Начало » Статии » Статистика » Диабет - заболяване, от което страдат 500 000 души в България

Диабет - заболяване, от което страдат 500 000 души в България

Send Email

Диабетът е едно от най-честите заболявания по света в наши дни. 347 милиона души по света имат диабет. Всеки 10 секунди двама души се разболяват от диабет, а един човек умира от това заболяване.  Годишно 7 милиона души се разболяват от диабет, от тях 70 000 са деца.  Според Световната здравна организация (СЗО), към 2030 г. над 500 милиона души ще бъдат засегнати от диабет. В България, според статистиката, от това заболяване страдат около 500 000 души. 40% от хората обаче не знаят, че имат диабет.

Какво е диабет?
Диабетът е хронично заболяване, което се проявява или когато панкреасът не произвежда достатъчно инсулин, или когато организмът не може да използва ефективно произведения от него инсулин. Инсулинът е хормон, който регулира кръвната захар. Хипергликемия, или повишена кръвната захар, е често срещан резултат от неконтролиран диабет, който с течение на времето води до сериозни щети на много от системите на организма, особено на нервите и кръвоносните съдове.

Прочетете също:


Рискови фактори:
Основните рискови фактори за развитие на захарен диабет са наднорменото тегло, както и наличието на първостепенни родственици, страдащи от захарен диабет. Определящо значение има също начинът на живот – хранене, намалена физическа активност, стресът в ежедневието.

Симптомите, при които трябва задължително да се посети ендокринолог, са непрестанна силна жажда, често уриниране, загуба на тегло, силно чувство на глад, чести инфекции в устата, уринарния тракт и по кожата, необяснима обща слабост, рязко спадане на тегло и др. При болшинството от хората с Диабет тип 2 обаче липсват признаци на заболяването и то се открива случайно при провеждане на изследвания по друг повод.

Какви са последствията от диабет?
С течение на времето, диабетът може да увреди сърцето, кръвоносните съдове, очите, бъбреците и нервите.

Превенция
Мерки, свързани със здравословното хранене и начин на живот, са показали, че са ефективни за предотвратяване или забавяне на диабета. Ето и някои съвети:

Храненето е една от основните причини за появата на наднормено тегло, диабет и сърдечно-съдови заболявания. Здравословното хранене е един от ключовите фактори за превенция на тези заболявания. От дълго време са признати здравните ползи от приема на храна богата на пресни плодове, зеленчуци, бобови (боб, леща, грах и други). Има много изследвания, които доказват, че хранителните вещества във плодовете и зеленчуците като фибри, фолат, антиоксидантни витамини, калий, са свързани с превенцията на диабет и сърдечно-съдови заболявания.

Седмица на „Диабет - превенция и лечение“
от 2 до 9 юни в Лечебен център Vita Rama. 
Научете повече за природния начин да се предпазите и преборите с Диабет -->Източници:
www.who.int/mediacentre/factsheets/fs312/en/

www.who.int/dietphysicalactivity/publications/f&v_cvd_diabetes.pdf
www.mh.government.bg/ForThePacient.aspx?pageid=482&home=true&categoryid=4298&articleid=4389
 Send Email