Начало » Статии » Здраве » Д-р Майкъл Грегър: Как да не умрем от диабет

Д-р Майкъл Грегър: Как да не умрем от диабет

Send Email

Силата на растителната храна

Диабет тип 2 може да бъде предотвратен, спрян и дори излекуван с хранене на растителна основа – нещо, което ни е известно още от 30-те години на XX век. В рамките на 5 години около една четвърт от диабетиците, хранещи се с растителна храна, са успели да спрат инсулина изцяло.

Но растителната диета е относително нискокалорична. Може би състоянието им се е подобрило, понеже са отслабнали толкова много? За да се провери това, трябва да се направи проучване, което да изследва хора на здравословен хранителен режим, които са принудени да ядат толкова много храна, че да не губят тегло. Тогава бихме могли да видим дали растителната диета има конкретни допълнителни ползи, освен лесната загуба на тегло.

Трябваше да изчакаме 44 години, но ето го и това изследване! Участващите диабетици са теглени всеки ден и ако започвали да отслабват, са накарани да ядат повече храна. Всъщност толкова повече, че някои от участниците са имали проблеми да я изядат цялата. Някои от тях може би са се възмущавали: „О, не още една салата? Уф!“. Но в крайна сметка са успели да се адаптират, така че да нямат съществена промяна на теглото, въпреки ограничаването на месото, яйцата, млечните продукти и бързата храна.
 

Вижте видеото към статията: Успяла ли е все пак растителната диета да помогне без отслабване? Цялостната нужда от прием на инсулин е спаднала с около 60%, а половината от диабетиците в проучването са успели да спрат инсулина изцяло, въпреки че не са имали промяна в теглото. Колко години е отнела тази промяна? Не, не години, а 16 дни. 16 дни!

Тук говорим за диабетици, които са имали диабет повече от 20 години — инжектирали са по 20 единици инсулин на ден! След което, едва 13 дни по-късно, спират да приемат инсулин изцяло, благодарение на по-малко от две седмици хранене с растителни храни, дори при нулева загуба на тегло. Имали са диабет през последните 20 години, а по-малко от 2 седмици са спрели да приемат инсулин изцяло!

Диабет в продължение на 20 години, защото никой не им е казал да се хранят с растителни храни

Да вземем пациент номер 15 например: 32 единици инсулин, а при контрол на храненето, 18 дни по-късно спира да приема инсулин. По-ниски нива на кръвна захар, с 32 единици по-малко инсулин. Това е силата на растенията. И това е без никаква загуба на тегло. Тялото му изведнъж е започнало да работи много по-добре!

И като бонус, холестеролът на участниците в проучването паднал като камък до под 3,9 ммол/л в рамките на 16 дни. Ако умерените промени в диетата обикновено водят само до умерено намаляване на холестерола, то колко „умерен“ искате да бъде вашият диабет?

Не умерени, а достатъчни промени!

„Всичко трябва да е в умерени количества“ – това твърдение може и да е по-вярно, отколкото някои хора осъзнават. Умерените промени в диетата могат да доведат диабетиците до умерена слепота, умерена бъбречна недостатъчност, умерени ампутации — може би само няколко пръста на крака или нещо такова. „Умереност във всичко“ не е непременно нещо хубаво.

Помните ли изследването, което обяснява, че диети с високо съдържание на месо, яйца и млечни продукти могат да бъдат точно толкова вредни за здравето, колкото тютюнопушенето? То описва, че хората, които ядат животински протеин в големи количества, са четири пъти по-застрашени да умрат от рак или диабет.

Но ако погледнете в конкретното проучване, ще видите, че това просто не е вярно. Тези, които ядат много животински протеин, имат не само четири пъти по-висок риск от смърт от диабет. Имат 73 пъти по-висок риск от смърт от диабет! А тези, които избират „всичко в умерени количества“ и ядат животински протеин в умерени количества, имат „едва“ 23 пъти по-висок риск от смърт, вследствие от диабет!

автор: Д-р Майкъл Грегър
Източник: https://nutritionfacts.org/video/how-not-to-die-from-diabetes/

Прочетете още:

Как да излекуваме диабет тип 2 за 14 дни?

Какво причинява инсулинова резистентност?
 

Свързани публикации

 Консумацията на месо и развитието на диабет тип 1

Консумацията на месо и развитието на диабет тип 1

 Връзка на диабета с паратуберкулозата Б актерията m ycobacterium paratuberculosis е много сериозен проблем не само за глобалното животновъдство, но може и да предизвика диабет...

  повече »  
Излекувах диабета за 16 дни

Излекувах диабета за 16 дни

Автор: Ганета Сагова – главен редактор на списание 8. Диабет тип 2. Поставиха тази диагноза на баща ми Цанко Сагов толкова отдавна, че даже не помним кога точно се е случило -...

  повече »  
Връзката между храненето, диабета и неговите усложнения

Връзката между храненето, диабета и неговите усложнения

Диабетът и растителното хранене Захарният диабет и загубата на зрението вървят ръка за ръка, тъй като диабетът е водеща причина за предотвратима слепота на средна възраст. Дори и с...

  повече »  


Send Email