях, толкова по-голямо е съпротивлението и към инсулина, който се опитва да се свърже с инсулиновия рецептор. Затова и панкреасът произвежда все повече и повече инсулин, за да превъзмогне преградата на мазнината и да вкара глюкоза.

Инсулинът е нужен на черния дроб, за да регистрира количеството глюкоза в кръвта.
Повече инсулин обаче води до по-голямо акумулиране на мазнина в черния дроб и до омазнен черен дроб. Натрупването на мазнина в черния дроб води до инсулинова резистентност дори и там. В черния дроб се образува глюкоза, за да захранва мозъка между храненията. Когато ядем, отделянето на глюкоза в черния дроб се прекратява. Но тъй като черният дроб е задръстен с мазнина и е резистентен (невъзприемчив) към инсулина, а и не откликва на сигналите по време на хранене, той продължава да отделя глюкоза.

Ето защо панкреасът произвежда още повече инсулин, за да се справи с глюкозата, а нашият черен дроб става все по-омазнен и по-омазнен. Черният дроб започва да се опитва да изхвърли тази мазнина, като я връща в кръвта под формата на натрий, глицериди и различни форми на холестерол, LDL или триглицериди. Така започва прекомерна циркулация на триглицериди (мазнини) навсякъде в тялото. Проблемът е, че островните клетки на панкреаса са по-чувствителни, като там се натрупва една част от тези мазнини. Мастните мускулни клетки водят до омазнен дроб, който води до омазнен панкреас. Диабет тип 2 е свързан изцяло с омазнени вътрешни тъкани по цялото тяло.

Прочетете повече
Какво причинява инсулиновата резистентност?
Как да не умрем от диабет?
Цанко Сагов: Излекувах диабета за 16 дни

Стандартно лечение на диабет тип 2

Обикновено се прибягва към медикаменти, съчетани с ниска на въглехидрати и богата на белтъчини диета. Протеиновите храни като месо, риба, сирене, ядки и други обаче са богати и на мазнини.

Тъй като се спира приемът на въглехидрати, при стандартния вид лечение за определен период от време настъпва подобрение в нивата на кръвната захар и те се регулират. Но в дългосрочен период от време режимът не оказва благоприятен оздравителен ефект върху организма.

При този тип лечение често настъпват проблеми с регулирането на кръвната захар и дори може да се стигне и до прием на инсулин. Затлъстяването, високото кръвно налягане, кетозното състояние, бъбречната недостатъчност, диабетната ретинопатия и деменция са само част от състоянията, които се свързват (като странични ефекти) със стандартния вид лечение на диабет тип 2.

Все повече доктори и различни медицински центрове стигат до заключението, че стандартният медицински подход, при който всяко заболяване се разглежда поотделно, не води до положителни крайни резултати.

През 2007 г. New York Times публикува статия за проучване
, показващо как при пациенти, приемащи широко разпространено лекарство за диабет тип 2 – авандиа, настъпват 66% повече инфаркти, 39% повече инсулти, а смъртните случаи са с 20% повече при онези, страдали от сърдечносъдови заболявания.

Организмът ни е комплекс от органи и системи, които работят като едно цяло. Диабет тип 2 е реакция на организма, предизвикана от неправилно хранене, слаба физическа активност, стрес, замърсявания в околната среда, различни генетични неразположения и други. Затова и лечението му трябва да бъде съобразено с тези важни фактори, които оказват влияние върху човешкото здраве.

Специалната програма за диабет тип 2, разработена от специалистите на Здравословен център Vita Rama, се базира на промяна на цялостния начин на живот, като акцент се поставя върху правилното здравословно растително хранене с висок прием на въглехидрати и нисък прием на мазнини и белтъчини. Разработеният от нас хранителен режим набляга основно на въглехидратни храни – плодове, зеленчуци, зърнени и бобови храни. Включването на повече въглехидрати като ориз, просо, елда, царевица и дори картофи, увеличава инсулиновата чувствителност.

В хранителния режим на Vita Rama за диабет тип 2 са изключени всички видове по-концентрирани мазнини като олио, зехтин, маслини, ядки, семена, авокадо и други. Следването на този режим между 14 и 30 дни води до благоприятен резултат (нивата на кръвната захар се нормализират), а в крайна сметка и излекуване на диабет тип 2. В периода на режима контролирано се спират медикаментите и/или инсулина, като се наблюдава регулиране на високото кръвно налягане, високите триглицериди, високия холестерол, намалява и теглото.

Вижте историята на Симона Демирева, която излекува своя диабет тип 2 с помощта на система Vita Rama:В програмата за диабет тип 2, разработена от специалистите на Център за здравословен живот Vita Rama, ключово място заемат и физическите упражнения, чрез които по-бързо се изчиства кръвта от натрупаните мастни частици. Така глюкозата започва да се усвоява по-добре, вследствие на което се регулира и високата кръвна захар.

Следването на хранителен режим за правилно здравословно растително хранене и съветите за здравословен начин на живот на специалистите от Здравословен център Vita Rama гарантират успешно лечение на диабет тип 2, имунитет срещу различни заболявания и пълноценно здраве.
 

Свързани публикации

Излекувах Диабета за 16 дни

Излекувах Диабета за 16 дни

Автор: Ганета Сагова – главен редактор на списание 8. Диабет тип 2. Поставиха тази диагноза на баща ми Цанко Сагов толкова отдавна, че даже не помним кога точно се е случило -...

  повече »  
Хранене при диабет

Хранене при диабет

Разпространение и причини за диабета Диабетът е най-бързо нарастващото заболяване по света. От него страдат около 347 милиона души. В България болните от диабет са над 500 000....

  повече »  


Send Email