Начало » Статии » Статистика » Остеопорозата може да засегне 6,3 милиона души до 2050 г.

Остеопорозата може да засегне 6,3 милиона души до 2050 г.

Send Email

Остеопорозата е едно от най-често срещаните заболявания при жените и мъжете над 50-годишна възраст. Над 30% от тази група по целия свят живеят с диагнозата.


Според статистиката към настоящия момент по-голяма част от бедрените счупвания са в Европа и Северна Америка. Очакваните демографски промени през следващите 50 години обаче, ще доведат до безпрецедентно увеличаване на броя на възрастните хора в Азия, Африка и Южна Америка. В резултат на това, след 50 години до 75 % от всички фрактури на бедрената кост ще бъдат в развиващите се страни.

Броят на този тип костни счупвания, свързани с остеопорозата, в световен мащаб се очаква да нарасне три пъти и то до средата на настоящия век -  от 1,7 милиона през 1990 г., до 6,3 милиона до 2050 г.

Какво е остеопороза?

Остеопорозата е скелетно заболяване, характеризиращо се с ниска плътност и цялостно влошаване на костната тъкан. Костната чупливост предизвиква фрактури, които са основния клиничен аспект на заболяването. Има три основни фрактури при остеопороза: на тазобедрената става, прешлените и дисталния радиус.

Високият процент на остеопороза при жените се свързва с менопаузата, която предизвиква промени в костния метаболизъм, както и на факта, че жените живеят почти една трета от живота си след менопауза.

Според д-р Николай Калтаев, отговарящ за остеопорозата в Световната Здравна Организация: “Ранното откриване е от ключово значение. Чрез измерване на костната минерална плътност е лесно да се идентифицират хората, изложени на риск и да се предложат превантивни мерки за действие. Знаем, че костната минерална плътност намалява сериозно с напредването на възрастта при жените, но също така знаем какво трябва да се направи за превенция”.

До първите години на ХХ век остеопорозата беше известна като клинично състояние. Едва през 1992 г. тя е обявена за прогресивно системно заболяване, характеризиращо се с ниска костна маса и влошаване на костната тъкан, което води до чупливост на костите и фрактури.

Има редица важни рискови фактори за счупване на бедрената кост, които  включват:

Остеопорозата е основен проблем за общественото здраве, поради последващата заболеваемост и инвалидизация, пониженото качество на живот и смърт. Според Международната Фондация по Остеопороза на всеки 30 секунди някой в Европейския съюз има фрактура, вследствие на остеопороза. Директните годишни медицински разходи за лечение на 2,3 милиона остеопорозни фрактури в Европа и в САЩ достигат 27 милиона долара.

Препоръките на Световната Здравна Организация относно борбата с остеопорозата са:

Препоръки на Международната фондация по остеопороза за хранене, с цел превенция и лекуване на остеопороза:

Ако страдате от остеопороза, или просто искате да се предпазите от нея, екипът на Vita Rama предлага професионални консултации за всеки! Очакваме ви!

Източници:

http://www.who.int/inf-pr-1999/en/pr99-58.html

http://www.iofbonehealth.org/facts-statistics#category-21Send Email