Начало » Статии » Здраве » Излекувах диабета за 16 дни

Излекувах диабета за 16 дни

Send Email

Автор: Ганета Сагова – главен редактор на списание 8.

Диабет тип 2. Поставиха тази диагноза на баща ми Цанко Сагов толкова отдавна, че даже не помним кога точно се е случило - преди 25 или 30 години. За да държи нивата си на кръвна захар в норма, както всички диабетици, татко избягваше сладки храни. Всяка сутрин и вечер пиеше лекарства. С годините дозата им се увеличаваше, за да може да действа, до момента, в който химията стана безсилна. Тогава според медицината трябваше да премине на инсулинови инжекции.

Диабетът върви ръка за ръка със затлъстяването, тъй като хората, страдащи от тази болест са непрекъснато гладни и с високо кръвно. А тези три фактора накуп водят до инсулт и инфаркт. Точно това се случи и с баща ми – премина през 3 инсулта и един инфаркт (последният само преди 6 месеца) с нелеки последствия.

Заради захарната болест той страдаше и от диабетна полиневропатия, което ще рече, че няма достатъчно оросяване на краката. Чувстваше ги непрекъснато изтръпнали и студени... което е най-малката болка. Защото с напредването на диабета, се стига и до ампутации на крайници, а понякога до слепота.

Ефектът на махалото

Но тази история е с хепиенд. През януари баща ми прочете темата на броя за здравословното хранене, и пожела да се включи в холистичната програма на „Вита Рама“. И така, аз, съпругът ми и татко отидохме в Пампорово, където следвахме режим на хранене: без месо, без млечни изделия, без яйца, без никаква мазнина. И разбира се, без рафинирани брашна, захар, консерванти... и с много малко сол.

За човек, който 76 години се е хранил без почти да се лишава от нищо, този режим се оказа прекалено строг. Баща ми мърмореше, а след като програмата свърши, си замина за родната Стара Загора, където реши, че трябва да похапне всичко онова, което цяла седмица му беше забранявано.

Организмът му реагира мигновено – бастунът се завърна в живота му, след това лявата му ръка стана леденостудена... А кръвната захар? Стигна 20,2. На следващия ден, вместо да падне, след включване на трето, изключително ново и скъпо лекарство, захарта му стигна 23 единици! Трябваше да го приемат в болница и да започнат да му бият инсулин.

Спирате лекарствата!

Но той избра да повярва на Списание 8, че с растителна и безмазнинна храна можеш да излекуваш диабет! Логиката е лесна за разбиране - според Слави Славов от „Вита Рама“ стандартният начин на хранене включва прекалено много мазнина, при това обработена, което я прави канцерогенна. Тя обвива клетките и рецепторът за инсулин не може да се свърже с хормона. Ето защо мазнината трябва да се махне. Как? С диета без мазнини – без олио, зехтин, масло, месо, мляко, сирене, яйца. Дори без ядки и авокадо. Те също са в забранителния списък в първоначалния детоксикиращ период.

И така, татко започна поста, обеща да бъде сериозен и си удържа на думата. Още на третия ден захарта му падна на 13 единици! Междувременно, по настояване на Слави Славов, направихме изследване за В12, хомоцистеин и витамин Д. Баща ми имаше недостиг на В12, независимо че яде месо, хомоцистеинът му беше много висок, това е една от причините мазнината да обвива клетките.

Така към диетата нутриционистът добави витамини и ензими, включително липазин, който спомага за разграждането на мазнините. На 16-ия ден захарта му вече беше 5,2!

Обадих се на Слави, за да го попитам дали татко да намали лекарствата за диабет. А той каза: „Спирате ги! През следващите дни захарта ще се вдигне малко, след това отново ще се върне на нормалните нива“. Не можех да повярвам!

Нищо ново под слънцето

Спряхме медикаментите. Кръвната захар се покачи до 8 за два дни, после падна в норма. След десетилетия лекарства за 16 дни баща ми нямаше диабет!

Върна се в Стара Загора. Понякога си хапва храни от „забранителния списък“, но е внимателен. Захарта му е в норма, не пие никакви хапчета за диабет. А днес ме попита кога ще отидем на доктор, за да намалим и другите лекарства, които взема заради инфаркта.

Науката знае за силата на растителната диета от 30-те години на XX век, казва д-р Майкъл Грегър във видео „Как да не умрем от диабет“. Д-р Грегър е практикуващ специалист по клинична диетология, автор на световния бестселър „Как да не умреш, в който обяснява лечебната сила на веганското хранене.

Д-р Грегър цитира проучване на Джеймс Андерсън и Кайлийн Уорд, според което половината диабетици, преминали на растителна диета за 16 дни, са спрели инсулина си изцяло!

Тук става дума за хора, които са имали диабет повече от 20 години и не са били на лекарства, а са си инжектирали по 20 единици инсулин на ден! Д-р Грегър цитира и друго проучване, според което тези, които ядат много животински протеин, имат 73 пъти по-висок риск от смърт от диабет! А които избират „всичко в умерени количества“, имат 23 пъти по-висок риск!

Растителното хранене прави чудеса в буквалния смисъл. Познавам хора, които са в трайна ремисия от много тежки болести, благодарение на лечебните диети на „Вита Рама“. Стотици научни доклади също доказват този факт. Изгледайте филма „Вилица срещу скалпел“, лекциите на д-р Майкъл Грегър, потърсете книгите „Китайското проучване“ (професор Т.Колин Кембъл), „Можем да сме здрави“ (д-р Майкъл Грегър), „Силните храни за мозъка“ (д-р Нийл Барнард).

Забравете всичко, което някога са ви обяснявали за болестите! На прага сме на хранителна революция! Тя ще ни избави от болести, които цял живот сме мислили за нелечими, ще бъдем здрави и жизнени дълги години напред.

Моята невероятна история, списание 8, Април 2017

Свързани публикации

Как да излекуваме диабет тип 2 за 14 дни?

Как да излекуваме диабет тип 2 за 14 дни?

Обновено на 04 септември 2021 г. Статистика на диабета Диабетът е едно от най-разпространените заболявания в световен мащаб. Според статистиката на Световната здравна...

  повече »  
Хранене при диабет

Хранене при диабет

Разпространение и причини за диабета Бройт на пациентите, страдащи от диабет, е най-висок в световен аспект – около 347 милиона души, от които над 500 000 са в България....

  повече »  


Send Email