Начало » Статии » Здраве » Хранене при диабет

Хранене при диабет

Send Email

Разпространение и причини за диабета

Диабетът е най-бързо нарастващото заболяване по света. От него страдат около 347 милиона души. В България болните от диабет са над 500 000.

Съществуват два типа диабет – диабет тип 1 (инсулино зависим) и диабет тип 2 (неинсулинно зависим, който с течение на времето може да се превърне в диабет тип 1).

Основна причина за заболяването от диабет са проблеми с панкреаса (задстомашната жлеза), който изпълнява две важни функции. Първата е отделяне на храносмилателни ензими и натриев бикарбонат, който алкализира чревното съдържание. Втората задача на панкреаса е отделянето на инсулин от бета клетките, които участват в транспорта на глюкозата до всяка една клетка в организма. Именно тази втора функция се засяга при заболяване от захарен диабет.

Когато клетките на панкреаса отслабнат, това се отразява и върху двете му основни функции. А натоварването на този орган и ефективността на разграждането и транспортирането на хранителните вещества зависи от храната, която консумираме. Целият стомашно-чревен тракт, който започва от устата (с изключение на стомаха), е алкален по природа. Консумирането на повече киселинообразуващи храни е причина всички органи на тялото, особено панкреасът, да работят в екстремен режим и да се изтощават. За да неутрализира тези киселини и да поддържа алкално-киселинния баланс в организма, панкреасът започва да произвежда повече храносимилателни ензими и бикарбонат. Когато обаче това продължи дълго, хиперфункцията на панкреаса се превръща в хипофункция. Така жлезата се изтощава и започва да произвежда по-малко инсулин.

Диабет тип 1 се смята за автоимунен проблем, при който лимфоцитите атакуват бета клетките и ги унищожават, докато при диабет тип 2 се развива инсулинова резистентност - хормонът е налице, но не действа правилно за транспорта на глюкозата от кръвта към клетките. Според най-новите изследвания, причината за диабет тип 2 се крие главно в увеличаването на приема на мазнини от храната. Като резултат инсулинът по-трудно взаимодейства с глюкозата, която не може да достигне в нужното количество до клетките на организма. Тогава се отделя още повече инсулин за транспорт и се получава порочен кръг, в който кръвната захар е висока и вследствие се получава диабет. Ето защо мазнините и киселинообразуващите храни са основна причина за появата на диабета.

Прочетете още:

Какво причинява инсулинова резистентност
Връзка между храненето, диабета и неговите усложнения

Решението на проблема с диабета

Дългогодишният опит на екипа на Център за здравословен живот Vita Rama с диабетно болни от тип 1 и 2 показва, че решението на проблема е в пречистване на организма и регенериране на ендокринната система – основно панкреаса и надбъбречните жлези. Ако се следва този лечебен процес, диабетът може от нелечим да се превърне в лечим. Противно на официалната медицина, която счита, че плодовете трябва да се намалят при захарен диабет, практиката на специалистите на Център за здравословен живот Vita Rama показва, че най-добри резултати се постигат с изключване на тежките протеини, като месо, млечни продукти, яйца, риба; а също така на мазнините, рафинираните и полуфабрикатните храни, кaто същевременно  се включат повече плодове и зеленчуци.

Програма Здраве, която включва превенция на Диабет тип 2, стартира от 11 януари 2020 г. в Пампорово. Научете повече --> 

Подходящи храни за първоначалния период на регулиране на диабета са:

В следващия етап на лечение хранителното меню трябва да включва 70% плодове и зеленчуци, а останалото да бъдат семена и ядки, безглутенови зърнени култури, като киноа, амарант, елда и просо, по-рядко кафяв ориз и царевица, както и минимални количества зрели бобови храни като нахут, боб, леща. Могат да се ползват и т.нар. суперхрани - водорасли, хранителна мая, цветен прашец, изсушен сок от ечемик и т.н. Билките и добавките (минерали, витамини, ензими и др.) по принцип е добре да бъдат назначавани от специалист.

Прочетете още:
Излекувах диабета за 16 дни
Симона Демирева - Диабет тип 2

Здравословни рецепти за диабет:

Програма Здраве, която включва превенция на Диабет тип 2, стартира от 11 януари 2020 г. в Пампорово. Научете повече --> Send Email