Начало » Статии » Лечение » Често допускани грешки при отслабване

Често допускани грешки при отслабване

Send Email

Наднорменото тегло е един от най-разпространените здравословни проблеми в България и по света.

Основни причини за затлъстяването са:

•    консумирането на рафинирани, силно концентрирани и тежки храни;
•    консумирането на големи количества храна;
•    неправилната комбинация на храни;
•    нередовното и нерегулирано хранене;
•    липсата на движение;
•    стресът.

Всичко това води до натрупването на излишни несвойствени за организма масни депа, които нарушават обмяната на веществата и баланса в тялото.  

Разбира се, всеки човек с излишни килограми  желае да отслабне и да възвърне нормалната за тялото телесна маса. Но много често, поради желанието за бързо отслабване, се допускат грешки, които в някои случаи могат да са дори опасни.

Неправилни диети
Има много диети за отслабване, които ограничават консумирането на плодове, зеленчуци, кълнове и семена и наблягат на силно протеинови храни, предимно с месо.
Чрез включването на големи количества протеини в диетата се ограничава основното гориво за клетките и организма - глюкозата, фруктозата и кислорода.

Първоначално, при този тип диета, тялото може да започне да сваля килограми. Но ефектът в дългосрочен период, е влошаване на здравето. Причина за това са изтощаването на клетките и драстичното понижаване на имунитета. Затова за тези, които искат да отслабват чрез хранене, препоръчваме едно пълноценно хранене, което включва повече плодове, зеленчуци, разнообразие от кълнове, минимални количества семена и ядки и минимални количества готвена храна - задушени зеленчуци, определен вид безглутенови зърнени и бобови храни.

В Лечебен център Vita Rama, лечебното хранене за отслабване е напълно съобразено с индивидуалното състояние на всеки организъм. Така, постепенно, бавно и без стресови ситуации за организма и ума, човек възстановява нормалните килограми на тялото си. Освен ефекта на здравословно отслабване се осъществява и пречистване на организма, чрез което се възстановяват нормалните функции на всички органи и се постига пълноценно здраве.
 
Неподготвеност на организма за пълно сухо гладуване, или гладуване на вода, на сокове или на плодове.
Гладуванията са един от най-добрите варианти за пречистване на организма и намаляване на излишната телесна маса. Но те са силно детоксициращи за организма и много хора не са подготвени за такъв режим на пречистване. Рязката промяна на хранене и неснабдяването на организма с пълноценен белтък, могат да доведат както до здравословни, така и до емоционални сътресения. Като следствие, често се наблюдава и т. нар.  “йо-йо” ефект, при който след приключването на диетата, човек отново започва да консумира определени количества и видове храни и вместо да поддържа достигнатото тегло, всъщност го увеличава двойно. Бързото отслабване не е препоръчително и ефикасно при голям процент от хората с наднормено тегло. От изключително голямо значение е хранителният режим, който ще бъде изготвен и приложен с цел отслабване, да бъде индивидуално съобразен  с конкретния организъм и факторите, който оказват влияние върху храненето.

Консумирането на малки количества вода в началната фаза на отслабването.
Тъй като тялото има нужда от хидратиране, трябва да се консумират по-големи количества чиста вода. Препоръчваме, по време на отслабване да не се пие минерална, а структурирана протиева вода или дестилирана, или изворна вода.

Малки количества сладки плодове и неправилната им комбинация.
Много хора с наднормено тегло не консумират сладки плодове, защото смятат, че напълняват от тях. За да бъде ефективно отслабването с повече консумация на плодове, е необходимо те да бъдат приети по правилен начин. Хората с наднормено тегло не трябва да се ограничават в приема на големи количества плодове. Плодовете трябва да бъдат пресни, сочни и добре узрели. Те трябва да бъдат консумирани по един вид на прием, в задоволителни за едно хранене количества за организма. Най-добре е да се редуват различни видове сезонни плодове. Консумирането на плодове след основно хранене, дори приети 2-3 часа по-късно, могат да ферментират и да възпрепятстват отслабването.

Прочетете повече за силата на плодовете тук

Неправилното захранване.
Захранването трябва винаги да става постепенно и плавно, в зависимост от вида на разтоварване. Продължителността на захранването трябва да бъде еднаква с периода на разтоварването. Правилното комбиниране и приготовяне на храните след диета за отслабване, е от изключителна важност.

Най-подходящите сезони за провеждане на хранителен режим с цел отслабване са пролетта, лятото и есента, когато на трапезата изобилства разнообразието от пресни плодове и зеленчуци. Тогава може да се направи диета за отслабване, която включва изцяло плодове и зеленчуци или те са поне 70-80% от всички продукти в диетата.
Винаги помнете, че качественото отслабване изисква време и търпение.
 

Свързани публикации

7 съвета за лесно отслабване чрез хранене

7 съвета за лесно отслабване чрез хранене

Свръхтеглото и затлъстяването засягат все по-голяма част от населението на света. Данни сочат , че 65% от световното население живее в страни, в които умират повече хора с наднормено тегло,...

  повече »  
Често допускани грешки при отслабване

Често допускани грешки при отслабване

Наднорменото тегло е един от най-разпространените здравословни проблеми в България и по света. Основни причини за затлъстяването са: •    консумирането на...

  повече »  
Здравословно Отслабване

Здравословно Отслабване

Наднорменото тегло е основен проблем в съвременния свят. Според Световната здравна организация, наднорменото тегло на хората по света се е удвоило от 1980 г. България е на второ...

  повече »  


Send Email