Начало » Статии » Здраве » Консумацията на месо и развитието на диабет тип 1

Консумацията на месо и развитието на диабет тип 1

Send Email

Връзка на диабета с паратуберкулозата

Бактерията mycobacterium paratuberculosis е много сериозен проблем не само за глобалното животновъдство, но може и да предизвика диабет тип 1. Тази паратуберкулозна бактерия е намирана в кръвта на повечето от изследваните болни от диабет тип 1 и вероятно те са били изложени на нея чрез млякото от търговската мрежа мляко, тъй като бактериите могат да оцелеят след пастьоризация.

Но какво да кажем за месото? Микобактерията паратуберкулоза е откривана в говеждо, свинско и пилешко месо. Това е чревна бактерия и за съжаление фекалното замърсяване на трупа в кланиците е просто неизбежно. И след това, освен ако не е сготвено наистина добре, може да съдържа живи бактерии Mycobacterium avium paratuberculosis. По отношение на месото, говеждата кайма може да представлява най-голям потенциален риск за наличието на тези паратуберкулозни бактерии, тъй като значителна част от нея произхожда от умъртвени млекодайни крави, които може да са били убити, именно защото имат паратуберкулоза. И така тя отива директно в хранителната верига на човека, като често се получава фекално замърсяване и в лимфните възли. Приготвянето на кайма от заразено с бактерията месо всъщност гарантира наличието й в бургера ни. Като се имат предвид тежестта на доказателствата, сериозността и мащаба на потенциалните проблеми за здравето на хората, принципът на предпазливостта предполага, че е време да се вземат мерки, които да ограничат излагането на хората на този патоген. Най-малкото, трябва да спрем да пращаме животни, за които се знае, че са заразени, към човешката хранителна верига.

Вижте видеото към статията: 

Знаем, че приемът на мляко е свързан с диабет тип 1, но какво да кажем за месото? Направен е опит да се разграничат хранителните фактори, които биха могли да помогнат за 350-те различни вариации при случаите на диабет тип 1 по света. А защо някои части на света имат стотици пъти по-високи стойности от други?

Да, колкото повече млечни продукти се приемат от населението, толкова по-високи са стойностите на диабет тип 1, но същото е установено и при месото. Това дава основа на предположенията, че увеличаването на количеството на животинските протеини след Втората световна война може да е допринесло за увеличаването на случаите на диабет тип 1. Има и отрицателна връзка между приема на зърнени храни и диабета тип 1, което би могло да се впише в един по-общ контекст на по-ниската честота на хроничните заболявания сред хората, които се хранят повече с растителна храна. И увеличаването на консумацията на месо с времето изглежда съответства на зачестяването на случаите на заболяването.

Винаги трябва да сте наистина внимателни към тълкуването на сравнения на държави, защото ако масово хората в една страна се хранят по определен начин, това не означава, че тези, които се разболяват от диабет, ядат по същия начин. Например, едно проучване, наблюдаващо специално храненето на деца и юноши в различни държави, установило същото по отношение на значението на кравето мляко и животинските продукти за отключването на диабет тип 1, като проучването по-горе. Но в страните, където имало тенденция да се приема най-много захар, заболеваемостта от диабет при децата била по-ниска. Тук не е достатъчна статистическа важност, тъй като има още един милион други фактори, които могат да се случват в момента. Може би страните, в които се приема най-малко захар, консумират най-високо фруктозния царевичен сироп, или нещо такова. Затова трябва да проверим. Ако анализираме храната, която реално разболелите се хора са приемали, повишеният риск от диабет тип 1 се оказва свързан с приема на мляко, захар, хляб, натрий, яйца и месни продукти.

В Сардиния, където е направена първоначалната връзка между паратуберкулозата и диабет тип 1, е открито много важно за статистиката съотношение между дозата и реакцията, което означава повече месо – по-голям риск от диабет, особено по време на първите две години от живота на детето. Така че високата консумация на месо изглежда важен допълващ фактор за развитието на диабет тип 1 в ранната детска възраст, въпреки че ни трябва повече информация.

Последното такова проучване, проследило хиляди двойки майки и деца, установило, че яденето на месо по време на кърмене е свързано с повишен риск както на предклиничен, така и на напълно развит диабет тип 1 до навършването на 8-годишна възраст. Изследователите предположили, че причината за това могат да са гликотоксините – крайните продукти на гликирането (AGEs) в сготвеното месо, които могат да се пренасят с кърмата. Но с човешката кърма може да бъдат пренесени и паратуберкулозните бактерии, които могат да развият при кърмещите жени болестта на Крон – друго автоимунно заболяване, свързано с излагането на паратуберкулозни бактерии.

автор: Д-р Майкъл Грегър
Източник: https://nutritionfacts.org/video/meat-consumption-and-the-development-of-type-1-diabetes/  

Прочетете още: 

Хранене при диабет

Диабет - заболяване, от което страдат 500 000 души в България

Свързани публикации

Д-р Майкъл Грегър: Как да не умрем от диабет

Д-р Майкъл Грегър: Как да не умрем от диабет

Силата на растителната храна  Диабет тип 2 може да бъде предотвратен, спрян и дори излекуван с хранене на растителна основа –  нещо, което ни е известно още от 30-те...

  повече »  
Излекувах диабета за 16 дни

Излекувах диабета за 16 дни

Автор: Ганета Сагова – главен редактор на списание 8. Диабет тип 2. Поставиха тази диагноза на баща ми Цанко Сагов толкова отдавна, че даже не помним кога точно се е случило -...

  повече »  
Как да излекуваме диабет тип 2 за 14 дни?

Как да излекуваме диабет тип 2 за 14 дни?

Обновено на 04 септември 2021 г. Статистика на диабета Диабетът е едно от най-разпространените заболявания в световен мащаб. Според статистиката на Световната здравна...

  повече »  
Send Email