Начало » Статии » Здраве » Здравословно отслабване

Здравословно отслабване

Send Email

Разпространеност на затлъстяването

Наднорменото тегло е основен проблем в съвременния свят. Според Световната здравна организация наднорменото тегло на хората по света се е удвоило от 1980 г. насам. България е на второ място в света по затлъстяване и свръхтегло сред децата, а 70% от българите са с наднормено тегло.

Прочетете още:

Статистика на световната здравна организация за затлъстяването и наднорменото тегло

Причини за наднорменото тегло

Има няколко основни фактора, които са ключови за затлъстяването и главният е нездравословното хранене. Организмът е структуриран да използва основно прости захари, аминокиселини и мастни киселини. Не само прекаленото по количество хранене, но и неправилното комбиниране на храните, консумацията на рафинирани тежки и мазни храни, сложно структурирани протеини и въглехидрати като месо, млечни продукти и рафинирани нишестета, са предпоставка за натрупването на токсини в организма и отслабването на имунната и ендокринната системи. Тези сложни храни не се усвояват пълноценно и се натрупват в организма като излишна телесна маса.

Консумацията на здравословни вегански и предимно сурови храни, които са богати на ензими, осигурява енергията, необходима на организма за храносмилането и усвояването на всички нужни хранителни вещества, без да остават неусвоени остатъци във вид на токсини.

Правилният път към здравословното отслабване

Консумацията на плодове, зеленчуци, кълнове, зърна, семена, ядки, цветен прашец, морски водорасли и други доставя всички тези лесно усвоими хранителни вещества и всички витамини и минерали, без да се изразходва енергията на организма. Същевременно, те пречистват и възстановяват тъканите на тялото и коригират наднорменото тегло.

За да не се предизвикат сериозни очистителни кризи, към суровата храна могат да се добавят някои сготвени безглутенови храни, като киноа, амарант, просо, елда, царевица и задушени зеленчуци на пара. С промяната на хранителния режим е препоръчително да се направи и курс за изчистване на дебелото черво.

Всеки сезон е подходящ сезон за този вид здравословно хранене, той като по естествен начин възстановява баланса на организма. Здравословното хранене трябва да бъде съчетано и с редовно движение и физическо натоварване – ходене, разходки сред природата, бягане, плуване, фитнес, йога и други.

Прочетете още:

7 начина за намаляване на теглото чрез движение

Препоръчителен хранителен режим за разтоварване и здравословно отслабване

Суперхраните, които подпомагат процеса на възстановяване на здравето са ленено семе, чиа, хранителна мая, спирулина, хлорела, АФА, сух сок от ечемик, цветен пчелен прашец, но са допустими в малки количества. Същинските хранителни добавки – аминокиселини, витамини, минерали и други, както и по-силно действащите билки, е препоръчително да се употребяват само след консултация със специалист, който има необходимите знания и опит за правилното и индивидуално дозиране.

Този хранителен режим е подходящ за хора, които нямат сериозни стомашно-чревни и други заболявания. Освен това, оптималните срокове и конкретното провеждане на храненето и разтоварването са индивидуални. При всички случаи е важно преди да предприемете промяна в хранителния си режим, да се консултирате със специалист по здравословно хранене!

Прочетете още:

Често допускани грешки при отслабване

Свързани публикации

Храни, които могат да ви помогнат да отслабнете

Храни, които могат да ви помогнат да отслабнете

Обновено на: 22.10.2021 г. Истинската причина за затлъстяването Преди да започнете консумирането на храни, които да ви помогнат да отслабнете, първо трябва да установите...

  повече »  
7 съвета за лесно отслабване чрез хранене

7 съвета за лесно отслабване чрез хранене

Нарастващите проблеми с наднорменото тегло Свръхтеглото и затлъстяването засягат все по-голяма част от населението на света. Проучванията сочат , че 65% от световното население...

  повече »  
5 най-чести грешки при отслабване

5 най-чести грешки при отслабване

Проблемът Наднорменото тегло е един от най-разпространените здравословни проблеми в България и по света. Основни причини за затлъстяването: Консумацията на...

  повече »  


Send Email