Начало » Статии » Здраве » Хранене при диабет

Хранене при диабет

Send Email

Разпространение и причини за диабета

Бройт на пациентите, страдащи от диабет, е най-висок в световен аспект – около 347 милиона души, от които над 500 000 са в България.

Съществуват два вида диабет – диабет тип 1 (инсулинозависим) и диабет тип 2 (инсулинонезависим, като вторият с течение на времето може да се превърне в диабет тип 1.

Основната причина за заболяването от диабет са проблеми с панкреаса (задстомашната жлеза), който изпълнява две важни функции. Първата е отделянето на храносмилателни ензими и натриев бикарбонат, който алкализира чревното съдържание. А втората – производството на инсулин от бета клетките, които участват в транспорта на глюкозата до всяка една клетка в организма. Именно тази втора функция се уврежда при заболяване от захарен диабет.

Когато клетките на панкреаса отслабнат, това се отразява и върху двете му основни функции. А натоварването на този орган, ефективността на разграждането и транспортирането на хранителните вещества, зависят от храната, която консумираме. Целият стомашно-чревен тракт, който започва от устата (с изключение на стомаха), е алкален по природа. Консумирането на повече киселинообразуващи храни е причина всички органи в тялото, особено панкреасът, да работят в екстремен режим, а това ги изтощава. За да неутрализира тези киселини и да поддържа алкално-киселинния баланс в организма, панкреасът започва да произвежда повече храносимилателни ензими и бикарбонат. Когато обаче това продължи дълго, хиперфункцията на панкреаса се превръща в хипофункция – изтощената жлезата започва да произвежда по-малко инсулин.

Диабет тип 1 се смята за автоимунен проблем, при който лимфоцитите атакуват бета-клетките и ги унищожават, докато при диабет тип 2 се развива инсулинова резистентност – хормонът е налице, но не действа правилно за транспорта на глюкозата от кръвта към клетките. Според най-новите изследвания причината за диабет тип 2 се крие главно в увеличаването на приема на мазнини чрез храната. Като резултат, инсулинът по-трудно взаимодейства с глюкозата, която не може да достигне в нужното количество до клетките на организма. Тогава се отделя още повече инсулин за транспорт и се получава порочен кръг, в който кръвната захар е висока, а като резултат се получава диабет. Ето защо, мазнините и киселинообразуващите храни са основната причина за появата на диабета.

Прочетете още:

Какво причинява инсулинова резистентност
Връзка между храненето, диабета и неговите усложнения

Решението на проблема с диабета

Дългогодишният опит на екипа на Център за здравословен живот Vita Rama с диабетно болни от тип 1 и 2 показва, че решението на проблема се корени в пречистването на организма и регенерирането на ендокринната система, по-конкретно на панкреаса и надбъбречните жлези. Ако се следва този лечебен процес, диабетът може от нелечим да се превърне в лечим. Противно на официалната медицина, която счита, че плодовете трябва да се намалят при захарен диабет, практиката на специалистите на Център за здравословен живот Vita Rama показва, че най-добри резултати се постигат с изключването на тежките протеини – месото, млечните продукти, яйцата, рибата, мазнините, рафинираните и полуфабрикатните храни, кaто същевременно се включат повече плодове и зеленчуци.

Подходящи храни за първоначалния период на регулиране на диабета

В следващия етап от лечението хранителното меню трябва да включва 70% плодове и зеленчуци, а 30% да бъдат покрити от семена, ядки, безглутенови зърнени култури, като киноа, амарант, елда и просо, по-рядко кафяв ориз и царевица, и минимални количества зрели бобови храни като нахут, боб, леща. Могат да се ползват и т.нар. суперхрани – водорасли, хранителна мая, цветен прашец, изсушен сок от ечемик и т.н. Билките и хранителните добавки (минерали, витамини, ензими и др.) по принцип трябва да бъдат назначавани от специалист.

Прочетете още:
Излекувах диабета за 16 дни
Симона Демирева - Диабет тип 2

Здравословни рецепти за диабетSend Email