Начало » Статии » Здравословно хранене » Храни, които могат да ви помогнат да отслабнете

Храни, които могат да ви помогнат да отслабнете

Send Email

Обновено на: 22.10.2021 г.

Истинската причина за затлъстяването

Преди да започнете консумирането на храни, които да ви помогнат да отслабнете, първо трябва да установите причините за натрупването на излишните килограми.

Повечето хора консумират храни, които са богати на мазнини. Те са силно калорични и организмът ги складира като резерв най-вече в областта на талията, ханша и бедрата. Такива храни са месото, рибата, млечните продукти, маслата, зехтинън, всякакви изолирани мазнини, както и сладките изделия с високо съдържание на мазнини (вафли, шоколади, бонбони и др.).

Широко разпространеното мнение, че въглехидратите са виновни за затлъстяването, е най-голямата заблуда. Човешкото тяло в нормални условия трудно образува мазнини от въглехидрати. Крайната фаза на тяхното изгаряне в организма е топлина и този процес се нарича термогенеза. Но когато се добавят мазнини към въглехидратите, самите мазнини се натрупват като мастни депа. Това подвежда хората и те избирателно започват да избягват естествените храни (ориз, картофи, сладки плодове и др. ), мислейки, че ще им донесат някой килограм в повече. Най-естественото отслабване, без да носи здравни рискове, а само ползи, е диета, основаваща се предимно на цели растителни храни с по-ниско съдържание на мазнини.

Прочетете още:
Често допускани грешки при отслабване
М
итът за въглехидратите

Диетата, богата на плодове и зеленчуци, е подходящо детоксикиращо средство и отличен природен метод за намаляване на излишните килограми. Този вид хранене осигурява здравословно отслабване.

Именно диетата, съдържаща големи количества плодове и зеленчуци, осигурява на тялото необходимите хранителни елементи и нужната хидратация. Плодовете и зеленчуците подобряват кръвното налягане и храносмилането, регулират имунната система, въздействат благоприятно върху състоянието на кожата и косата, подпомагат цялостно здравето.

Плодове, които подпомагат отслабването

Прочетете още:

Мазнините – полезни или вредни

Зеленчуци, които подпомагат отслабването

За хората със силно чувство на глад, за които е трудно да следват строго плодово-зеленчукова диета, е препоръчително да добавят и храните по-долу, които също подпомагат отслабването:

Като по-разширено хранене могат да бъдат включени:

Единствените разрешени мазнини в ограничено количество са накиснати за 12 часа семена и ядки, които се добавят към салатите: слънчогледово, сусамено, ленено, тиквено, белено конопено семе (което може и да не се изкисва), бадеми, орехи, лешници, чиа. Количеството на семената или ядките трябва да бъде до 20 грама на ден. Семената могат да се комбинират. Ядките трябва да бъдат само от един вид. Семената или ядките могат да бъдат заменени с 1/3 авокадо. В този случай отслабването ще става най-бавно, но със сигурност без никакви стресови ситуации за организма. Ако искате по-бързи резултати, напълни изключете тези храни.

Някои хора погрешно смятат, че приемът на захари чрез консумирането на по-големи количества плодове, ще увеличи тяхното тегло. В някои случаи, дори само на плодове и зеленчуци, теглото наистина се увеличава, но това е само в началото на диетата, защото водната маса в организма се увеличава. Това означава, че тялото е било дехидратирано и задържа вода. Този процес няма да продължи дълго и скоро тялото ще започне да възстановява нормалното си тегло.

Прочетете още:

Лятото е най-подходящият сезон за диета за отслабване, включваща големи количества плодове (до 70%), зеленчуци (към 30%) и малко кълнове.

Възползвайте се максимално от топлото и слънчево време през лятото и изобилието на пресни сезонни плодове и зеленчуци, за да пречистите по най-добър начин тялото си и да намалите излишните килограми. Чрез плодово-зеленчуковата диета ще осигурите ценни за организма хранителни вещества, които трайно ще ви заредят с енергия и ще ви дарят със здраве и жизненост!

Свързани публикации

7 съвета за лесно отслабване чрез хранене

7 съвета за лесно отслабване чрез хранене

Нарастващите проблеми с наднорменото тегло Свръхтеглото и затлъстяването засягат все по-голяма част от населението на света. Проучванията сочат , че 65% от световното население...

  повече »  


Send Email