Начало » Статии » Здраве » Причини за инсулиновата резистентност

Причини за инсулиновата резистентност

Send Email

Проучвания, датиращи от преди почти един век, отбелязват поразително откритие. Ако вземете млади и здрави хора и ги разделите на две групи, като половината са поставени на високомазнинна диета, а другата половина – на високовъглехидратна диета, ето какво се случва само след две седмици. Непоносимостта към глюкоза скочила до небето в групата на високомазнинно хранене, а кръвна захар им се покачила два пъти. Тъй като нивото на мазнини в диетата е било покачено, са се покачили и нивата на кръвната захар. На учените им отнело почти седем десетилетия, за да разгадаят тази мистерия, но накрая се оказало, че държат ключа към настоящото ни разбиране за причината за диабет тип 2.

Когато спортистите се пълнят с въглехидрати преди състезание, те се опитват да натрупат запас от гориво в рамките на мускулите си. Те разграждат нишестето от глюкозата в храносмилателния тракт, то започва да циркулира като кръвна глюкоза, кръвна захар и се усвоява от мускулите ни, за да бъде в запас и да се изразходва за енергия.

Вижте видеото към статията: 

Кръвната захар обаче е като вампир, нуждае от покана, за да влезе в клетките ни. И тази покана е инсулинът. Представете си една мускулна клетка и малко кръвна захар, чакаща спокойно отвън, за да влезе в клетката. Инсулинът е ключът, който отключва вратата, за да позволи на захарта в кръвта да влезе в мускулните клетки. Когато инсулинът се прикрепи към инсулиновите рецептори, той активира един ензим, който активира друг ензим, който активира още други два ензима, които накрая активират транспорта на глюкозата, който действа като портал, през който глюкозата навлиза в клетките. Така че инсулинът е ключът, който отключва вратата към нашите мускулни клетки.

А ако нямаме никакъв инсулин? Тогава кръвната захар ще се заклещи в кръвопотока, ще чука на вратата на нашите мускули, но няма да може да влезе вътре. И като няма къде да отиде, нивата на захарта в кръвта ще се покачват все повече и повече. Точно това се случва при диабет тип 1. Клетките в панкреаса, създаващи инсулин, се унищожават, а без инсулин кръвната захар не може да премине от кръвта в мускулите.

Но има и друг начин да се покачи кръвната захар. Ако има достатъчно инсулин, но инсулинът просто не работи? Ако ключът е там, но нещо е запушило ключалката? Това се нарича резистентност към инсулина. Нашите мускулни клетки стават резистентни към ефекта на инсулина. Какво запушва ключалката на нашите мускулни клетки и пречи на инсулина да пусне захарта в клетките? Това, което се нарича вътреклетъчни липиди в мускулите, мазнини в мускулните ни клетки – мазнините.

Мазнините в кръвта могат да се натрупат в мускулните ни клетки, като създадат токсични мастни разпадни продукти и свободни радикали, блокиращи процесите. Така че без значение колко инсулин имаме в кръвта си, той нняма да бъде в състояние да отвори глюкозните порти и нивата на кръвната захар ще се натрупват в кръвта.

Този механизъм, чрез който мазнините, особено наситените, предизвикват инсулинова резистентност, не беше познат, докато не бяха разработени модерните техники на магнитнорезонансната томография. Тогава видяхме какво се случва вътре в мускулите на хората, докато мазнините се смесват с кръвта им. Ето как стана ясно, че повишаването на нивата на мазнините в кръвта причинява инсулинова резистентност, чрез потискането на транспорта на глюкозата към мускулите. 

Всичко това може да се случи само в рамките на три часа. Един прилив на мазнини може да започне да причинява резистентност към инсулин, като потиска приема на глюкозата само след 160 минути.

Същото нещо се случва с подрастващите. Мазнините се вливат в кръвта, натрупват се в мускулите и намаляват чувствителността към инсулин, което показва, че завишеното количество мазнини кръвта е важен фактор за инсулиновата резистентност.

А можем да направим и обратния експеримент. Ако понижим нивата на мазнини в кръвта на хората, резистентността към инсулина намалява. Ако изчистим мазнините от кръвта ни, ще изчистим и захарта.

ри високомазнинна диета, каквато е кето диетата, инсулинът не работи толкова добре, нашето тяло става устойчиво на инсулин. А когато количеството на мазнини в диетата ни става все по-ниско и по-ниско, инсулинът работи все по-добре и по-добре. Това е ясно доказателство, че поносимостта към захар дори на здрави хора може да се влоши, чрез поставянето им на нисковъглехидратна високомазнинна диета. Можете да намалите резистентността към инсулин, причината за предхождащ стадий и причина за развитие на диабет, ако намалите приема на наситени мазнини.



Източник: Д-р Майкъл Грегърhttps://nutritionfacts.org/video/what-causes-insulin-resistance/

Свързани публикации

 Консумацията на месо и развитието на диабет тип 1

Консумацията на месо и развитието на диабет тип 1

 Връзка на диабета с паратуберкулозата Б актерията m ycobacterium paratuberculosis е много сериозен проблем не само за глобалното животновъдство, но може и да предизвика диабет...

  повече »  
Д-р Майкъл Грегър: Как да не умрем от диабет

Д-р Майкъл Грегър: Как да не умрем от диабет

Силата на растителната храна  Диабет тип 2 може да бъде предотвратен, спрян и дори излекуван с хранене на растителна основа –  нещо, което ни е известно още от 30-те...

  повече »  
Излекувах диабета за 16 дни

Излекувах диабета за 16 дни

Автор: Ганета Сагова – главен редактор на списание 8. Диабет тип 2. Поставиха тази диагноза на баща ми Цанко Сагов толкова отдавна, че даже не помним кога точно се е случило -...

  повече »  


Send Email