Начало » Статии » Здравословно хранене » Храни, които въздействат благоприятно за отслабване

Храни, които въздействат благоприятно за отслабване

Send Email

Обновено на: 21.01.2020 г.

Истинската причина за затлъстяването

Преди да започнете консумирането на храни, които въздействат благоприятно за отслабване, добре е да установите причините за натрупването на излишни килограми и затлъстяване.

Повечето хора консумират храни, които са богати на мазнини. Те са силно калорични и организмът ги складира като резерв най-вече в областта на талията, ханша и бедрата. Такива храни са: месо, риба, млечните продукти, масла, зехтин, всякакви изолирани мазнини, както и сладки изделия с високо съдържание на мазнини (вафли, шоколади, бонбони и др.).

Широко разпространеното мнение, че въглехидратите са виновни за затлъстяването е най-голямата заблуда. Човешкото тяло в нормални условия трудно образува мазнини от въглехидрати. Крайната фаза на тяхното изгаряне е топлина в организма. Този процес се нарича термогенеза. Но когато се добавят мазнини към въглехидратите, самите мазнини се натрупват като мастни депа. Това подвежда хората и те избирателно започват да избягват естествените храни (ориз, картофи, сладки плодове и др. ), мислейки, че ще им донесат някой килограм в повече. Най-естественото отслабване, без да носи здравни рискове, а само ползи, е диета основаваща се предимно на въглехидрати, с по-ниско съдържание на протеини и мазнини.

Прочетете още:
Често допускани грешки при отслабване
М
итът за въглехидратите

Диетата, богата на плодове и зеленчуци, е подходящо детоксикиращо средство и отличен природен метод за намаляване на излишните килограми. Този вид хранене осигурява здравословно отслабване.

Именно диетата, съдържаща големи количества плодове и зеленчуци, осигурява на тялото необходимите хранителни елементи и нужната хидратация. Плодовете и зеленчуците подобряват кръвното налягане и храносмилането, регулират имунната система, въздействат благоприятно върху състоянието на кожата и косата, подпомагат цялостно здравето.

Плодове, които благоприятстват отслабването

Интересно: Мазнините – полезни или вредни

Зеленчуци, които благоприятстват отслабването

За хората със силно чувство на глад, за които е трудно да следват строго плодово-зеленчуковата диета, е препоръчително да добавят и храните по-долу, които също действат благоприятно за отслабване:

Като по-разширено хранене могат да бъдат включени:

Единствените разрешени мазнини в ограничено количество са накиснати за 12 часа семена и ядки, които се добавят към салатите: слънчогледово, сусамено, ленено, тиквено, белено конопено семе (което може и да не се изкисва), бадеми, орехи, лешници, чиа. Количеството на семената или ядките трябва да бъде до 20 грама на ден. Семената могат да се комбинират. Ядките трябва да бъдат само от един вид. Семената или ядките могат да бъдат заменени с 1/3 авокадо.

В този случай отслабването ще става най-бавно, но със сигурност без никакви стресови ситуации за организма.

Някои хора погрешно смятат, че приемът на захари чрез консумирането на по-големи количества плодове, ще увеличи тяхното тегло. В някои случаи, дори само на плодове и зеленчуци, теглото наистина се увеличава, но това е само в началото на диетата, защото водната маса в организма се увеличава. Това означава, че тялото е много киселинно и задържа вода. Този процес няма да продължи дълго и скоро тялото започва да възстановява нормалното си тегло.

Научете повече за:
Най-често допусканите грешки при отслабване
Често допускани грешки при вегетарианската диета

Лятото е най-подходящият сезон за диета за отслабване, включваща големи количества плодове (до 70%), зеленчуци (към 30%) и малко кълнове.

Прочетете още: Как да сме здрави и жизнени през лятото

Възползвайте се максимално от топлото и слънчево време през лятото и изобилието на пресни сезонни плодове и зеленчуци, за да пречистите по най-добър начин тялото си и да намалите излишните килограми. Чрез плодово-зеленчуковата диета ще осигурите ценни за организма хранителни вещества, които трайно ще ви заредят с енергия и ще ви дарят със здраве и жизненост!
 

Свързани публикации

7 съвета за лесно отслабване чрез хранене

7 съвета за лесно отслабване чрез хранене

Нарастващите проблеми с наднорменото тегло Свръхтеглото и затлъстяването засягат все по-голяма част от населението на света. Данни сочат , че 65% от световното население живее в...

  повече »  


Send Email