Начало » Статии » Здраве » 5 най-чести грешки при отслабване

5 най-чести грешки при отслабване

Send Email

Проблемът

Наднорменото тегло е един от най-разпространените здравословни проблеми в България и по света.

Основни причини за затлъстяването:

Всичко това води до натрупването на излишни, несвойствени за организма мастни депа, които нарушават обмяната на веществата и баланса в тялото.

Разбира се, всеки човек с излишни килограми иска да отслабне и да възвърне нормалната за тялото телесна маса. Но много често, поради желанието за бързо отслабване и недостатъчната здравна култура, се допускат грешки, които в някои случаи могат да бъдот много опасни.

1. Неправилни диети

Съществуват много диети за отслабване, които ограничават консумирането на плодове, зеленчуци, зърнени и бобови храни и кълнове, а вместо тях наблягат на силно протеиновите и мастни продукти, предимно месни. Чрез включването на големи количества от тях се ограничават кислородът и основното гориво за клетките и организма – глюкозата. Първоначално, при този тип диета, тялото може да започне да сваля килограми. Но ефектът в дългосрочен план е общо влошаване на здравето и повторно напълняване – йо-йо ефект. Причините за това са изтощаването на клетките и драстичното понижаване на имунитета. Затова ако искате да отслабнете чрез хранене, ви препоръчваме то да бъде пълноценно и да включва повече сурови плодове, зеленчуци, разнообразие от кълнове, минимални количества семена и ядки; както умерени количества готвена храна – задушени зеленчуци, определени видове безглутенови зърнени и бобови храни.

В Център за здравословен живот Vita Rama здравословното хранене за отслабване е напълно съобразено с индивидуалното състояние на всеки организъм. Така постепенно, бавно и без стресови ситуации за организма и ума, човек възстановява нормалните килограми на тялото си. Освен ефекта на здравословно отслабване се постига и пречистване на организма, чрез което се възстановяват нормалните функции на всички органи и се установява пълноценно здраве.

2. Неподготвеност на организма

Разтоварванията са един от най-добрите варианти за пречистване на организма и за намаляване на излишната телесна маса. Но те са силно детоксикиращи и много хора не са подготвени за такъв режим на пречистване. Рязката промяна от хранене към разтоварване и неснабдяването на организма с пълноценен белтък могат да доведат както до здравословни, така и до емоционални сътресения. Освен това често се получава след това и т.нар. йо-йо ефект, при който след приключването на диетата, човек отново започва да консумира определени количества и видове храни, но вместо да поддържа достигнатото редуцирано тегло, всъщност го увеличава допълнително. Бързото отслабване не е препоръчително и ефективно при голям процент от хората с наднормено тегло. От изключително голямо значение е хранителният режим с цел отслабване да бъде индивидуално съобразен с конкретния организъм и факторите, който оказват влияние върху храненето.

3. Недостатъчно вода в началото на отслабването

Тъй като тялото има нужда от хидратиране, трябва да пиете повече и то чиста вода. Препоръчваме по време на отслабване да не се пие минерална вода, а структурирана протиева, дестилирана, изворна, или пречистена чрез обратна осмоза вода.

4. Недостатъчно и неправилна комбинация на плодовете

Много хора с наднормено тегло не консумират сладки плодове, защото смятат, че напълняват от тях. За да бъде ефективно отслабването, е необходимо плодовете да бъдат приемани по правилен начин. Хората с наднормено тегло не трябва да се ограничават от на големи количества плодове, при условие че мазнините в менюто са сведени до минимум.

Плодовете трябва да бъдат пресни, сочни и добре узрели. Те трябва да бъдат консумирани по един вид на прием, в задоволителни за едно хранене количества за организма. Най-добре е да се редуват различни видове сезонни плодове. Консумирането на плодове след основно хранене, дори приети 2-3 часа по-късно, могат да ферментират и да затруднят отслабването.


Прочетете повече за силата на плодовете тук

5. Неправилно захранване

Захранването трябва винаги да става постепенно и плавно, в зависимост от вида на разтоварването. Продължителността на захранването в повечето случаи трябва да бъде сходна с периода на разтоварването. Правилното приготвяне и комбиниране на храните след диета за отслабване също е от изключителна важност.

Най-подходящите сезони за провеждане на хранителен режим с цел отслабване са пролетта, лятото и есента, когато трапезата ни изобилства от разнообразни пресни плодове и зеленчуци. Тогава може да се направи диета за отслабване, включваща изцяло плодове и зеленчуци или поне да са 70-80% от всички продукти в диетата.

И помнете, че качественото, здравословно отслабване изисква време и търпение! А ако имате нужда от помощ, екипът на Център за здравословен живот Vita Rama е винаги насреща!

Прочетете още:
Храни, които въздействат благоприятно за отслабване
7 съвета за лесно отслабване чрез хранене

Свързани публикации

7 съвета за лесно отслабване чрез хранене

7 съвета за лесно отслабване чрез хранене

Нарастващите проблеми с наднорменото тегло Свръхтеглото и затлъстяването засягат все по-голяма част от населението на света. Проучванията сочат , че 65% от световното население...

  повече »  
5 най-чести грешки при отслабване

5 най-чести грешки при отслабване

Проблемът Наднорменото тегло е един от най-разпространените здравословни проблеми в България и по света. Основни причини за затлъстяването: Консумацията на...

  повече »  
Здравословно отслабване

Здравословно отслабване

Разпространеност на затлъстяването Наднорменото тегло е основен проблем в съвременния свят. Според Световната здравна организация наднорменото тегло на хората по света се е...

  повече »  


Send Email