Начало » Статии » Лечение » Хранене при диабет

Хранене при диабет

Send Email

Диабетът е най-бързо нарастващото заболяване по света. От него страдат около 347 милиона души. В България болните от диабет са над 500 000.

Съществуват два  типа диабет – Диабет тип 1 (инсулино зависим) и Диабет тип 2 (неинсулинно зависим, който с течение на времето може да се превърне в диабет тип 1).

Основна причина за заболяването от диабет са проблеми с панкреаса, който изпълнява две важни функции. Първата е отделяне на храносмилателни ензими и натриев бикарбонат, който алкализира чревното съдържание. Втората задача на панкреаса е отделянето на инсулин от бета клетките, които участват в транспорта на глюкозата до всяка една клетка в организма.

Когато клетките на панкреаса отслабнат това се отразява върху двете му основни функции. А натоварването на този орган и ефективността на разграждането и транспортирането на хранителните вещества зависи от храната, която консумираме. Целият стомашно-чревен тракт, който започва от устата (с изключение на стомаха), е алкален по природа. Консумирането на повече киселинообразуващи храни е причина всички органи на тялото, особено панкреасът, да работят в екстремен режим. За да неутрализира тези киселини и да поддържа алкално-киселинния баланс в организма, панкреасът започва да произвежда повече храносимилателни ензими и бикарбонат. Когато обаче това продължи дълго, хиперфункцията на панкреаса се превръща в хипофункция. Така жлезата се изтощава и започва да произвежда по-малко инсулин.

Официално диабетът се смята за автоимунен проблем, при който лимфоцитите атакуват бета клетките и ги унищожават. Според най-новите изследвания, причината за диабета се крие главно в увеличаването на мазнината в храната. Като резултат бета клетките не взаимодействат с глюкозата, която не може да достигне до клетките на организма. Те реагират и подават сигнал, че са гладни, отделя се още повече инсулин за транспорт и се получава порочен кръг, в който кръвната захар е висока и в следствие се получава диабет. Ето защо мазнините и киселинообразуващите храни са основна причина за появата на диабет.

Дългогодишният опит на екипа на Здравословен център Vita Rama с диабетно болни от тип 1 и 2 показва, че решението на проблема е в пречистване на организма и регенериране на ендокринната система – основно панкреаса и надбъбречните жлези. Ако се следва този лечебен процес, диабетът може от нелечим да се превърне в лечим. Противно на официалната медицина, че плодовете трябва да се намалят при захарен диабет, дългогодишният опит и практика на Здравословен център Vita Rama показват, че най-добри резултати се постигат с изключване на тежките протеини, като месо, млечни продукти, яйца, риба; мазнините и сложните въглехадрати, като хлебни и тестени изделия, рафинираните и полуфабрикатни храни и включването на повече плодове и зеленчуци.

Препоръчваме хранителният режим за регулиране на диабет да започне без консумирането на много сладки плодове, докато се регулира кръвната захар. Около седмица след началото на режима могат да бъдат въведени и сладки плодове. С пречистването на кръвната плазма започва възстановяването на ендокринната система и панкреаса. Постепенно се намалява приема на хапчета или инжекции, в зависимост от типа диабет.

Програма Здраве, която включва превенция и лечение на Диабет тип 2, стартира от 1 юни 2019 г. в Емона. Научете повече --> 

Подходящи храни за първоначалния период на регулиране на диабета са:

В следващия етап на лечение трябва да преобладават хранителното меню трябва да включва 70% плодове и зеленчуци, а останалото да бъдат семена и ядки, безглутенови зърнени като киноа, амарант, елда, просо, по-рядко кафяв ориз и царевица, както и минимални количества бобови храни като нахут, боб, леща.

Лечебни рецепти за диабет:

Send Email