Начало » Статии » Здраве » Празниците са времето да сме активни

Празниците са времето да сме активни

Send Email

Коледните и новогодишни празници наближават, а всички знаем колко е трудно човек да контролира апетита си пред отрупаните с най-различни вкусотии празнични трапези. Дори и за най-отдадените привърженици на здравословното хранене разнообразието от апетитни ястия и изкусителни сладкиши е истинско предизвикателство. Освен това различни изследвания сочат, че нивата на стрес и емоциите покрай празниците се покачват, което от своя страна най-често се изразява в преяждане с не толкова здравословни храни.

След провеждането на редица проучвания и наблюдения над хора, които преяждат по празниците, е забелязано, че това може да премине в един постоянен цикъл. В него човек губи ентусиазъм, чувства се безсилен, губи желание или смята, че няма време, за да промени начина си на хранене и живот. Тенденцията се наблюдава както при възрастните, така и при децата.

За съжаление, обилното и вкусно похапване води до най-различни последствия – подуване на корема и болки в стомаха, повишаване на кръвната захар и кръвното налягане, увеличаване на излишни килограми и ниско самочувствие. Въпреки че покачването на теглото по празниците може да не е голямо, има тенденция то да се задържа, което във времето може да доведе до по-значително увеличение. Още повече, че с възрастта хората са склонни да трупат по няколко килограма годишно, тъй като метаболизмът естествено се забавя. Множество проучвания сочат, че на всички тези потенциални проблеми може до голяма степен да бъде противодействано чрез редовна физическа активност.

Едно от основните неща, когато говорим за здраве, жизненост, отслабване или детокс, е метаболитната функция на организма. Ако метаболизмът е силен, тялото ще може да преработи повечето излишна храна, която приемате по време на празниците, също така то ще може много по-бързо да изхвърли излишните токсини и да балансира телесната маса. Но как да се случи това засилване на метаболизма? Определено най-лесният, ефективен и познат начин е чрез редовни тренировки.

Физическата активност има множество ползи за здравето. Всеизвестен факт, е че хората, които се движат и тренират редовно, са много по-здрави, разболяват се рядко и за кратко и изглеждат по-добре. Освен всичко това, редовните тренировки несъмнено усилват обмяната на веществата, което означава много по-добро абсорбиране на всички витамини, минерали и други хранителни вещества, а от друга страна – засилено отделяне на токсини, изгаряне на калории и мазнини. Счита се, че редовните тренировки водят до нормализиране на кръвната захар и кръвното налягане, до подобряване на настроението, съня и увеличаване на мускулната маса.

Ето няколко съвета от специалистите на Лечебен център Vita Rama как да бъдете по-активни, които ще ви помогнат да се справите с натрупването на излишни килограми и стрес по време на празниците:

Кратки разходки: Определено едно от нещата, които биха имали добър ефект след обилно хранене, е разходката. За разлика от физическите натоварвания, разходката след храна е силно препоръчителна, тъй като тя много спомага за храносмилателните процеси. Ако след хранене излезете за 15-20-минутна разходка времето за храносмилане значително ще се съкрати. Залежаването след хранене е директно свързвано с покачване на телесната маса, пример за което са сумистите, които след като добре се нахранят, задължително лежат 2 часа. Това е един от начините, чрез които покачват телесната си маса.

Използвайте почивните дни: По празниците обикновено се събират доста почивни дни, така че това е идеална възможност да отидете в планината или парка с любимите хора и за по-дълга разходка. Особено благоприятно е планинското вървене, тъй като теренът е пресечен, а въздухът е чист и наситен с кислород. Това е отлична възможност да съчетаете полезното с приятното, така ще изгорите излишните калории, ще се заредите с жизнена енергия от природата и ще се радвате на общуването с вашите близки и приятели.

Избягвайте личния транспорт: Ако имате възможност, добра идея е да замените използването на автомобила си с ходене пеша или поне с градския транспорт. Както знаем, по празниците особено в големите градове задръстванията са големи, така че ходенето пеша до работа или на пазар е добра възможност да ги избегнете. Градският транспорт също може да е добра идея, тъй като несъмнено ще увеличите времето си за ходене и ще си спестите обикалянето за паркомясто. Нещо лесно и практично, което всеки може да приложи, е използването на стълбите вместо асансьора, като това ще допринесе за общото количество движение през деня ви.

Правете по-интензивни тренировки: Не е толкова важно колко време тренирате, а как тренирате. Множество изследвания в тази област са установили, че една двучасова тренировка с нисък интензитет би била по–неефективна от гледна точка на изгаряне на калории и мазнини в сравнение с една 30-40-минутна високо интензивна тренировка. Това е така, защото основната характеристика на високо интензивните тренировки е, че усилват многократно метаболитните процеси в тялото. Те, както вече споменахме, са изключително важни, когато говорим за балансиране на теглото, топене на мазнини и абсорбиране на хранителните вещества. По време на една такава кратка интензивна тренировка може да не изгорите същото количество калории, както при една двучасова тренировка с умерен темп, но в часовете и дните след това метаболизмът ви ще бъде много по-ускорен, което ще доведе до така желаните дълготрайни резултати. Обърнете внимание например как изглежда един спринтьор и как изглежда един маратонец, и двамата са атлети, но спринтьорите правят кратки интензивни интервали, чрез което постигат тази великолепна атлетична визия.
Интересно изследване показало, че 8-10 интервални спринта ще отнемат около 20 минути, но в последствие ще доведат до изгаряне на повече мазнини, отколкото 60 минути джогинг.

И накрая, но не на последно място, включете упражнения, които спомагат работата на храносмилателния и отделителният тракт. Обикновено по празниците хората са склонни да пътуват повече, за да се съберат със своите близки или за да отидат на почивка. Когато това бъде комбинирано с обилните празнични трапези, които, разбира се, включват по-тежка и трудно смилаема храна, възможният резултат е констипация. Гастроентерологът д-р Робин Чуткан обяснява, че чревната функция е под контрола на ентералната нервна система, която от своя страна е пряко свързана и повлияна от централната нервна система и мозъка. Това означава, че нашите мисли и чувства имат пряко въздействие върху функцията на нашия чревен тракт. Има най-различни примери за това, като един такъв е предстартовата треска, при която обикновено на хората много по-често им се ходи до тоалетна по голяма нужда или страдат от диария. Червата също така са подвластни на навиците, а когато те бъдат нарушени поради пътуване, смяна на средата, часовете за лягане и ставане или храната, е много възможно това да доведе до слаба чревна функция, подуване или констипация.

За да подпомогнете вашата чревна функция, Лечебен център Vita Rama ви препоръчва да опитате:

Въпреки огромните ползи за здравето и неоспоримото благоприятно влияние на физическите активности върху тялото, ние ви препоръчваме все пак да бъдете внимателни какви храни приемате и да съобразявате техните количества.
С пожелания за весели и здравословни коледни и новогодишни празници,
екипа на Лечебен център Vita Rama

Свързани публикации

По-здрави сме близо до природата

По-здрави сме близо до природата

Въпреки че повечето хора живеят в градовете, различни изследвания показват, че човек се чувства много по-добре, ако е в близост до природата. Няколко са факторите, които определят това, но може...

  повече »  
Самовъзстановяване на организма чрез движение

Самовъзстановяване на организма чрез движение

Движението е основна част от здравословния начин на живот. Благодарение на него, органите и системите в организма ни работят по съвсем различен начин. Замислете се, физическите активности...

  повече »  
15 минутно зареждане сутрин и вечер

15 минутно зареждане сутрин и вечер

Напрежението, шумът, интензивната работата, семейните грижи, както и много други ежедневни неща, всички те съставят на модерният човек много натоварена програма. Това представлява голямо...

  повече »  


Send Email