Начало » Статии » Здраве » Често допускани грешки при отслабване

Често допускани грешки при отслабване

Send Email

Проблемът

Наднорменото тегло е един от най-разпространените здравословни проблеми в България и по света.

 

Основни причини за затлъстяването са:

Всичко това води до натрупването на излишни, несвойствени за организма мастни депа, които нарушават обмяната на веществата и баланса в тялото.

Разбира се, всеки човек с излишни килограми желае да отслабне и да възвърне нормалната за тялото телесна маса. Но много често, поради желанието за бързо отслабване и недостатъчната здравна култура, се допускат грешки, които в някои случаи могат да са дори много опасни.

Неправилни диети

Има много диети за отслабване, които ограничават консумирането на плодове, зеленчуци, зърнени и бобови храни и кълнове, а вместо тях наблягат на силно протеиновите и мастни продукти, предимно месни.
Чрез включването на големи количества от тях се ограничава основното гориво за клетките и организма - глюкозата, както и кислородът.

Първоначално, при този тип диета, тялото може да започне да сваля килограми. Но ефектът в дългосрочен период, е повторно напълняване – „йо-йо“ ефект – както и общо влошаване на здравето. Причини за това са изтощаването на клетките и драстичното понижаване на имунитета. Затова за тези, които искат да отслабват чрез хранене, препоръчваме едно пълноценно хранене, което включва повече сурови плодове, зеленчуци, разнообразие от кълнове, минимални количества семена и ядки; както умерени количества готвена храна – задушени зеленчуци, определени видове безглутенови зърнени и бобови храни.

В Център за здравословен живот Vita Rama, здравословното хранене за отслабване е напълно съобразено с индивидуалното състояние на всеки организъм. Така, постепенно, бавно и без стресови ситуации за организма и ума, човек възстановява нормалните килограми на тялото си. Освен ефекта на здравословно отслабване се осъществява и пречистване на организма, чрез което се възстановяват нормалните функции на всички органи и се постига пълноценно здраве.

Неподготвеност на организма

Разтоварванията са един от най-добрите варианти за пречистване на организма и намаляване на излишната телесна маса. Но те са силно детоксикиращи за организма и много хора не са подготвени за такъв режим на пречистване.

Рязката промяна от хранене към разтоварване и неснабдяването на организма с пълноценен белтък, могат да доведат както до здравословни, така и до емоционални сътресения. Като следствие, често се наблюдава и т.нар. „йо-йо“ ефект, при който след приключването на диетата, човек отново започва да консумира определени количества и видове храни и вместо да поддържа достигнатото тегло, всъщност го увеличава допълнително. Бързото отслабване не е препоръчително и ефективно при голям процент от хората с наднормено тегло. От изключително голямо значение е хранителният режим, който ще бъде изготвен и приложен с цел отслабване, да бъде индивидуално съобразен с конкретния организъм и факторите, който оказват влияние върху храненето.

Консумирането на малки количества вода в началната фаза на отслабването

Тъй като тялото има нужда от хидратиране, трябва да се консумират по-големи количества чиста вода. Препоръчваме, по време на отслабване да не се пие минерална, а структурирана протиева, дестилирана, или изворна вода.

Малки количества сладки плодове и неправилна комбинация

Много хора с наднормено тегло не консумират сладки плодове, защото смятат, че напълняват от тях. За да бъде ефективно отслабването с повече консумация на плодове, е необходимо те да бъдат приети по правилен начин. Хората с наднормено тегло не трябва да се ограничават в приема на големи количества плодове, при условие че мазнините в менюто са сведени до минимум.

Плодовете трябва да бъдат пресни, сочни и добре узрели. Те трябва да бъдат консумирани по един вид на прием, в задоволителни за едно хранене количества за организма. Най-добре е да се редуват различни видове сезонни плодове. Консумирането на плодове след основно хранене, дори приети 2-3 часа по-късно, могат да ферментират и да възпрепятстват отслабването.

Прочетете повече за силата на плодовете тук

Неправилното захранване

Захранването трябва винаги да става постепенно и плавно, в зависимост от вида на разтоварването. Продължителността на захранването в повечето случаи трябва да бъде сходна с периода на разтоварването. Правилното приготвяне и комбиниране на храните след диета за отслабване също е от изключителна важност.

Най-подходящите сезони за провеждане на хранителен режим с цел отслабване са пролетта, лятото и есента, когато на трапезата изобилства разнообразието от пресни плодове и зеленчуци. Тогава може да се направи диета за отслабване, която включва изцяло плодове и зеленчуци или те са поне 70-80% от всички продукти в диетата.
Винаги помнете, че качественото, здравословно отслабване изисква време и търпение!

Прочетете още:
Храни, които въздействат благоприятно за отслабване
7 съвета за лесно отслабване чрез хранене

Свързани публикации

7 съвета за лесно отслабване чрез хранене

7 съвета за лесно отслабване чрез хранене

Нарастващите проблеми с наднорменото тегло Свръхтеглото и затлъстяването засягат все по-голяма част от населението на света. Данни сочат , че 65% от световното население живее в...

  повече »  
Често допускани грешки при отслабване

Често допускани грешки при отслабване

Проблемът Наднорменото тегло е един от най-разпространените здравословни проблеми в България и по света.   Основни причини за затлъстяването са:...

  повече »  
Здравословно Отслабване

Здравословно Отслабване

Разпространеност на затлъстяването Наднорменото тегло е основен проблем в съвременния свят. Според Световната здравна организация, наднорменото тегло на хората по света се е...

  повече »  


Send Email